boczek - 14002 przepisów (strona:753/934)

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 201

smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy

Plate of Joy
Akademia CookUp - Wieprzowina 216

niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus

Plate of Joy
Halloween Pomysły na słone przekąski 352

grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z żółtego sera duszki używając foremki lub małego noża. Pod koniec pieczenia

Ciastkozercy
Sałatka z żurawiną 425

wypróbowania innych moich przepisów na sałatki: sałatka indyjska , sałatka królewska , sałatka gyros , sałatka warstwowa z indykiem i chipsami , sałatka z surimi , sałatka z tortellini , sałatka ze szpinakiem i boczkiem . Smacznego

paapilotkaa
Wołowina z fasolka i brokułem z woka 173

Ostatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo, stejki trzeba jeść, a nie kanapeczki. Chyba, że ktoś je kanapeczki ze stejkami. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
domowa konserwa czosnkowa 107

rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.  Składniki: 1200 g mięsa mielonego z łopatki 600 g podgardla lub świeżego boczku 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżka soli pieprz gruboziarnisty łyżka żelatyny (można pominąć) Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa z fasoli z puszki 143

moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka.  Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki z dyni 108

jajka 3/4 szkl mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i  pikantnym sosem Chutney z dyni

Gotowanie jest łatwe
Roladki z kurczaka w marchewce. 1859

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka

SMYKWKUCHNI
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 154

serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć

kawawszklance
Jak zrobić zakwas z buraków ? 219

Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane z sosem maślakowym 167

czas je robię bo są bardzo smaczne. To proste jedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany jak ja to na pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a cebulkę i grzyby przesmażycie na oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z kapusty . Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają bułki

Smaczna Pyza
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 151

się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą

Kuchnia Pokoleń
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 174

słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże

Codzienne Gotowanie