jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - sok lub alkohol do nasączena Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek(...)Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku
Życie zamknięte w smakusztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe 250 g masła cukier do smaku Budynie rozrobić w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować(...)będzie gęsty. Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie dodawać zimny budyń, stale ucierając. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta: Ciasto jasne Masa budyniowa Ciasto ciemne Polewa Posypać skruszonymi płatkami migdałów ciasto smakosz Żródło: Ciasta
O kuchni z uczuciemtortownicy i odstawiamy najlepiej na min. 12 godz. Po tym czasie kroimy na 2 części. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 300 g masła opcjonalnie: 50 ml wódki lub spirytusu wykonanie: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka wlewamy budyń z żółtkami(...)gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę i stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Na koniec opcjonalnie powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał. dodatkowo: 1 galaretka malinowa 1 słoiczek malin z sokiem Maliny wraz z sokiem podgrzewamy dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na paterze układamy jeden
Domowy Smak Jedzeniazagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając dodać do gotującego się mleka rozrobiony budyń(...)zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Krem wyłożyć na jabłka. Polewa: 1/3 kostki margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki wody Margarynę rozpuścić, dodać cukier i gotować do czasu, aż się rozpuści, dodać wodę i kakao. Zdjąć z ognia, delikatnie
Słodka Kraina Wypiekównakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka masła 350 ml mleka 1 łyżka cukru budyń śmietankowy 2-3 łyżki gotowej masy krówkowej (niekoniecznie) W części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo(...)dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj
Słodka Kraina WypiekówBiszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut. Masa budyniowa Do garnka wlewamy szklankę wody, sok z cytryny oraz dodajemy cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo
Słodka Kraina WypiekówSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać
Mała CukierenkaBiszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 szkl. mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny lub masła 3-4 banany Przygotowanie: 1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka(...)pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. 2.W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia. Odstawiony budyń miksuję z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce do otrzymania
Motylkowa Kuchnialodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół
Motylkowa Kuchniałyżki kakao Biszkopt II 4 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 kostki masła 0,5 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek(...)galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia
psgotujemypieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie
psgotujemypozwolić na takie małe co nieco. Smacznego! Składniki: 2 paczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao 1 galaretka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 żółtka pół opakowania budyniu śmietankowego 1 margaryna herbata gorzka do nasączenia herbatników Wykonanie: Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, natomiast resztę mleka+budyń+żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy powstały(...)budyń. Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka
psgotujemyłyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem - 2 szklanki mleka - 1 budyń waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)całość dokładnie mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i gotujemy z rozpuszczonym proszkiem budyniowy przez 3 minuty. Budyń odstawiamy do wystudzenia i to samo robimy z upieczonym ciastem. Miękkie
Zainspirowana w kuchniSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać
Mała CukierenkaDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ
Ostra na Słodko