Desery budyniowe bardzo często goszczą na moim stole. Przepis na jeden z takich deserów przedstawiam poniżej. Jest to połączenie budyniu, pieczonego jabłka oraz piramidek zbożowych. Zapewniam, że deser ten ucieszy niejedno podniebnie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 2 jabłka, pełnoziarniste piramidki zbożowe POPCROP . PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 15 minut(...)temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obieram i kroję w małą kostkę. 2. Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budyń i cukier. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. 3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucam część pokrojonego jabłka. Następnie wlewam budyń. Na wierzchu układam pozostałe jabłko. Deser posypuję pokruszonymi
Tradycyjna kuchnia KasiKażdy z nas lubi drożdżówki, te z serem, jabłkiem, marmoladą. Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy(...)kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (budyń należy przygotować z 350 ml mleka). Drożdżówki ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościsię przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty(...)wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową
Monia miesza i gotujeszklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki 5 łyżeczek cukru waniliowego 375g masła 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować(...)budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Wyłączyć mikser i dodać 300g wiórków kokosowych. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki
Cukiernia Pychotkikokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami: 1 słoik wiśni drylowanych(...)wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać 150 ml mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym wlać rozmieszany budyń i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym. Galaretka
Ala piecze i gotujebyć nie może, i choćby nie wiem, jak bardzo mi się nie chciało, jeść trzeba. Tylko co, skoro cokolwiek wyobraźnia mi podsuwała, robiło mi się niedobrze...? W końcu wykoncypowałam budyń z kaszy jaglanej. Jak wiadomo, kasza ta to samo zdrowie. Budyń powinien być aksamitny i kremowy, ergo: nie podrażni i tak już bolącego gardła. Poza tym delikatna nuta słodyczy takiego(...)miałam w domu tylko jabłka, które jakoś średnio mi tutaj pasowały bez obróbki termicznej, a ta wydawała się już zbyt wycieńczająca). Tak czy inaczej, taki krem smakuje niemal jak budyń. Jest delikatny, lekki i kremowy (można dać więcej mleka przy miksowaniu), lekko tylko słodki. Nie dałam zjeść rady więcej niż kilka łyżek, ale jestem pewna, że następnym razem zniknie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać(...)oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok pół
Kuchnia w czekoladziepapierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Krem 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 250 g masła Dodatki 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe Brzoskwinie odcedzić na sitku. Sok uzupełnić wodą tak aby było 1/2 l , wsypać dwa budynie , cukier(...)smaku i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu ułożyć delicje 1/2 kremu brzoskwinie Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką brzoskwiniowe wydmy
O kuchni z uczuciemIdealny puszysty, delikatny, aksamitny krem do przekładanie tortów, ciast, babeczek, a po dodaniu roztopionej czekolady otrzymamy pyszny krem czekoladowy. Składniki: 2 budynie po 40g 3 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Odlewamy 2/3 szklanki mleka, wsypujemy budynie, mieszamy aż się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę(...)gotujemy budyń, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, jasny krem. Na sam koniec dodajemy po łyżce ostudzony budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem
magiczna kuchnia Kasiżółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów(...)piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując. Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier
RAROSSAUŚMIECH TEŚCIOWEJ Ciasto "Uśmiech teściowej" należy do grupy łatwych, tanich i bardzo smacznych ciast. Poważnie! Nie za słodkie, nie ciężkie, a do tego ten smak jabłek w połączeniu z budyniem...mmm pycha. Goście są zawsze zachwyceni, a przygotowuje się je naprawdę banalnie. Bardzo polecam wypróbować go u siebie w domu ;) SKŁADNIKI ( najlepiej w temp. pokojowej) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)już uzyskamy jednolitą masę, ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy (36x25) i nakłuwamy widelcem. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka. Budynie ugotować na mleku i gorące wylać na jabłka. Jeśli nie ma w nich cukru, to trzeba dodać wg instrukcji. Budynie od razu rozmieszać w zimnym mleku w garnku. Na warstwę jabłkową
Calzonella.comrozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( najlepiej na noc). po tym czasie Ubić śmietankę z michałkami aż podwoi swoją objętość. Krem czekoladowy*: - 1 szklanka mleka - 1 budyń czekoladowy ( ok. 38 gram) - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej - 2-3 łyżki cukru - 120 gram miękkiego masła masła - 1 łyżka soku z cytryny Odlać 1/4 szklanki mleka(...)rozpuścić w niej proszek budyniowy. Resztę zagotować z cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony budyń, na koniec sok z cytryny. * aby krem maślano-budyniowy się nie zważył: budyń musi być dodawany do masła małymi partiami, najlepiej jeżeli jest w zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy
kawawszklancedaje sporo energii. Jeśli lubicie takie kombinacje, to koniecznie spróbujcie tego przepisu :) Czego potrzebujemy? - 1,5 szklanki kaszy jaglanej, - 4 szklanki mleka (roślinne kokosowe lub krowie), - 1 opakowanie budyniu waniliowego, - pół szklanki cukru, - okrągłe biszkopty lub herbatniki, - kilka kropel aromatu waniliowego, - pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - mus truskawkowy, - opakowanie galaretki truskawkowej. Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną podprażyć w garnku(...)patelni. Następnie przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami mleka, dodać wiórki. Gotować do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Gotową kaszę ostudzić. 2. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu używając dwie szklanki mleka, posłodzić. Gotowy budyń wystudzić. 3. Galaretkę przygotować w o połowę mniejszej ilości wody niż zalecają na opakowaniu i odstawić do ostudzenia
two broke sistersśrednicy 16 cm, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji) Składniki na krem: 2,5 kostki masła (500 g) 2 budynie 2 i 3/4 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru + pomarańcze na sok, czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku Biszkopty można upiec dzień wcześniej. Ja piekłam w dwóch turach(...)dwie małe tortownice idealnie mieszczą mi się na raz do piekarnika. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Zagotowujemy 2 szklanki mleka, w reszcie rozpuszczamy cały budyń, tak żeby nie było w nim żadnych grudek. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia – zanim zaczniemy robić krem musi być
Ciastkozercycukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy(...)około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy
kgwjanczewo