sklepach, a ja właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nic z niego nie robiłam. Więc szybko nadrobiłam zaległości i upiekłam tarte z rabarbarem. Wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz budyniu i ciasta a do tego wszystkie jest jeszcze kruszonka. W sam raz do kawki. Zresztą przekonajcie się sami. Jeszcze jedna sprawa na blogu „ Ostra na słodko” przeczytałam informację(...)mąki do kruszonki, ¾ szkl. cukru, ¼ szkl. Oleju Kujawskiego, 1 cukier waniliowy, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy, mleko Wykonanie: Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy cukier, olej, cukier waniliowy, jajka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gotujemy budyń
Passion of Cookingpoza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń. Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła(...)jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka Gruszki: - 1 kg gruszek - goździki - kardamon - woda Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat mąkę, potem dodajemy jajka i zaczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając jeszcze cukier puder
Kuchenne Wariacjebiałych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych(...)gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. 4. MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden
Wanilia i Kardamontortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru(...)minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami, gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny
Wanilia i Kardamonłyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ KREM ANANASOWY: 2 szklanki mleka 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać(...)posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem
Wanilia i Kardamonszklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe(...)ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki
Wanilia i Kardamoncukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut, przepis znajdziecie TUTAJ 1. Na suchej patelni prażymy(...)migdały na złoty kolor, studzimy. 2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej
Apetyczna babeczkapełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK(...)bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa, 350 ml mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam
Takie tam pichcenieproszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 3 dag kawy cappuccino Przygotowanie: Ciasto I : Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy(...)ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut. Masa : Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia
Lawendowe NieboDługi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy
Cukier&Pudertabletek STEWII lub fruktoza Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu opakowanie żelatyny 2 szklanki wody STEWIA do smaku jeżeli jabłka są za mało słodkie Masa budyniowa: 2 opakowanie budyniu 3 szklanki mleka 0,5% Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek(...)jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie co mus, a on tak długo zastygał (całą noc), że budyń musiał przeleżeć całą noc w lodówce w garnku i co dziwne zrobił się przez to rzadki! nie wiem co się stało zwłaszcza, że jak wkładałam był bardzo gęsty, dlatego stanowczo odradzam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowstrzymać przed spróbowaniem i jedna napoleonka już była moim śniadaniem (z przepisu wychodzą 4 wypasione ciacha ;) ) Składniki: 8 "kromek" pieczywa chrupkiego żytniego z biedronki 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (jeżeli ktoś woli napoleonki waniliowe to dodajemy budyń waniliowy, ja akurat miałam ochotę na czekoladę, następnym razem zrobię waniliowe ;)) 2 szklanki mleka 0,5% 1 opakowanie (500g) sera(...)chudego białego EMILKA około 25-30 rozkruszonych tabletek STEWII (wg. smaku) 0,5 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy w 1,5 szklanki mleka z dodatkiem około 20 tabletek STEWII kiedy budyń wystygnie dodajemy ser i miksujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy w 0,5 szklanki letniego mleka rozpuszczamy z 5 tabletek STEWII i kakao mleczną mieszankę wylewamy na talerzyk w którym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;) zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 0,5% stewia wg. smaku(...)niewielką (prostokątną) blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni (ciasto zbytnio nie urośnie, a raczej w ogóle;)) w tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko,że dajemy 1,5 szklanki mleka) dosładzamy stewią wg. smaku gotowy budyń miksujemy z serem i ewentualnie znów dosładzamy po 15 minutach wyciągamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstanie 10 minut zdjąć papier wraz z fasolą. Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa : duży budyń (na 3/4 l mleka) czubata łyżka masła Budyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy(...)gorącej wodzie. Gdy ostygnie wrzucamy truskawki. Następnie wkładamy do lodówki. Często mieszają, do momentu kiedy galaretka z truskawkami zacznie tężeć. Nie może być płynna bo wtedy spłynie z budyniu
Delicious Titbitspiec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g zimnej margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu 4 i 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe) 1,5 kg słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem(...)ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut
Szefowa kuchni