kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :) Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło
Codzienna kuchnia niecodziennagrudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :) Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem
Codzienna kuchnia niecodziennawątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne. Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy. Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę
Maminek kulinarnyBył już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy
Maminek kulinarnysoli peklowej ( peklosoli ) -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego -2-3 duże ząbki czosnku My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ). Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki. Wodę przegotowujemy i studzimy. Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami
Maminek kulinarnywiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie , gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku
Smakowity Blog Kulinarnypieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest
Smakowity Blog Kulinarnymały ziemniak do sprawdzenia zasolenia wody Mięso podzielić na kawałki o wielkości ok 1,5 kg, dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam ok 12 kg szynki i 3 kg boczku ze skórą. Przygotować zalewę peklującą. We wodzie rozpuścić sól. Sól rozpuszczamy partiami, ponieważ soli powinno być tyle w zalewie aby wrzucony ziemniak wypływał na wierzch. Następnie rozpuścić saletrę i dodać
Monia miesza i gotujestoi . Z bardzo prozaicznego zresztą powodu - jest za wysoki, żeby go postawić. Albo pokój zbyt niski... Zależy, jak na to spojrzeć. W każdym razie regał leży sobie na boczku, a więc książki też leżeć muszą. Jeśli któraś z nich szczególnie Was zainteresuje - koniecznie dajcie znać. Jeśli któreś macie, lubicie lub nie - też napiszcie. Bo Wasze inspiracje interesują mnie szalenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię objawił na zdjęciu. I muszę przyznać, że całkiem z siebie dumna jestem - zupa wyszła pierwszorzędna. Smakowała groszkiem i wiosną, a jednocześnie gorąca skutecznie rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo. Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów
Gospodyni Miejska