SKŁADNIKI: SPÓD: ok.15 dag herbatników 0,5 słoiczka kwaśnego powidła SER: 1 kg zmielonego sera, użyłam z wiaderka 2 całe jajka 1 szklanka cukru 25 dag stopionego masła 2 budynie waniliowe skórka i sok z połowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody) 2-3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: SPÓD: Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki oraz smarujemy powidłem. Odkładamy na bok. SER: Piekarnik nagrzewamy
Pani na deserzmielonego 20 dag kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C(...)Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń. Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę. Masę podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką Ciasto można
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ciasto piekłam(...)formie keksówce ok 30x10cm Składniki (10 porcji) -1,5 szkl. mąki -3/4 szkl. cukru -cukier wanilinowy -4 budynie smietankowe -6 jajek -1 kostka margaryny -10 łyzek oleju -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -100 g mlecznej czekolady -100 ml śmietanki UHT -garść płatków migdałowych Przygotowanie Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Zielona Kuchniaprzez 30 – 35 minut (do uzyskania złotego koloru). Kruche spody wyjmujemy delikatnie z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe i pozostawiamy do wystudzenia. KREM CHAŁOWY Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej ilości zimnego mleka (pół szklanki), wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy aby nie było grudek. Wlewamy zawiesinę do gotującego mleka, mieszając energicznie(...)rózgą, aż osiągnie konsystencję budyniu. Pozostawiamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy na wolnych obrotach. Do roztartego masła dodajemy porcjami pokruszoną chałwę. Następnie do utartej masy, zaczynamy dokładać po łyżce przestudzonego budyniu. Ważne, aby masa cały czas, ucierała się na wolnych obrotach a chałwę i budyń dodawać małymi porcjami. Istotne jest też to aby produkty były
Kierunekuchniamasą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g) 1 biała czekolada (90 g ) 3 łyżki cukru pudru 1 słoik dżemu malinowego(...)dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie
Blog z Apetytemspodów) 100g masła 2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka Do garnka dajemy masło,cukier i miód(...)same. Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C. Krem 500ml mleka dajemy do garnka i włączamy gaz. W osobnej misce mieszamy 250ml mleka, 3 żółtka, cukier,budyń waniliowy (proszek) i mąkę. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Polecam mieszać trzepaczką, wtedy nie powstają żadne grudki. Powstały budyń
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Oddzialamy(...)odwróconej blaszce do pieczenia babeczek). Krem: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy razem na krem. Truskawki myjemy, odcinamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesłodko, ale właściwie na słono również możemy ją przerobić nie dodając cukru. Delikatne, cieniutkie a do tego bardzo elastyczne. Takie naleśniki przygotowujemy podobnie jak klasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne. Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor(...)smak. Składniki na około 8 naleśników: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 op. budyniu smak dowolny, u nas malinowy stąd różowe naleśniki 5 czubatych łyżek mąki 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kielicha od blendera, musimy dobrze je wymieszać trzepaczką, mikserem lub blenderem kielichowym właśnie. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu
Życie zaczyna się w kuchnirozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30-35 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Masa chałwowa: - 40 dag chałwy - 30 dag masła - 750 ml mleka - 2 budynie śmietankowe - 2 łyżki cukru pudru Alkohol opcjonalnie jeśli macie ochotę. 1. Z mleka, cukru pudru i budyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę(...)łączymy z chałwą, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników. Masa czeko-wiśnia: - 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda z cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć
Apetyczna babeczkauznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy ! SKŁADNIKI(...)mąki pszennej 3 jajka 1 opakowanie budyniu toffi Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie
Marcepanowa kuchniazmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam! Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g) 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka opcjonalnie 1/2 białej(...)dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość
Blog z Apetytemgorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka(...)było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy. KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową: Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy 1 szt. Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margaryna 15 dag Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie sernika: Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek(...)przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Składniki na masę budyniową: Mleko ½ litra Cukier 5 łyżek Żółtka jaja 3-4 szt. Budyń śmietankowy 5 łyżek Cukier waniliowy 1 szt. Masło 1 ½ kostki Wykonanie masy budyniowej: Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w mleku i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń
Tradycyjna KuchniaCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy(...)upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł. Krem : Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy, cały czas mieszając, aby nie powstał kożuch.. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując, dodajemy budyń. Dobrze
Różne smaki w kuchni