budyń - 12640 przepisów (strona:160/843)

Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 165

szklanki), 54g mąki krupczatki (1/4 szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie(...)widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem.  Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie

W kuchni u Moniki
Ciasto miodowe 207

szklanki mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa budyniowa: 1l mleka, 1 szklanka cukru, 250g margaryny ( ja użyłam masła(...)niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej

W kuchni u Moniki
Kruche babeczki z budyniem i owocami 170

Babeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka(...)mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru  2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy

Szefowa kuchni
Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 236

szklanka cukru 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 2 kostki masła lub margaryny 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu(...)Krem: Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy

Kuchnia w czekoladzie
Bananowa delicja- bez pieczenia 4053

35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą, co uchroni ją przed zbytnik pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku pomarańczowym, a "szpary" pozostawione(...)między nimi zasypujemy pokruszonymi kilkoma herbatnikami. 2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto ze śliwkami 150

lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę siekamy(...)dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut. Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowiec 160

oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składnik(...)jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu

cucinare
Murzynek z musem brzoskwiniowym 349

płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa: 500 ml  mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka  masła 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki  kakao 1 kieliszek spirytusu Polewa: 1,5 łyżki  masła 2 czubate łyżki(...)ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj.   3.  Masa kakaowa:   Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche z budyniem i malinami 188

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :) Ciasto podane na porcelanie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy(...)szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy.  Na ciasto wyłożyć umyte i osączone maliny, wylać gorący budyń.   Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 40 minut w 180 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Wybuchowa pinacolada 171

gotowe. Dużą blaszkę prostokątną (20/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkoptową masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni, do suchego patyczka (ok.30 min). Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego butelka soku z grejpfruta (225 ml) 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 cukru kostka masła/margaryny Wodę połączyć z sokiem i zagotować. Uprzednio odlewając z pół(...)szklanki by rozpuścić w nim budyń. Rozpuścić w cieczy cukier i ugotować budyń. Następnie tłuszcz rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Jeśli masa nie jest wystarczająco dla nas słodka, można dosypać cukru pudru. Masa śmietankowa: 250 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru czekolada gorzka 70% lub więcej owoc granatu 1-2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan

Karczma Honorietty
Drożdżówki z budyniem 226

Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu.   Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko(...)każdej foremce). Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (budyń należy przygotować z 350 ml mleka). Drożdżówki ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 304

czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną(...)kawałeczki czekoladę i dosładzamy. Mieszamy gotującą się kaszę za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki budyń (w trakcie możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej wyobraźni. U mnie były

Be Fit Be Strong
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 186

cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru - 200 gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę(...)miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę

Życie zamknięte w smaku