boczek - 14002 przepisów (strona:757/934)

Kluseczki ziemniaczane z masłem. 187

gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną  słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie

Przepisy i porady kulinarne
Potrawka z indyka w jarzynach 260

Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 0,8 kg piersi z indyka  papryka zielona 1 cały pomidor  2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek  ćwiartka kalafiora przyprawa curry

Krakowskie smaki Ani
Tort szpinakowy 264

tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego głodomora, a mega porcja sprawi, że tym razem na pewno

Sajkofanka smaku
Klasyczne szaszłyki. 150

samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony

Symfonia smakowa
zupa cebulowa 274

mieć do niej trochę cierpliwości. Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne, ale jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo

W kuchni wieczorem
Wielkanoc tuż tuż 145

się wielkimi krokami. Jakie potrawy zagoszczą na Waszych stołach ??? Podzielicie się pomysłami i propozycjami? Ja mam w planach przygotowanie: Żurku na kościach wołowych z dodatkiem białek kiełbasy i wędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym z przepisu Pani Anny Starmach

ClauditteMissCooking
Grillowanie 124

Ostatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych

ClauditteMissCooking
Omelette Au Fromage 142

nazwa to Omelette Au Fromage :) Składniki: 4-6 jajek 1/2 kostki sera feta 1 ser camembert 4 paluszki surimi 1 różyczka brokuła 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 plasterki boczku Przygotowanie: Możemy wszystkie składniki zabełtać razem z jajkami lub same jajka z cebulą, czosnkiem a później umieszczać na omlecie resztę składników. Ja zrobiłam

ClauditteMissCooking
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 133

dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne

ClauditteMissCooking
Pieczony Boczek w Piwie 124

Składniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka masełka czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 147

chłodnej piwnicy. Tekst pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe

ClauditteMissCooking
,,Krokodyl w kolorowych koreczkach” 373

wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy na talerzu, dołączamy łapki i nasz krokodyl gotowy

Podróż w kulinaria
Placki z papryką 118

Składniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem

Gaździnka warzy
Kluski z mięsem 187

było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego

Gaździnka warzy
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 253

Już niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami. Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;) A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :) Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać

Kuchnia w opałach