bułeczki - 9699 przepisów (strona:78/647)

PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 130

Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki letniego mleka ½ szklanki oleju 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut(...)misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Żeby przygotować farsz, ugnieść ser. Umyć i posiekać natkę. Upieczone i wystudzone bułeczki nadkroić. Położyć ser i obtoczyć

Tureckie Przepisy
Bułeczki pszenne 86

Smaczne bułeczki, delikatnie maślane. Miękkie w środku, z zewnątrz chrupiące. Idealne na śniadanie lub do burgerów. Składniki (na 10 niewielkich bułeczek): 350 gram mąki pszennej 150 ml mleka 50 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 50 gram roztopionego masła 1 małe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania(...)czasie z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce w 5 cm odstępach od siebie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym  żółtkiem, posypujemy sezamem lub/i kminkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut*. Studzimy na kratce. *Część bułeczek piekłam przez pierwsze 5 minut

Mango Papaja
Bułeczki do hot-dogów 216

pierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend  wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.  Jest to najlepszy przepis na bułki pszenne jaki do tej pory wypróbowałem.  Bułeczki z tego przepisu wyszły wyjątkowo smaczne, pięknie wyrosły, są chrupiące i puszyste. Będę musiał częściej brać udział w tej akcji. Przepis trochę zmodyfikowałem: - zrobiłem ciasto z mniejszej(...)będzie miękkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto podzielić na 7 w miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 134

Drożdżowe bułeczki świetnie się sprawdzą na kolację, śniadanie czy drugie śniadanie. Możecie zabrać je wszędzie i na pewno zaspokoją Wasz głód. Takie właśnie bułeczki przygotowuje moja mama, często zabierałam je ze sobą do szkoły, gdzie skradały żołądki moich koleżanek :) Mam nadzieję, że Wasze żołądki też skradną.  Porcja na 16 bułeczek Składniki:  ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru(...)grubość ok 0,5 cm i na połowę ciasta układamy po łyżce farszu, drugą połową przykrywamy farsz z ciastem i wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki).  Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się

Niezły Młynek
Bułeczki czosnkowe 255

Czosnek i pietruszka - połączenie doskonałe, do tego drożdżowa bułeczka, trio idealne! Składniki: *Ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 10 g drożdży świeżych 260 g mleka 30 g roztopionego masła lub margaryny *Farsz: ok.8 dużych ząbków czosnku natka pietruszki (dużo) 4-6 łyżek oliwy lub oleju *Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Robimy rozczyn(...)praskę lub drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę lub olej i pietruszkę (ilość taka, jaką lubimy, polecam dużo), dokładnie mieszamy.  Ciasto dzielimy na około 12 równych części. Formujemy bułeczki a następnie spłaszczamy je po obu końcach tworząc jakby łódeczki. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce, robimy głębokie nacięcie przez całą bułeczkę, ale nie przecinamy jej do końca i smarujemy

Piekę, bo lubię
Drożdżówka wysoka lub słodkie bułki 267

swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę:  mąka, margaryna lub masło i cukier(...)proporcji 2:1:1, czyli np. 200 g mąki, 100 g margaryny, 100 g cukru Do bułeczek:  rozbełtane jajko, mak Wykonanie: Margarynę rozpuścić w garnku i wystudzić. Robimy rozczyn do wysokiego naczynia wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski dodajemy

Piekę, bo lubię
Bułeczki z czosnkiem 141

Składniki: (na 8 bułeczek) - 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g), - 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240g), - ok. 1 ½ szklanki ciepłej wody, - 15g świeżych drożdży, - 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 30g), - zioła prowansalskie, - 8 ząbków czosnku (ok. 40g), - 1 łyżeczka soli. Sposób przygotowania 1. Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej. 2. Drożdże pozostawiamy(...)pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i  solą. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. 9. Bułeczki pozostawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 154

serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk: - 570g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 24g świeżych drożdży(...)pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy ostrym nożem (niekoniecznie). Ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C i pieczemy 15 minut. Gotowe studzimy na kratce. Rady: - W przepisie oryginalnym jest podane samo

mojewypiekiinietylko
Bułki hamburgerowe 123

bułkami skopsam obiadek dla mężusia ale ku mojemu zaskoczeniu najłatwiejszy przepis okazała się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki do hamburgerów jaki bardziej puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z 1/2 składników czyli u mnie wyszło 6 bułeczek, akurat na 6 mięsek :) Oryginalny przepis na większą liczbę bułeczek tutaj Składniki na 6 bułeczek 340 g mąki pszennej(...)przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość czyli na min 40 min. Jak już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia. Jak już wyrosną piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem

Piekielna Kuchnia Pati
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 176

pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej

moj przepis na
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 109

cotygodniowym fejsbukowym cyklu pod hasłem Wypiekanie na śniadanie Monika z  bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas  bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda pochodzące z książki pod tytułem "Czekolada". Ponieważ uwielbiam wszelakie drożdżowe ciasta z cynamonem, nie mogło mnie zabraknąć i z chęcią wzięłam udział w  akcji. Bułeczki są rewelacyjne, zmniejszyłam tylko ilość cukru i w cieście(...)nadzieniu, a lukier zamiast zwykłego zrobiłam cytrynowy. Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 100 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady

Kulinarne przygody Gatity
NOCNE BUŁECZKI 105

Przyszedł czas by skorzystać z najlepszego przepisu na bułeczki.Mąż niespodziewanie wrócił a w domu nie było pieczywa.Musiałam ratować sytuację by rano zrobić jakieś dobre śniadanie bez wyjeżdżania do sklepu.Dlaczego ten przepis jest taki rewelacyjny? Ciasto wyrabiamy wieczorem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano cichutko wstajemy,formujemy bułeczki,pieczemy no i mamy pyszne,chrupiące i bardzo świeże(...)razem troszeczkę się pobawiłam z formowaniem i wyszły takie bardziej kajzerki...Przepis oczywiście bardzo popularny,ale grzechem byłoby nie korzystać z niego i nie zamieścić. Składniki na 10-12 bułeczek:   3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 25-30 dag świeżych drożdży(ew ok 12-15 g w proszku) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym 218

Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia(...)Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem

Monia miesza i gotuje
Maślane bułeczki z kruszonką 152

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość. Małą porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie i  formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm   , układać je w okrągłej  [u mnie w prostokątnej] formie wyłożonej papierem do pieczenia, zo stawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć

Moje domowe kucharzenie
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 175

Drożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były(...)wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących bo tak pachniały, że nie dało się powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym, ale to już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym.  Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania