bułeczki - 9699 przepisów (strona:79/647)

Cynamonowe szwedzkie bułeczki 170

Cynamonowe szwedzkie bułeczki Myśląc o cynamonowych bułeczkach wracam zawsze myślami do cudownych chwil spędzonych w Szwecji, kiedy to będąc na dorobku studenckim, kupno woreczka z przepysznymi bułeczkami stanowił pewnego rodzaju rarytas. Tamte bułeczki, smakowały o niebo lepiej niż te moje, bynajmniej taki smak pozostał w mojej pamięci.  Składniki: 700 g mąki pszennej 100 g cukru 50 g drożdży(...)margaryny 400 ml mleka 1 jajo pół łyżeczki soli nadzienie: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 roztrzepane jajo do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże. Do mleka dodać roztrzepane jajko i rozpuszczoną margarynę. Wymieszać i połączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się

na moim stole...
Bułeczki drożdżowe z czosnkowo-ziołowym nadzieniem 200

pyszne-szkoda zbędnych słów ,proste do zrobienia,bułeczki z pysznym nadzieniem z serków ziołowych,czosnku,i masła-mięciutkie,na wierzchu przyrumieniony żółty ser,super i na zimno i na ciepło-polecam!!!!  Składniki na 16 niewielkich bułeczek:  na ciasto: 225ml letniego mleka  15g świeżych drożdży  2 łyżeczki drobnego cukru  2 łyżeczki soli  450g mąki(...)miękkiego masła  2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam) 4 ząbki czosnku  ulubione zioła  odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek  Przygotowanie :  Do miski dać 3 łyżki mąki, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać ciepłym mlekiem tyle żeby było gęste jak śmietana(resztę mleka dodamy później).  Odstawić

Swojskie jedzonko
Pszenne bułeczki 209

Już jakiś czas temu miałam na oku ten przepis, zachwycił mnie sam wygląd bułeczek bo o smaku przecież nie wiedziałam nic, jednak okazały się być bardzo dobre.   Bułeczki nie są skomplikowane w przygotowaniu, idealne w swej prostocie.  Dość często kupowałam podobne bułeczki w pobliskiej piekarki jednak teraz wiem, że już po nie nie sięgnę(...)skoro w domu można przyrządzić o wiele lepsze:)  Bułeczki są delikatne w smaku, środek pulchny i mięciutki, mięciutka także skórka, na drugi dzień nie tracą na jakości.  Spróbujcie bo na pewno Wam posmakują ;)  Przepis pochodzi ze strony Mytastykitchen Składniki: 500 g mąki pszennej 650  300 ml przegotowanej letniej wody  1 jajko  łyżeczka soli pół

Krakowskie smaki Ani
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 158

wykorzystać do przygotowania wielu pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga  Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu(...)własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek

Zawsze głodna!
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 134

Uwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko(...)trzeba uważać żeby nie poparzyć języka :p Pomysł na formę bułeczek zaczerpnęłam z internetu, niestety nie pamiętam już strony, jeśli ją odnajdę to zaktualizuję wpis. Jednak jeśli chodzi o same bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam!   CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki przepis własny // 6 drożdżówek ~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej ~pół szklanki

chili & sugar
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 113

Dziś zachęcamy do przygotowania domowych bułek z dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki.  Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej.  Bułeczki ziołowo(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkęBułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu delikatnie mlekiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe Ślimaki 132

Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto(...)gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić. Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić

Mama Gotuje
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 145

Moja rodzina zakochała się w tych bułeczkach :) Są mięciutkie, aromatyczne, słodkie... mogłabym się tak rozpisywać bardzo długo... Nawet mój mąż przez kilka dni mówił o tych bułkach :) Zrobiłam je na Ś więta Wielkanocne w kształcie zajączków, ale myślę że nie tylko w te Ś więta będą królować na moim stole. Można z nich zawinąć kajzerki albo po prostu uformować zwykłą(...)bułeczkę. Przepis znalazłam u Łucji Składniki: 700 g mąki 30 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła 100 g cukru 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki soku pomarańczowego skórka otarta z jednej pomarańczy płaska łyżeczka zmielonego kardamonu 1 łyżeczka soli Dodatkowo : sezam i mak do oprószenia  jajko do posmarowania bułeczek W ciepłej wodzie

Delicious Titbits
Nocne pszenne bułeczki 113

przepis pewnie każdy już zna. Ja niestety, niedawno go odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam. 'nocne bułeczki' Składniki: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka(...)naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość). Rano, wyłożyć ciasto na blat, podzielić na 12-16 części (jeśli chcecie mini bułeczki) lub 8-10 części (żeby otrzymać bułeczki wielkości tradycyjnej kajzerki). Każdą kulkę ciasta rozwałkować i zapleść bułeczkę (patrz tutorial).  Ułożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić

CookYourself
Hot cross buns 147

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Hot Cross Buns czyli pyszne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii są nieodłączną częścią tradycji Wielkanocnej. Smakują wyśmienicie na ciepło, proponuję Wam spróbować połączenia z dżemem pomarańczowym. Pychotka ! Poniżej umieszczam przetłumaczony przepis, jeśli ktoś chciałby skorzystać z oryginału(...)ciepłym miejscu aż podwoi się jego objętość. 3. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj jeszcze przez kilka sekund. Następnie uformuj ciasto i podziel je na 12 równych części. Uformuj bułeczki i połóż je na blaszce (wyłóż ją pergaminem do pieczenia).   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

noteskulinarnyfiga
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 141

nieco zmieniła - długiego wałeczka ciasta nikt nie kręcił wokół własnej osi po to, żeby potem skleić jego końce. Uproszczono tę technikę - piekarz palcem robił dziurkę w środku surowej pękatej bułeczki. Tak narodził się nowojorski "bagle" (od słowa bejgl). Drożdżowa bułeczka z małą dziurką jest przed pieczeniem obgotowana w wodzie z sodą i miodem (lub cukrem), a potem otoczona sezamem, makiem(...)istna sztuka. Warto poczytać więcej w tej kwestii na Crust&Dust czy chociażby tu: How Do You Eat Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Bułeczka drożdżowa, hamburger 142

mleka 4 łyżek roztopionego masła 15 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru (do puree) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto:  Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę(...)masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy

KreatywnePiny
Bułeczki z koperkiem i marchewką 191

było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam po zakupy, wracam, a tu puste blaszki!, ani jednej bułeczki!, a co ważniejsze nikt się nie przyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek(...)jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy ciasto na pół, zlepiamy jak pierogi. 5. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy dowolna posypką: czarnuszką sezamem lub makiem. Pozwalamy im ponownie wyrastać przez ok.20 minut. Ustawiamy piekarnik

Apetyczna babeczka
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 171

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser(...)się od kiszonego śledzia). Zobaczycie ciekawe miejsca, gdybyście mieli w planach wycieczkę w tamte rejony. Zapoznacie się także z kulturą oraz szwedzkimi bestsellerami i kinem. Składniki (na 10 szt. bułeczek) 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 90 g masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kardamonu Nadzienie

pink envelope
Domowe bułki owsiane - yummy :) 121

piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu(...)hehehe. Oczywiście w świecie bułek :) Jeśli mielibyśmy określać to raczej jak Piast Kołodziej, ale za to jaki miły i porządny z niego gość. Takie też są nasze bułeczki. Trochę jak Kołodziej, a trochę jak Maciej z Zadupia :) tak czy siak wyszły super i smakują świetnie :) Polecamy zjeść je dopiero po paru godzinach, ponieważ gorące nie są najzdrowsze, jak każde pieczywo

vegetanie

Proponowane wyszukiwania