budyń - 12640 przepisów (strona:138/843)

ciasto "kraina lodu" 143

Składniki: na biszkopt:  2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 g masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki cytrynowej szczypta niebieskiego barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej(...)minut. Wystudzić.  Galaretki cytrynowe rozpuścić razem w 250 ml wrzątku. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić.  Połowę mleka zagotować z masłem. Do pozostałego wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gorący wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Na warstwie budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto "Kubuś" 148

cienkie biszkopty z 3 jajek każdy. Blaszka: 30x30 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900-1000 ml soku przecierowego typu Kubuś 3 budynie śmietankowe (każdy na 1/2 litra mleka) 2 łyżki cukru  1/2 litra śmietanki 30%  1 galaretka (na 1/2 litra wody) 2 łyżki cukru pudru 2 duże opakowania ciastek typu(...)biszkopt od blaszki lub papieru i pozostawić do ostudzenia.  Do miski wlać 250ml (1 szklankę) soku. Pozostałą część wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do miski dodać budynie  i razem rozetrzeć. Gdy sok w garnku zacznie wrzeć dodać część wymieszaną z proszkami i jeszcze chwilę pogotować mieszając. gdy budyń osiągnie pożądaną, gęstą konsystencję, ściągnąć z gazu

Czerwony Gupik
Ciasto biały lion 618

cukier waniliowy 6 łyżek cukru 3 łyżki proszku do pieczenia 250g margaryna 3 szklanki mleka gotujemy. Pozostałe mleko,cukiery, żółtka,mąki mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń na wolnym ogniu energicznie mieszając przez 3-5 min. Ugotowany budyń przykrywamy dokładnie folią spożywczą by nie zrobił się na wierzchu kożuch. Gdy budyń wystygnie ucieramy margarynę i dodajemy(...)łyżce budyniu a na koniec sok z cytryny. Masa wychodzi dość gęsta. Ryż: 70g ryżu preparowanego 400g masy kajmakowej Masę kajmakową otwieramy i wstawiamy do graczka z wrzącą wodą od czasu do czasu mieszając by zrobiła się bardziej płynna. Gdy tak się stanie łączymy ja z ryżem Poncz: 0,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru kilka kropel soku

Kuchenne inspiracje Sylwii
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem Siostry Anastazji 235

Piątek zawitał, jest też coś słodkiego :-) Tym razem pyszny jabłecznik wg Siostry Anastazji z kokosem. Warstwa jabłkowa zawiera w sobie dodatkowo budyń i rodzynki. Ciasto jest pyszne, delikatne, piecze się wszystko razem, więc nie trzeba nic przekładać. W oryginale jabłka po usmażeniu trzeba było zmiksować blenderem na gładko, ja starłam je przed smażeniem na tarce na grubych oczkach i potem(...)części 70/30. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta musimy rozwałkować i wykładamy na blaszkę, drugie ciasto wkładamy do lodówki. Składniki warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru 1 szklanka rodzynek cukier woda 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do większego garnka, dodajemy troszkę wody, cukier (wedle uznania, jak jabłka

kruche babeczki
Karpatka z kremem malinowym 295

wersja. Zapraszam do spróbowania:)  Składniki (blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, masło 125 dag, woda 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier kryształ 0,5 szklanki, maliny mrożone 250 g, cukier puder 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 3 łyżki, dodatkowo(...)szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.  Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszcz ą . Maliny należy

kulinarne odsłony pati
Ananasowiec z kokosową bezą. 232

wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 4 żółtka 250 g masła w temperaturze pokojowej      Ananasy odcedzamy z zalewy zachowując płyn(...)szklanki syropu rozrabiamy proszek budyniowy z mąką pszenną, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wlewamy do wrzącego syropu i energicznie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy.      Masło ubijamy dodając po łyżce chłodny budyń (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), do tak przygotowanego kremu dodajemy pokrojone ananasy

Rozpustne gotowanie
Jabłkowa Fantazja 1754

lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany(...)pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt

Tradycyjna kuchnia Kasi
KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I BUDYNIEM 218

dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍 Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk) 200 g masła (82% tłuszczu) 300 g mąki pszennej(...)nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut. Dodatkowo u mnie: 1 budyń śmietankowy  ugotowany na połowie przewidzianej na opakowaniu ilości mleka  masa kajmakowa z puszki  płatki migdałów do dekoracji Do każdej babeczki nakładamy niewielką ilość budyniu, na budyń trochę

Walijskie Pichcenie
Tropikalna torta dyniowa 151

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 przez około 70 minut. Bajery: Pół litra soku marchewkowego * uwaga, jeżeli użyłaś/łeś ananasa z puszki to możesz dodać do budyniu odpowiednio zmniejszając ilość soku marchewkowego 2 opakowania jasnego budyniu 100 g oleju kokosowego/masła *w zależności od użytego soku (mój był bio eko sreko bez cukru) i budyniu konieczne może(...)być dodanie cukru. Ugotuj budyń na soku marchewkowym, a więc zamiast mleka użyj soku, cały czas mieszaj, jak zacznie gęstnieć dodaj oleju kokosowego i dokładnie wymieszaj. + roztopiona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekoady Smacznego!       Artykuł Tropikalna torta dyniowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 216

łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie(...)dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem marchewkowy: W połowie szklanki soku rozrabiamy budyń. Resztę gotujemy, następnie dodajemy nasz rozrobiony budyń. Gotujemy mieszając jak normalny budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Odstawiamy na około 15 minut

Słodkie okruszki
Placek Muśnięty Musem 384

mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. 4.Ciasto przelać do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180* około 25 min. MASA BUDYNIOWA: 500ml mleka 1 budyń waniliowy 140g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 220g masła WYKONANIE: 1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 2. W drugiej połowie rozmieszać budyń(...)obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki

Dziś Ja gotuje
Ciasto balowe 333

pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wymieszanych z mlekiem dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować budyń. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników. Masa śmietanowa Śmietanę ubić na sztywno i utrwalić śmietan fixsami(...)śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut

Monia miesza i gotuje
Torcik Ananasowy 124

szkl cukru parę kropli esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Krem ananasowy: 2 szkl mleka 1/2 szkl soku z puszki po ananasie 1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 100 g masła w temp. pokojowej 1/2 puszki ananasa około 60 g wiórków kokosowych ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest(...)całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy. 8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy

Gotowanie...to proste !
Karpatka z kremem waniliowym 146

Karpatka to ciasto idealne dla wielbicieli lekkich, budyniowym kremów. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania klasycznej karpatki, czyli ciasta parzonego przełożonego kremem waniliowym przygotowanym na bazie budyniu. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na to ciasto to wypróbujcie karpatkę po królewsku (przepis TUTAJ ). Uwaga - spody do karpatki możecie przygotować dzień wcześniej 😁  Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto(...)szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 3 szklanki mleka 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru (2 x 40 g) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki zwykłego cukru (85 g) do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka

Ugotować
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 161

połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru (mniej lub więcej do smaku) 200 -250 masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie: barwniki spożywcze wykonanie(...)mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką orkiszową oraz ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Temperatury masła i budyniu muszą być takie same aby krem się nie zważył. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo użyłam

Domowy Smak Jedzenia