Coś na słodko.. przepyszna, słodka ale niezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie! Składniki: Ciasto: * 125g masła(...)cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy pozostałe mleko wraz z żółtkiem i mąką. Powoli wlewamy miksturę do zagotowanego mleka, nie zdejmując z ognia. Wlewając ciągle mieszamy aby budyń nie przywarł. Mieszamy przez około 30 sekund aż powstanie budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas. Chłodny budyń miksujemy z masłem. Upieczone ciasto przekładamy kremem. Blat który ma większe
Klasyka Gotowaniabardzo. Kojarzy mi się z dzieciństwem i moją mamą, która do dziś robi moją ulubioną kaszę z cukrem i cynamonem :) Ja tym razem trochę pokombinowałam i zrobiłam manną z budyniem i mleczną czekoladą, pycha! Zjadłam ją na drugie śniadanie, ale równie dobrze w mniejszych porcjach (bo jest bardzo syta) można ją podać jako deser. Myślę, że taka czekoladowa słodycz zasmakuje(...)tych, którzy za nią do tej pory nie przepadali ;) Składniki na 1 dużą porcję lub 2-3 mniejsze: 2 szklanki mleka ok. 5 łyżek kaszy manny 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli 2 paski mlecznej czekolady 1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić budyń. Czekoladę drobno połamać. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną
Simply Foodpodane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy
Z Majeczką w kuchniłyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis - do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę(...)Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny
Tradycyjna kuchnia Kasiczekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem chałwowy: 300 dag chałwy 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 1/2 kostki masła pozostałe: owoce do dekoracji pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta: Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik(...)składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy budyń. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę
Życie zaczyna się w kuchniszklanki mąki tortowej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać(...)dodać do reszty składników. Zagnieść i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut. masa: 1l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części. Masa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około
Słodkie ciachoURODZINOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju 2,5 łyżki kakao 2 kostki masła 2 czekoladowe budynie 0,75 litra mleka duża paczka princy-pałek 3 kinder jaja średnie opakowanie kinder czekoladek kilka kostek czekolady łyżka mleka łyżka masła 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru(...)cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olej i kakao. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na trzy równe części. Masa budyniowa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu (około 75 ml). Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce
Słodkie ciachoCiasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25(...)najlepiej przesiać przez sitko, by nie utworzyły się grudki). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę mączno-jajeczną i cały czas energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch. Prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią aluminiową
Nastoletnie Wypiekanienawet w najgorszy dzień😊 Niestety są bardzo kaloryczne.... ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile zapomnienia 😊💗 Dzisiaj znajdziecie u mnie przepis na p ą czki z budyniem w polewie czekoladowej, posypane orzechami pekan 😋 Zrobiłam je wczoraj, a zniknęły już wszystkie 😃 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 4 szklanki + m ą ka do podsypywania , jajka 4 szt, masło(...)pomarańczy 1 łyżeczka, mleko 250 ml, drożdże suche 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka m ą ki , spirytus 20 ml, sol szczypta, nadzienie: budyń waniliowy słodzony, mleko 500 ml, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 7 łyżek, dodatkowo: dowolne orzechy do posypania, tłuszcz do smażenia, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy ciep
kulinarne odsłony patimasa krówkowa, masa budyniowa i bita śmietana, myy pyszności :) Dla zapracowanych taka propozycja jest w sam raz :) Składniki : 2 duże paczki herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej orzechowej 3 budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki typ 550 600 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki czekolady z orzechami(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka gorzkiego kakao Wykonanie masy budyniowej : Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie i mąkę, wlewamy do gotującego mleka. Energicznie mieszając gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną
Sama słodycz i szczypta chilimleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Na początek zabieramy się(...)delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niej rozmieszany budyń i kaszę. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy
Zainspirowana w kuchniWileńskich 250 g orzechów włoskich ale -raj 50 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru 250 g masła 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki e kstraktu waniliowe go 3 łyżeczki kakao Polewa : 125 g margaryny 0,5 szkl(...)rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni. Krem budyniowy: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać
Ala piecze i gotujeUwielbiam go! Składniki: 500g mąki 200g masła 200ml wody 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli krem: 3 żółtka 1 litr mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić(...)mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Budyń
Obiad gotowySkładniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 0,5 litra wody 2 żółtka 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła sok z 1 cytryny masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 torebki(...)ubitej masy ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Wystudzić. masa budyniowa: 2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić. Po wystudzeniu masę
Darcia w kuchni