włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku(...)termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. 6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia
Mała Cukierenkaszklanka wody ½ kostki margaryny Szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek Składniki masa karpatkowa : 1 i ½ szklanki mleka 2 i ½ łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy ½ budyniu waniliowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej (czubata) 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 żółto Składniki posypka : cukier puder Przygotowanie: Przygotowanie ciasta : Normal(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Z podanej ilość mleka odmierzamy mniej niż pół szklanki, rozprowadzamy w nimi żółtko, mąki i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia
Sprawdzone przepisy kulinarnepowidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła, miękkiego wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie(...)mieszamy budyń, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy na jednolita masę. dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody ok. 2 opakowania biszkoptów okrągłych 1/2 słoiczka powideł
Domowy Smak Jedzeniacukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody na masę jabłkową: duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli(...)rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić. Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto. Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie(...)godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i piec 25 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzić. Krem pomarańczowy: Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do przestudzenia
Ala piecze i gotujeforemka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła 50 g zmielonych orzechów 4 łyżki rumu na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła(...)wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić. Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania foremki Dodatkowo: rabarbar około 600g cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny opakowanie budyniu + mleko śmietana 36% (200ml) + łyżka cukru do smaku Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Najwygodniej byłoby to zrobić przy użyciu miksera. Następnie dodać jajka oraz esencję waniliową(...)myjemy i kroimy w półcentymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka razem z cukrem. Użyjcie tyle cukru ile lubicie. Jeżeli wolicie by był kwaskowaty dodajcie mało. Pamiętajcie, że sam biszkopt oraz budyń jest dosyć słodki dlatego jeżeli lubicie słodko-kwaśne połączenia nie dodawajcie zbyt dużo cukru. Ja dodałam 3 łyżki. Całość gotujcie około 15 minut aż rabarbar zmięknie. Żelatynę namoczcie
wysmienityktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła 3 łyżki cukru(...)drożdży na nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego 800 ml mleka 3 łyżki cukru dodatkowo: jajko cukier puder + odrobina wrzątku Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy w nim kółka. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4-6 łyżek cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 -250 g masła dodatkowo: 2 galaretki koloru czerwonego np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa(...)czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch
Domowy Smak Jedzeniaczekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatniki układamy na prostokątnej foremce(...)Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę budyniową można przygotować również
Pani domowaSKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)wykładam masę korówkową o smaku orzechowym. Następnie kładę kolejną warstwę herbatników. Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min. Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki
Gotowanie PatkiKolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem. Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie(...)mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch(...)wystudzić i przekroić na dwa blaty. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta. W szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego 1/ 4 szkl. cukru 200 g masła 400 ml mleka wraz z cukrami zagotowujemy. W pozostałych(...)dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masa owocowa: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych 200-250 ml wody Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka
Cynamonowe szczęścienauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - żelatyna deserowa (u mnie 1 opakowanie przeznaczone(...)Sposób przygotowania: 1. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników. 2. Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników. 3. Kładziemy drugą warstwę herbatników. 4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę
Od łyżki do widelca