budyń - 12640 przepisów (strona:142/843)

Serafin- ciasto z jabłkami i kokosem 177

cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody na masę jabłkową: duży słoik jabłek prażonych  (ewentualnie kilogram surowych) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie najlepiej zacząć od ostatniej warstwy czyli(...)rozetrzeć żeby było miękkie a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Na końcu dodać kokos i dokładnie zmiksować. Odstawić.  Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto.  Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z kremem pomarańczowym 209

szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie(...)godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i piec 25 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzić. Krem pomarańczowy: Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do przestudzenia

Ala piecze i gotuje
ciasto "orzechowa delicja" 1057

foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła 50 g zmielonych orzechów 4 łyżki rumu na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła(...)wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.  Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort rabarbarowy 146

cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania foremki Dodatkowo: rabarbar około 600g cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny opakowanie budyniu + mleko śmietana 36% (200ml) + łyżka cukru do smaku Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Najwygodniej byłoby to zrobić przy użyciu miksera. Następnie dodać jajka oraz esencję waniliową(...)myjemy i kroimy w półcentymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka razem z cukrem. Użyjcie tyle cukru ile lubicie. Jeżeli wolicie by był kwaskowaty dodajcie mało. Pamiętajcie, że sam biszkopt oraz budyń jest dosyć słodki dlatego jeżeli lubicie słodko-kwaśne połączenia nie dodawajcie zbyt dużo cukru. Ja dodałam 3 łyżki. Całość gotujcie około 15 minut aż rabarbar zmięknie. Żelatynę namoczcie

wysmienity
drożdżówki z budyniem 225

ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.  Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła 3 łyżki cukru(...)drożdży na nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego 800 ml mleka 3 łyżki cukru dodatkowo: jajko cukier puder + odrobina wrzątku  Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto a la delicja 385

upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy w nim kółka. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4-6 łyżek cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 -250 g masła dodatkowo: 2 galaretki koloru czerwonego np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa(...)czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch

Domowy Smak Jedzenia
3 bit ciasto bez pieczenia. 181

czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatniki układamy na prostokątnej foremce(...)Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.  Masę budyniową można przygotować również

Pani domowa
CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI BEZ PIECZENIA 184

SKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE:  Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.  Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)wykładam masę korówkową o smaku orzechowym. Następnie kładę kolejną warstwę herbatników. Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min. Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki

Gotowanie Patki
Drożdżówki z marcepanem 137

Kolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem.   Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie(...)mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek

Państwo Wojtczuk gotują
ciasto "kubuś" z delicjami i pianką 229

Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch(...)wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta.  W szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskakowym 232

5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.    Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego 1/ 4 szkl. cukru 200 g masła 400 ml mleka wraz z cukrami zagotowujemy. W pozostałych(...)dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń.     Masa owocowa: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych 200-250 ml wody Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka

Cynamonowe szczęście
3 bit 180

nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - żelatyna deserowa (u mnie 1 opakowanie przeznaczone(...)Sposób przygotowania: 1. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników. 2. Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników. 3. Kładziemy drugą warstwę herbatników. 4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę

Od łyżki do widelca
Karpatka 171

Coś na słodko.. przepyszna, słodka ale niezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie!  Składniki:  Ciasto: * 125g masła(...)cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy pozostałe mleko wraz z żółtkiem i mąką. Powoli wlewamy miksturę do zagotowanego mleka, nie zdejmując z ognia. Wlewając ciągle mieszamy aby budyń nie przywarł. Mieszamy przez około 30 sekund aż powstanie budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas. Chłodny budyń miksujemy z masłem.  Upieczone ciasto przekładamy kremem. Blat który ma większe

Klasyka Gotowania
Deser z kaszy manny, budyniu i czekolady 188

bardzo. Kojarzy mi się z dzieciństwem i moją mamą, która do dziś robi moją ulubioną kaszę z cukrem i cynamonem :) Ja tym razem trochę pokombinowałam i zrobiłam manną z budyniem i mleczną czekoladą, pycha! Zjadłam ją na drugie śniadanie, ale równie dobrze w mniejszych porcjach (bo jest bardzo syta) można ją podać jako deser. Myślę, że taka czekoladowa słodycz zasmakuje(...)tych, którzy za nią do tej pory nie przepadali ;) Składniki na 1 dużą porcję lub 2-3 mniejsze: 2 szklanki mleka ok. 5 łyżek kaszy manny  2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli 2 paski mlecznej czekolady   1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić budyń. Czekoladę drobno połamać. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną

Simply Food
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 210

podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy

Z Majeczką w kuchni