boczek - 14002 przepisów (strona:764/934)

Fasolka po bretońsku 176

kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki koncentrat pomidorowy kiełbasa (1 duża laska) 1 obrana cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź

Ugotować
Pomysły na przystawki 199

pomidorem i liściem świeżego szpinaku  4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki  5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży rozmaryn

KreatywnePiny
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 212

każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę papryczka chili: mała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku

KreatywnePiny
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 177

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem                                                        Pikantna

Smakowite Dania
Pierogi z brukselką i bryndzą 180

krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut podajemy z podsmażonymi skwarkami ze słoniny lub boczku

Smakowite Dania
Domowy smalec 139

Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli. Ja  jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny . składniki na 1 litr smalcu 70 dag wędzonej słoniny 5 cebul 100 g orzechów  włoskich pół łyżeczki soli pieprz przepis Słoninę drobno kroimy i topimy

Smakowite Dania
Chleb na żurku 186

Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wielkanocna zupa chrzanowa 315

zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe  pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy smalec z cebulką 444

następnie wytapiaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, ok 1,5 h. W smalczyku samoistnie powstaną skwareczki więc nie ma potrzeby dodawania boczku. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę, następnie dodaj do smalczyku i wytapiaj jeszcze ok 40 minut. Po tym czasie dodaj zioła i dopraw do smaku. Jak smalczyk będzie stygł

Niezły Młynek
Pasztet staropolski 241

receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz

Pyry na Gaz
zapiekana bułka z jajkiem 206

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z przepysznym sposobem na pyszne wykorzystanie bułki i jajka.  Składniki: - 4 bułki kajzerki - 4 jajka - 4 plasterki szynki lub boczku - opcjonalnie trochę startego sera - pieprz sól do smaku Wykonanie: Odkrawamy górna część bułki (jak najmniej), wydrążamy środek. Na dno kładziemy pokrojoną w kostkę szynkę zasypujemy żółtym serem, wbijamy jajko solimy pieprzymy i zapiekamy 15min

Tanio szybko zdrowo
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 189

akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę

Grunt to przepis!
Biała kiełbasa II 194

sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu.  składniki 1kg karkówki wieprzowej, -  Ø  8 2,4 kg boczku, -  Ø  5 1,6 kg łopatki wieprzowej, -  Ø  8 30 dkg giczy wołowej,  Ø  8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo

Stare Gary
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 220

Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować

Sajkofanka smaku