bułeczki - 9699 przepisów (strona:71/647)

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek 176

bułeczki są bardzo pyszne. Słodkie z mnóstwem rodzynek i bez jajek. Puszyste i mięciutkie. Długo zachowują świeżość. Idealne na podwieczorek czy piknik. Podajemy z kakao, mlekiem, herbatą czy kawą. Upieczcie.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy pół szklanki(...)cukru pół szklanki rodzynek 5 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną male

Izabelawkuchni
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 121

Bułeczki na sodzie z patelni – zrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze(...)pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 płaska łyżeczka soli

Dorota Smakuje
Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży z nadzieniem z nutelli 147

Przepis na te słodkie bułeczki twarogowe absolutnie mnie zachwycił, jest błyskawiczny a efekt przeszedł moje oczekiwania. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słodkie, a nadzienie z nutelli sprawia że stają się nieco odświętne. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu, jest puszyste i wilgotne, nie wymaga wyrabiania i nie wyczuwa się w nim smaku proszku do pieczenia(...)Polecam Wam gorąco spróbować, w sam raz gdy macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na 12 bułeczek) 2 jajka 5 łyżek cukru / 65 g 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego mielonego 2 łyżki oleju 200 g mąki / 1 i 1/4 szklanki 1 łyżeczka proszku

Słodki Blog
Z ŁĄKI NA TALERZ: Bułeczki z czosnaczkiem 144

domu, na tarasie, balkonie, czy w ogrodzie. Rozłóżmy koc, postawmy talerze i ulubione przekąski...w domowym zaciszu też można się dobrze bawić! Niech wstępem do ucztowania będą zwijane bułeczki z pastą z czosnaczku, czyli dzikiego zioła jadalnego, które można spotkać prawie wszędzie. Charakterystyczne sercowate listki z ząbkowanymi brzegami zakończone w szpic i kłębek drobnych białych kwiatków u szczytu rośliny(...)ułatwia oddychanie. Nade wszystko jednak jest wspaniałym zielem do używania w kuchni! :) To może krótki spacer po dzikie zioła (jak najdalej od ulic i zanieczyszczeń!), a potem miękkie, zwijane bułeczki pełne aromatycznego czosnaczku? Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Obłędnie pachnące! Bułeczki z czosnaczkiem: Potrzebujesz: Pasta z czosnaczku: 1 szklanka liści i kwiatów czosnaczku pospolitego 1 ząbek czosnku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki czosnkowe 115

Przepyszne bułeczki czosnkowe które są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, dla mnie idealne :). Przepis który znalazłam w internecie i na pewno zostanie ze mną na dłużej. Proste w przygotowaniu, w sam raz dla miłośników czosnku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 750 gram mąki pszennej 40 gram świeżych drożdży 3 jajka 350 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki cukru(...)pietruszki i szczyptę soli, mieszamy widelcem do połączenia się składników, wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy je w rulon i następnie dzielimy/porcjujemy na bułeczki, bułeczki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełniana ściereczka i odstawiamy jeszcze na ok 20 min aby trochę podrosły, w miseczce roztrzepujemy widelcem 1 jajko wraz

Blog kulinarny S9.PL
Bułeczki morlińskie z kiełbaską 128

Mięciutkie pachnące bułeczki z delikatną kiełbaską od Morlin Franki. Małe kiełbaski otuliłam bułeczką i posypałam czarnuszką, wyszło naprawdę smacznie.   Idealnie sycą i świetnie smakują .Bułeczki takie można zajadać od razu po upieczeniu na ciepło, ale świetnie się też sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Pieczywo z kiełbaską idealnie będą również pasować do zupy, kiedy brak(...)uformować kulę i zapomocą noża podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować długi na ok 20 cm wałeczek, a następnie go spłaszczyć. Kiełbaski spiralnie owijać ciastem. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostałe jajko roztrzepać i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch bułek, posypać bułeczki czarnuszką. Piec 20 minut, aż bułeczki się zrumienią. Podawać na gorąco

Krylowa Kuchnia
Domowe bułki śniadaniowe – łatwy przepis 1273

Przepis na domowe bułki śniadaniowe to najlepszy dowód na to, że każdy może zostać piekarzem i wyrabiać pyszne, pachnące domowe bułeczki. Ciasto można przygotować wieczorem – 15 minut roboty i upiec rano. Czas : 2 godziny na wyrastania, a najlpiej przez całą noc, plus 15 minut na pieczenie Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 8 bułeczek wielkości kajzerek Przepis na domowe bułki(...)niepotrzebnych dodatków. Pieczemy domowe bułki śniadaniowe ze względu na Miłosza – sami raczej unikamy jasnego pieczywa, ale, wierzcie, to jest tak dobre, że nie możemy się oprzeć, żeby nie zjeść bułeczki, albo kromki chociaż z odrobiną masła i dżemu, albo plastrem szynki i pomidora. Domowe bułki śniadaniowe robi się bardzo prosto: trzeba połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać, a potem wyrabiać

Niedzielny kucharz
Cebularze w trochę innym wydaniu! 165

pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku. Nastaw piekarnik aby się nagrzał: 180°C grzanie dół (lub dół plus termoobieg). Do każdego dołeczka dodajemy gruby plaster mozzarelli, oliwki, krążki cebuli. Gotowe bułeczki układamy

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z serem i kruszonką. 114

mnie wczoraj naszło na drożdżowe z serem. Zrobiłam bułeczki. Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem. Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek. Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g. drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju(...)stolnicę. Uformować wałek i podzielić na równe części. U mnie wyszło 14. Z każdej części, zrobić placek. Następnie w środku każdego placka, zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Następnie, we wgłębienie każdej bułeczki, nałożyć ser. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Bułeczki podrosną w czasie nagrzewania  piekarnika. Przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć

Agusiowe smakołyki
Francuskie bułeczki z makiem 162

smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki szykowałam dosłownie 5 minut i piekłam ok. 20 minut bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po wystygnięciu dodatkowo polukrowałam je lukrem cytrynowym(...)sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam na metalową kratkę, żeby wystygły

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z dżemem 152

Drożdżówki czyli pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Można je dowolnie formować, zwijać, nadawać kształty. Można używać różnych smakołyków do ich nadziewania. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Drożdżówki przeważnie każdemu kojarzą się z domem rodzinnym, w którym mama lub babcia przygotowywała takie bułeczki. Najlepsze były jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka czy kakao. Ja dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam(...)środka, tak aby na siebie zachodziły. Przewróciłam ciasto łączeniem do dołu i pokroiłam na kilkucentymetrowe pasy. Każdy pasek ciasta zwijałam wokół własnej osi, lub przyciskałam przez środek drewnianą łyżką. Bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym żółtkiem. Drożdżówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 199

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 2 opakowania suchych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 jajka dodatkowo: jajko do wysmarowania bułeczek Składniki na nadzienie : około 8 średnich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie(...)nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 kawałków, Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie szklanką wygniatamy wgłębienie. Na każdą bułeczkę nakładamy około 1 łyżki nadzienia jabłkowego, Przygotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką Drożdżówki pieczemy przez około 20-25 minut do zarumienienia. Artykuł Drożdżowe bułeczki z jabłkami pochodzi z serwisu

tyfranbox
Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe) 113

cieszyć się domowym pieczywem bez bawienia się w wyrabianie ciasta i bez włączania piekarnika? Można przygotować te pyszne bułeczki na parze! Wszystko czego potrzebujecie to garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne.  Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być(...)pieczona papryka, marchewka, natka pietruszki czy suszone pomidory. Wybierzcie ulubione dodatki i przygotujcie swoją wersję tych prostych bułeczek! Oczywiście nie wychodzą one puszyste i nadmuchane jak pieczywo z piekarnika. Są bardziej wilgotne, nieco zbite, jednak to zdecydowanie ich zaleta!  Ja wykorzystując sezon dyniowy przygotowałam bułeczki w wersji z dynią hokkaido. Nadała im nie tylko ciekawy smak, ale także uroczy

HealthyCreations
BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE 167

Miękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej  białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych.  Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1.  Dokładnie(...)wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie,  a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą.  Najczęściej wykorzystuję je do burgerów, ale są tak uniwersale, że śmiało możecie podać je zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. W wersji wegańskiej można pominąć jajko, a mleko krowie zastąpić roślinnym

cool and minty