boczek - 14002 przepisów (strona:770/934)

Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 182

chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam

w mojej kuchni
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 185

wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek

Pyry na Gaz
Żur na domowym zakwasie 290

Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso

kgwjanczewo
Wegański ŚLĄSKI ŻUR :) Z PIECZARKAMI 160

zapas, więc... Dawno nie było żadnej zupy. To dziś będzie - śląski żur po wegańsku, taki  w sam raz zimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani innej kiełbasy, żeby zrobić pyszny żur, wierzcie mi! Bohaterowie tego obiadu: - wielki garnek, w którym na początek zagotowujemy wodę , ze 3 litry; - liść laurowy , który dorzucamy do wody

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut 249

szkoda bo to danie klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Staropolska zupa chrzanowa 2154

skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu

Konrad Gotuje
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 299

Natura Smak Szeherezada S a 40 g   - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą  do mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także do boczku pieczonego, golonki, kurczaków, gulaszu, steków, kotletów i innych mięs  1 szt.   Żelatyna  spożywcza a 120 g   - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 198

obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania 4 małe jajka - ok. 60 g szt (na 1 ziemniak przypada 1 jajko) 2 plasterki dowolnej suszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony troszkę roztopionego masła Przygotowanie przygotuj

Szybko Szybkowar
Wędzone wędliny 171

Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela angielskiego 5-8 ziaren pieprzu 1 opakowanie suszonego majeranku Wykonanie: Mięso myjemy oraz osuszamy, nożem o ostrym zakończeniu przekuwamy

kgwjanczewo
Zupy 293

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa

Ala piecze i gotuje
Pasztet domowy 179

tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z  TEJ  strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry  2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól,  majeranek,  5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek

Na słodko lub wytrawnie
ROZGRZEWAJĄCY DESER 118

kwietnia to Światowy dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka

Kuchnia w opałach
Domowa kiełbasa toruńska 311

zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa

OstryKęs
Szarlotka orkiszowa z kratką 197

garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cukier, cynamon, wymieszać.  Boczki foremki wysmarować masłem i cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm i ułożyć kratkę

maniapieczenia
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 269

Ósma piętnaście, wchodzimy do klasy. Zimno straszliwie, więc staję sobie z boczku marząc, żeby już zabrać się do pracy i trochę rozgrzać. W tym momencie padło jednak na mnie pełne politowania spojrzenie nauczyciela, który pokierował mnie do piekarnika (w którym mogłyby wygodnie usiąść i napić się herbaty cztery dorosłe osoby), kazał otworzyć drzwi i przekręcić gałeczkę . W tym momencie owiało

Pożeraczka, czyli raz adobrze