boczek - 14002 przepisów (strona:769/934)

Pieczony Boczek w Piwie 115

Składniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka masełka czosnkowego 1 butelka piwa pilzner 3/4 szklanki miodu pszczelego 1 słoiczek musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonej mieszanki greckiej szczypta soli do peklowania pieprz świeżo zmielony Dratwa- do zawinięcia mięsa

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 134

chłodnej piwnicy. Tekst pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe

ClauditteMissCooking
,,Krokodyl w kolorowych koreczkach” 363

wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy na talerzu, dołączamy łapki i nasz krokodyl gotowy

Podróż w kulinaria
Placki z papryką 110

Składniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem

Gaździnka warzy
Kluski z mięsem 180

było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego

Gaździnka warzy
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 246

Już niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami. Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;) A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :) Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać

Kuchnia w opałach
Kalafior w mięsie mielonym 208

Składniki: 1 kalafior 1,5 kg mięsa mielonego pieprz do smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z wody

Krakowskie smaki Ani
Domowa pizza na cienkim spodzie 172

rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami  oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem

Krakowskie smaki Ani
Babka ziemniaczana na sałacie 270

Idealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim.  Serdecznie polecam

Krakowskie smaki Ani
Kapusta kiszona zasmażana 177

jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo mąki ,ale dodatek 1 łyżki czyni kapustę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oponki serowe 345

kilka dni - Tłusty czwartek. Jak powszechnie wiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa. Składniki

Mechanik w kuchni
DUUUŻO RZODKIEWKI 159

musztardę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wkładam na noc do lodówki, aby smaki się wyostrzyły:) Zjadamy z tradycyjnym w naszym domu Murzynem (ciasto drożdżowe nadziewane białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i szynką - PYCHA!) , pasztetem. Smacznego

KUCHARNIA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 162

wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania

KUCHARNIA
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 141

ciągle, bez przerwy, szepcą do ucha mantrę-zaklęcie, bez którego się od nich nie uwolnimy. Zrobimy wszystko. W środku nocy splądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek

KUCHARNIA
Pierogi, pierożki...... 168

smaku.Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak.  Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama

W kuchennym oknie Ewy