wariacją na temat jajek w kokilkach. Jako, że kokilek póki co nie posiadam, wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek, które świetnie się spisały (pomijając fakt, że są bardzo niefotogeniczne ;) ). Zamiast boczku, który z jajkiem tworzy bardzo udaną parę, użyłam wędliny drobiowej. Składniki tak naprawdę można dobierać do woli. JAJKA W FOREMKACH (składniki na 4 foremki - dla 2 osób) - 4 jajka
Zgrabne Gotowaniebyłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem
Zgrabne Gotowanieułożyć razem. Już po ugotowaniu są pyszne, ale jeszcze smaczniejsze będą lekko zarumienione na oliwie z oliwek i podawane z przesmażoną cebulką oraz (dla osób nie liczących kalorii) boczkiem
Zgrabne GotowanieRewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam! Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki
Blondynka Gotujemuszą być praktyczne. Dobrze wyważona, super leży w dłoni. Starannie wykończona. Fajny bajer, wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia. Rezultat : poradził sobie bez problemu. Ząbki wyciśnięte praktycznie do zera
Blondynka Gotujesieci wiele zdjęć i przepisów na piękne, smakowite chleby, ale z tego swojego jestem dumna. Pierwszy raz upiekłam bochenek bez używania żadnej foremki czy choćby patelni służącej do podtrzymania boczków. Wyrastał sobie w koszyku na owoce wyłożonym ściereczką bo takiego chlebowego jeszcze się nie dorobiłam, ale jak widać dało radę. I powstał chleb z mąki pszennej, tym razem bez żadnych
Smaczna Pyzazrzucać je bezpośrednio do garnka. Zrobicie jak będziecie chcieli - mnie najwygodniej było przygotować je przy pomocy łyżeczki. Szare kluski dobrze smakują tylko okraszone przesmażoną cebulką albo skwarkami z boczku. Ale można je podać do dań z sosem czy mięs pieczonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaklasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam: KUGIEL - Babka ziemniaczana Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaChlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku
Monia miesza i gotujejajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować
Kulinarne Przeboje