boczek - 14002 przepisów (strona:764/934)

Zupa krem z selera korzeniowego 324

natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy. Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także oprószona podsmażonymi skwarkami z boczku. Zupa ma bardzo delikatny smak, dlatego należy ją dobrze przyprawić pieprzem ziołowym i solą, aby nie była mdła. Olej można zastąpić oliwą. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Kapusta z grochem i grzybami 382

należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje. Olej można zastąpić 125 ml stopionego masła. W wersji niepostnej można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek. Do potrawy można dodać kminek, a ilość grochu zwiększyć do 500 g. Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 481

sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary. Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek  - szczypiorkiem. Zamiłowani mięsożercy mogą dodać odrobinę wędzonego lub podsmażonego na patelni boczku pokrojonego w cienkie i małe kosteczki. Sałatka bardzo dobrze się komponuje z daniami z grilla. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je wyszorować. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 267

można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 327

gotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z cukinią i szynką 239

zastąpić mieszanką serów twardych  Reggio piatto  dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie

Gospodyni Miejska
Zupa krem z topinambura i gruszek 178

nieco orzechowy. Teraz znów się zdarzyło, że dostaliśmy małą siatkę i trzeba było ją wykorzystać. Padło na pomysł z zupą. Orzechowy smak? Dobrze komponuje się z gruszką... Dorzuciłam migdały, boczek, przyprawy i powstała całkiem ciekawa zupa. Sycąca, gęsta, z nutą gałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie

Pora coś zjeść
Żurek 212

malutkim płomieniu ciągle mieszając.  Dodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować.  Można dodać ugotowane jajo lub boczek.  Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo-  SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowanie na słodko – kremowe jabłka z grilla z cukierkami Werthers’s Original 172

stworzone w Niemczech według tradycyjnej receptury cukierki Werthers’s Original. Składniki: 2 średnie jabłka (polecamy jakieś kwaśne) kilka cukierków Werthers’s Original kilka dłuższych pasków chudego boczku Przygotowanie: Jabłka obrać wyciąć rdzeń, pokroić na kliny/ćwiartki. Cukierki Werthers’s Original bardzo drobno rozdrobnić. Jabłka obtoczyć dokładnie w rozdrobnionych cukierkach. Zawinąć bekonem. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania

naRuszcie
J... Jajka w koszulkach 208

białka). I co? Wyszły prawie idealne! (acz następnym razem będę je trzymała tylko 3 minuty). Jajka w tej formie są ważnym i charakterystycznym elementem Sałatki Lyonnaise, gdzie występują z boczkiem lub wątróbką i grzankami. Czy to nie brzmi jak pyszna kolacja? Przygotowanie: Wybieramy dość duży garnek. Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc. Jajko delikatnie przelewamy do małej miski

Kitchens Alphabet
MIĘSO ZE SŁOIKA 269

Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów Składniki: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyzki soli Kamis 1,5 łyżki pieprzu Kamis 1 czubata łyżka majeranku Kamis po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek po 2 łyżki wody

Z Majeczką w kuchni
MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI 205

głowka kapusty kawałek mię sa  lub koś ci  zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele

Z Majeczką w kuchni
SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO 171

takiemu samodzielnie nastawionemu. A robi sie je bardzo prosto.. Składniki: 1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 % 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej dodatkowo: 1/2 kg ziemniaków 30 dag boczku surowego pęczek koperku sól,pieprz Wykonanie: Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 208

mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz

Z Majeczką w kuchni
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 173

regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania