bułeczki - 9699 przepisów (strona:73/647)

Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 138

Przepis na pyszną wytrawną przekąskę w formie drożdżowych bułeczek. Ostrzegam, że będzie dużo glutenu, białej mąki i jeeeeszcze więcej przyjemności z jedzenia tych pyszności :D Tak, dziś przepis z wykorzystaniem klasycznej białej mąki pszennej. Mimo, że na co dzień jej unikam i zastępuję mąkami pełnoziarnistymi, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na tradycyjne wypieki z białej mąki(...)wahania ulegam wtedy tej pokusie :D W końcu nie chodzi o popadanie w skrajności, ale o równowagę i zdrowy rozsądek w żywieniu ;) Bułeczki świetnie sprawdzają się jako przekąska do pracy i świetnie smakują także dzień, dwa po upieczeniu, więc spokojnie możecie je przygotować i spakować do pudełka na następny dzień.  Dodatki do bułeczek można dowolnie modyfikować, dodać więcej warzyw

HealthyCreations
Bułeczki z cynamonową posypką 199

Pyszne, aromatyczne i wilgotne bułeczki na maślance.  Chrupiąca, cynamonowa kruszonka sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Bułeczki długo zachowują świeżość, wystarczy je podgrzać w mikrofali lub piekarniku by znowu były mięciutkie i gorące. Polecam! Bułeczki z cynamonową posypką Składniki na około 12 sztuk: 500g mąki pszennej chlebowej 25g drożdży 50g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka(...)żółtko oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem blaszce (mogą być ułożone w niedużych odstępach, w czasie pieczenia ładnie się "zrosną"). Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy

Smak mojej kuchni
Bułeczki cynamonowo-miodowe z serem i prażonymi jabłkami 135

leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone bez dodatku cukru, za to ze zdrowym(...)poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła) 100g miodu 250g mąki pszennej tortowej 250g mąki pełnoziarnistej 14g suchych drożdży 0,3 łyżeczki soli

Cooking Monster
BANANOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 132

Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z dodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się(...)każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej  4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Puszyste bułki jogurtowe 120

Puszyste bułki jogurtowe Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!     Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć(...)olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy

Blog z Apetytem
Dyniowe bułeczki pełnoziarniste 133

pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami , które niedawno piekłam. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.  Bułeczki wyszły miękkie, puszyste, w uroczym pomarańczowym kolorze. Dodatek(...)cynamonu nadał bułeczkom ciekawej korzennej nuty.  Sprawdzą się doskonale w roli przekąski czy jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. BUŁECZKI DYNIOWE Czas przygotowania 50 minut (plus czas upieczenia dyni) Z podanych składników wyszło 13 małych bułeczek 400 g upieczonej dyni (ja miałam dynię prowansalską z zieloną skórką) 100 g jogurtu 80 g mąki owsianej 50 g mąki gryczanej 50 g mąki

HealthyCreations
Jagodzianki 200

Moje ulubione słodkie bułeczki :). Puszyste, mięciutkie, napakowane aromatycznymi jagodami...Nie mają sobie równych :). Najlepsze oczywiście z jagodami leśnymi, choć smakować będą też z borówką amerykańską. Jeśli dorwiecie jagody gdzieś na jakimś straganie ( albo sami sobie je zbierzecie w lesie ;) ), nie zastanawiajcie się długo - upieczcie jagodzianki. Ale uwaga - są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednej...;). Składniki na około 20 jagodzianek(...)ścianek naczynia. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia.  Wymieszać składniki nadzienia.  Każdą bułeczkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść  po jednej kopiastej

Opowieści z piekarnika
Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem 157

ręką. Ale jeśli tylko możemy sobie pozwolić na powolność gotowania, to zróbmy to bez namysłu. Oddając się potem niespiesznej przyjemności kosztowania efektów naszych kuchennych starań. Gdy podamy na przykład bułeczki z rozmarynem, czyli superfood w pysznej odsłonie. Rewelacyjny rozmaryn Dlaczego warto dodać rozmaryn do potraw? Nie tylko ze względu na jego zapach i smak, ale także na rewelacyjny wpływ(...)korzystnie na samopoczucie, na odporność organizmu, podnosi sprawność intelektualną i pomaga w kłopotach z koncentracją. Przyprawę tę warto wykorzystać także przy problemach układu pokarmowego. Doskonale podkreśli ona smak domowych bułeczek i w dodatku będzie zdrowym akcentem codziennego menu. Bułeczki z rozmarynem Składniki: 460 g mąki pszennej (ok. 2 ¾ szklanki) 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

KulinarneImpresje.pl
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 160

Bułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami! Przepis(...)bułeczki drożdżowe z owocami: - 550 g mąki pszennej typ 550 + 100 g na kruszonkę - 100 g masła + 50 g masła na kruszonkę - 180- 200 ml mleka (ciepłego ale nie gorącego!) - 1/2 szklanki cukru + 100 g cukru na kruszonkę - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka wiejskie Mąkę przesiej przez sitko do miski. W mące zrób dołeczek. Do dołeczka pokrusz drożdże, dodaj

SMYKWKUCHNI
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 133

najlepsze Motywacją stały się pestki dyni, które otrzymałam od firmy Helio . Co prawda nie upiekłam chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu. W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało kto wie, że jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy(...)zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek z dyni (u mnie z firmy Helio ) sól liście chrzanu

PatiGotuje
Bułeczki z mlekiem w proszku 140

Przepis na te bułeczki znalazłam niedawno na blogu "Moje wypieki i nie tylko". Od razu wiedziałam, że muszę je upiec ponieważ uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Podczas pieczenia w całym domu cudownie pachniało drożdżowym ciastem. Bułeczki zajadaliśmy jeszcze ciepłe. Są przepyszne, delikatne i bardzo puszyste.  Przygotowanie ich jest trochę pracochłonne ale naprawdę się to opłaca gdyż bułeczki są po prostu(...)wody 3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży instant 4 łyżki mleka w proszku 1 duże jajko w temp. pokojowej 3 łyżki miękkiego masła jajko do posmarowania bułeczek Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Dodać masło i wyrabiać

Smakołyki Asi
DYNIOWE ZAKRĘCONE BUŁKI Z PATELNI 134

Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się dynią na talerzu. Dziś wróciłam z rejsu po Wyspach kanaryjskich więc nie mieliśmy na śniadanie świeżego pieczywa. bułeczki na prostokątnym talerzyku Ambition Przygotowałam więc jesienne bułeczki dyniowe smażone na grillowanej patelni bez użycia tłuszczu. Jesień to czas kiedy lekkie potrawy ustępują miejsca rozgrzewającym daniom. Dla mnie jednak ważne jest aby znaleźć(...)czasie odrobinę słońca, które będzie przypominało, że jesień może być kolorowa i wesoła. Dania jesienne to nie tylko gulasze ale także delikatne i lekkie jak chmurka bułeczki śniadaniowe To moje # MyAmbition talerzyk Ambition WARSTWA JASNA : 250 g mąki pełnoziarnistej 135 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli WARSTWA DYNIOWA: 50 g puree

Kuchnia w oparach
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 128

Kiedy najlepiej jeść węglowodany? Na śniadanie, bo zapewnią nam energię do działania w ciągu dnia. Dlatego pachnące bułeczki cebulkowe Agaty najlepiej zjeść sobie z rana, choć okazują się idealne także na kolację. Czasami warto przecież pozwolić sobie na taki rarytas. Zwłaszcza gdy przygotujemy go sami z naturalnych składników najlepszej jakości. Kiedy wiemy, co jemy, mamy możliwość planowania diety, racjonalnej, smacznej(...)surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy

KulinarneImpresje.pl
Bułki żytnio - razowe ze słonecznikiem 164

Składniki: (12 małych bułeczek) 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól. Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i wlewamy 2 łyżki letniej wody. Mieszamy aby uzyskać(...)oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, których wierzch obtaczamy w pestkach słonecznika. Uformowane bułeczki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując pomiędzy nimi odstępy). Całość przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce

Qchnia po prostu
Bułki z parówką i pieczarkami 358

Bułka z parówką na drugie śniadanie Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Tym razem postawiłam na klasykę! Czyli pożywną parówkę w towarzystwie farszu(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - typ 650 150g mąki żytniej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko - białko zostawić do smarowania bułeczek przed pieczeniem FARSZ: 350g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1-2 ząbki czosnku 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania