boczek - 14002 przepisów (strona:744/934)

Chleb kukurydziany z automatu 217

gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech będzie tak zmrożone, żebym za nic w świecie nie mógł go rozsmarować. Proszę także

Marder&Marder Manufacture
Gumiklyjzy, czyli kluski śląskie idealne 102

każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Podajemy koniecznie ze skwarkami lub przysmażonym w kostkę boczkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Pasztet pieczony z mięs różnych 198

łatwo i zapraszamy do spróbowania: Składniki na 1 foremkę (ok. 22 x 9 x 6 cm): 200 g łopatki wieprzowej 100 g wołowiny 100 g cielęciny 100 g tłustego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa mielonka ze słoika 189

chce bawić w odmierzanie poszczególnych przypraw to z powodzeniem możecie zastosować mieszankę "Kiełbasa słoikowa". Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 215 g tłustego surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy albo: 0,5 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

Marder&Marder Manufacture
Mięso ze słoika 196

pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół

Marder&Marder Manufacture
Mielonka ze słoika 173

podawać do nich cokolwiek więcej. Same mieszanki wystarczą :) A zapoznać z nimi możecie się TUTAJ . Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 350 g łopatki 200 g chudego boczku 11 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy Całość się robi naprawdę łatwo: mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm lub mniej). Dosypujemy przyprawy

Marder&Marder Manufacture
Bułki tradycyjne 194

stopni. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jako dodatki do bułki możemy użyć: - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek - 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni - 80 g startego sera gruyère - 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę - 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej - 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

Marder&Marder Manufacture
Nóż ze stali damasceńskiej z Lidla 125

używać w kuchni, a nie do rąbania drewna. Chociaż pewnie i z drewnem by sobie poradziły (wczoraj podczas testów bez problemu radził sobie z niezbyt grubymi kośćmi w boczku). Więc wydać 111 zł na rzecz, która po pierwsze jest warta dwa razy więcej, a po drugie będzie wam służyła do końca życia chyba warto. Nie należy też zapominać o wygodzie

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa czosnkowa ze słoika 188

definitywnie kończymy słoikowy cykl. No chyba, że ładnie nas poprosicie i będziecie chcieli więcej :) Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 170 g surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 65 ml wody 1/3 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 2/3 łyżeczki soli Mięso myjemy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Marder&Marder Manufacture
Pizza co w duszy gra 174

mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżka oliwy NADZIENIE: 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 2 łyżki ketchupu 4 pieczarki 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry boczku 1/2 papryki 1/2 czerwonej cebuli 100 g żółtego sera zioła dalmatyńskie do smaku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę

Wanilia i Kardamon
Żurek wielkanocny 204

adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluski śląskie 188

dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone

Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 230

Zapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z makaronu / Casserole with pasta 172

rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą . ***** We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush

Projekty ze smakiem
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 639

zająć się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki   4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek wegeta

Moje domowe kucharzenie