jedno z masy) -5 łyżek cukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy(...)zielony Przygotowani torcika rozpoczynamy od ugotowania bazy kremu. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka -gotujemy w osobnej misce 0,5 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 budynie, cukier , cukier waniliowy miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy Gdy budyń jest zimny masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, śliwki 10 sztuk, przyprawa korzenna - ile potrzeba, jajka 1 sztuka "M", cukier brązowy - ile potrzeba 300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć, włożyć(...)papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 1. Ciasto(...)Krem • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę dodać
W królestwie smaków BeatyKolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDeserek zdecydowanie w moim stylu. Po tym, jak zachwyciłam się budyniem z kaszy jaglanej ( klik ), postanowiłam zrobić wersję gryczaną. Jest równie smaczna co wersja jaglana, choć osobiście wolę jaglaną ;). By przygotować gryczany budyń, trzeba najpierw zmielić kaszę na mączkę. Ja to robię w młynku do kawy. Później wystarczy zagotować ją ze wszystkimi składnikami, aż zgęstnieje i już! Pyszny(...)gryczaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając drobno posiekaną czekoladę, kakao oraz cukier z wanilią. Całość zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 15 minut). Po tym czasie całość zmiksować blenderem do gładkości. Jeszcze ciepły budyń przelać do dwóch pucharków. Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem
Nastoletnie Wypiekaniejajka 3/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki 1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliJesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów, to dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie(...)Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy
Wanilia i Kardamonłyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli masa budyniowa: 0,75 l mleka zwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy) dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze
Bon appetit mon amietermoobieg) . Ostudź. Po wystudzeniu przekrój na trzy krążki. Krem budyniowy: 1/2 l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było(...)grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż
Kulinarna (nie)codziennośćBasi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony ) do zmiksowanego masła. 2 szklanki mleka, 6 żółtek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki świeże, Składniki polewy błyszczącej(...)cukrem waniliowym utrzeć, do tego powoli dodawać po trochę mączkę ziemniaczaną, dolewając mleka (ok. 1/4 szklanki), żeby masa była lekko płynna i łatwo będzie wlać do mleka i ugotować budyń . Pozostałe mleko zagotować i do tego wlać masę z żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie
Pysznosci Babci Basipiekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem(...)było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Wysmaruj kremem zimne placki (dawałam 2 łyżki kremu na warstwę
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody(...)minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na masę budyniową. Z 2 szklanek mleka, odlać 3/4 szklanki i wymieszać w niej dokładnie mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować razem
Świat CiastaSkładniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1 puszka masy krówkowej 1 słoik dżemu z wiśni 1/2 litra śmietany kremówki 10 dag prażonych migdałów 1 paczka krakersów Wykonanie: W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować(...)dotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozkładamy herbatniki. Na herbatniki rozprowadzamy dżem wiśniowy, przykrywamy go warstwą krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na wierzch
kgwjanczewoCiasto jest pyszne i naprawdę proste do zrobienia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła 2 budynie śmietankowe 1 litr mleka 600 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej przepis stąd Przygotowanie : Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji(...)formujemy z nich kule, zawijamy w osobne folie aluminiowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta. Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu
Proste Potrawygalaretki i delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można dosłodzić wsypując parę łyżek cukru.Odstawiamy w chłodne miejsce - nie mogą zbyt mocno stężeć. Masa budyniowa: 1/2 l mleka budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki cukru kostka masła sok z cytryny 1 1/2 szkl mleka gotujemy. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką,cukrem(...)żółtkami.Wlewamy na gotujące mleko, gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do schłodzenia. Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową ucieramy masło,dodajemy po trochę budyniu oraz sok z cytryny by masa nie była zbyt mdła. Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne). Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą
Niespełnione zdolności kulinarne