budyń - 12640 przepisów (strona:157/843)

Ciasto przekładane z jabłkami 155

Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka(...)delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Uśmiech Klary 197

czubata szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa chałwowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta, 2 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: 100 ml mocnej kawy parzonej, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, PRZYGOTOWANIE(...)równe blaty. Biszkopty nasączam zimną, mocną kawą parzoną. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję pokruszoną chałwę. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z kremem i galaretką 135

dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 galaretki morelowe 300 g masła Dodatkowo: 1 puszka moreli 2 galaretki morelowe 0,5 l gorącej wody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.  Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z bezą 177

upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru(...)masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte

Czary - gary w kuchni
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 243

zagotowanego mleka, dobrze wymieszać trzepaczką, do dokładnego połączenia składników. Postawić na palnik o średniej mocy i zagotować, często mieszając. 14. Od chwili zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. 15. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 16. W naczyniu umieścić serek(...)mascarpone i amaretto. Delikatnie rozetrzeć. 17. Partiami dodawać wystudzony budyń (temperatura budyniu i mascarpone powinna być taka sama - pokojowa), cały czas miksując, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 18. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, odkładając 3-4 owoce do dekoracji wraz z szypułkami. 19. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze. 20. Na blat wyłożyć połowę kremu, delikatnie

W mojej kuchni
Fale Dunaju ze śliwkami 147

szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)usuwamy pestki.   Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.  Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie.  Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie.  Studzimy.  Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń.  Gotową masę

Pyszności Słodkości
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 134

krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem(...)końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt

słodki bratek
Hawanka wg Aleex 122

szklanki mleka zagotować. 7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. 8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń. Uwaga: gdy budyń zacznie gęstnieć, może nam się wydawać, że masa nie jest jednolita i tworzą się w niej „kluski”, grudki. Mimo tego należy mieszać dalej, masa zrobi się gładka. 9. Budyń ostudzić(...)przykrywając folią, aby nie zrobił się twardy kożuch. 10. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. 11. Porcjami dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych

W mojej kuchni
Bananowiec bez pieczenia 136

Ciasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)gotujące się mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć

talerz przyjemności
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 155

łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka,  1/3 szkl. mąki,  1/3 szkl. cukru,  1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy,  1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ l mleka,  5 łyżek cukru,  1 kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe(...)stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.     PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche

słodki bratek
CIASTO PRINCE POLO 130

SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki spirytusu, 2 batoniki Prince Polo, 1 kostka masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 fixy do śmietany, 1 łyżka cukru pudru Polewa(...)wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany

słodki bratek
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 116

łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche(...)samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol

słodki bratek
TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 131

proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem czekoladowy: W ½ szkl. rozrabiamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy

słodki bratek
WIŚNIOWY POEMAT 159

łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe  do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE(...)piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową

słodki bratek
Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem. 160

Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych 70 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu budyń waniliowy z paczki lub domowy według  tego przepisu  (kawę zastępujemy ziarnami wanilii) wiórki kokosowe (do posypania wierzchu) lukier (cukier puder, sok z cytryny) Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży

zadanie-gotowanie