budyń - 12640 przepisów (strona:144/843)

Truskawkowy budyń jaglany 102

Budyń z kaszy jaglanej to prosty sposób na bardzo smaczny, zdrowy podwieczorek, kolację lub śniadanie. Dzisiejsza sezonowa wersja jest kremowa, aksamitna i mocno truskawkowa… myślę, że w takim wydaniu jest w stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kulinarnych eksperymentów. A czy wy już próbowaliście? Smakuje Wam? Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej(...)dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. 2) Ugotowaną kaszę z umytmi, obranymi z szypułek truskawkami i dodatkiem miodu zmiksować blenderem kielichowym (lub za pomoca ręcznego) na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka lub dodać więcej truskawek. 3) Gotowy budyń podawać ze świeżymi owocami i opcjonalnie z ulubionym sokiem

Fitsweet.me
Ciasto z truskawkami i galaretką / owocowy torcik 210

biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy.  Przepis  znajdziecie na blogu : tutaj  Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek. Składniki: Biszkopt: tortownica około 21-23 cm 4 jaja 140 g cukru(...)Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.  Szykujemy galaretkę inaczej niż sugerują na opakowaniu, a dokładniej zalewamy mniejszą ilością wody bo 400 ml. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem

Rusty Fork
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 321

szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 200g masła, 50 ml advocata, Masa śmietanowa: 300ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- fix 1,5 łyżki żelatyny, ½ szklanki(...)przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram. 3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Banana Dream (bez pieczenia) 131

cukru 3 jajka 0,5 kostki (100 g) masła Dodatkowo: ok. 30 herbatników 3 banany 2 galaretki (w tym przypadku użyłam brzoskwiniowej) Przygotowanie: 1) Przygotować budyń. W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Pozostałe mleko zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować(...)Odstawić do do całkowitego ostygnięcia. 2) W czasie kiedy budyń stygnie przygotować galaretki. Należy użyć trochę mniejszej ilości wody niż sugeruje przepis na pakowaniu (do jednej galaretki zamiast 500 ml użyć 400 ml). 3) Kiedy budyń wystygnie, utrzeć masło i powoli, cały czas miksując dodawać do niego po jednej łyżce zimnego budyniu tak aby powstał krem budyniowy. 4) Na dnie

Fitsweet.me
Ekspresowy deser kremowo-bananowy 1040

wykonać w mgnieniu oka, a przy tym bardzo smaczny i znikający tak samo szybko jak powstaje. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami… Składniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał korzuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do nigo przylegała). 2) Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. 3) Cały czas mieszając mikserem

Fitsweet.me
Budyń rabarbarowy 167

już wspominałam rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i Ciocią u której rósł, a u której ja ciągle przesiadywałam, by bawić się z jej wnuczką. ALE! Budyniu z niego nigdy nie jadłam. Długie czasy nawet bym nie pomyślała, by go w ten sposób wykorzystać. Takim punktem zapalnym była myśl o zrobieniu drożdżówek (które i dziś pojawią się na blogu(...)mieszamy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną. Gdy program wyłączy urządzenie, wlewamy mieszankę przez górny otwór i ponownie uruchamiamy program na 4 prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy do pucharków, lekko studzimy. Mrożone truskawki wrzucamy do oczyszczonej i suchej misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 177

Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki mleka. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, jajko, mąkę pszenną  i ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty).  Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać. Składniki [CIASTO NA ROLADY]: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej

psgotujemy
ciasto snikers wg s. Anastazji 458

okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 i 1/2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 400 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostały(...)mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe

Domowy Smak Jedzenia
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 131

małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru(...)mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki) 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru Dodatkowo: dżem wiśniowy , białko, lukier WYKONANIE Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  Do miski wsypujemy obie mąki

słodki bratek
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 125

najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru 200 ml wody Wykonanie ciasta(...)Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie masy: Do rondelka wlewamy większość mleka (pozostawimy pół szklanki), dodajemy do niego cukier i gotujemy. Do reszty mleka dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość szklanki (budyń w proszku z mąką i połową szklanki mleka). Mieszamy szybko

Mania Wypiekania
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 71

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 70g cukru pudru 150g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka olejku o smaku mango budyń 500ml mleka skórka starta z 1 cytryny 3 żółtka 100g cukru pudru 50g mąki pszennej wierzch 50-70g orzeszków piniowych 1 jajko do posmarowania wierzchu cukier puder Wykonanie(...)skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Budyń przełożyć na schłodzone ciasto

Raj dla Podniebienia
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 161

zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze(...)masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej z wyjmowanym spodem, i dokładnie wylepić spód i brzegi. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, aż spód stwardnieje. Domowy budyń Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka. Dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a także to, co po ich wyskrobaniu zostało – skórka uwolni jeszcze dużo aromatu! Zagotować

Magda Kucharzy
Ciasto "Kubuś" 120

mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Budyń kubusiowy: 1 litr soku Kubuś 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ugotować budyń. Pianka: 500 ml śmietany 30% 1 galaretka agrestowa Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną(...)galaretkę - dalej ubijać. Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zajrzyj również tu: 1.  Swojski kopiec kreta 2.  Szybkie i smaczne

My World by Dagmara Rek
Bakaliowa Odyseja 509

150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka(...)piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń

Tradycyjna kuchnia Kasi
KUBANKA 625

SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła, 2 łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.   Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek