wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam
SzczyptaSmaQfasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy kilka ząbków czosnku, zgnieć je 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Namocz fasolę ,najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniaparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna
My Culinary Artpłuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania
W SMAKNajważniejsza w tym wszystkim jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki
pieprzny smaczeknagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO! P.S. Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA
Luźna Kuchniajuż w warzywniakach, więc może szybki bigos do potraw z grilla i nie tylko.. . SKŁADNIKI: 1 duża główka kapusty około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE
Kuchnia Beatyrolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady są zupełnie inne. SKŁADNIKI: plastry schabu wieprzowego (u mnie 7) 6 ogórków konserwowych 15 dag. mocno wędzonej szynki 1/2 papryki czerwonej
Kuchnia Beatykolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.) przyprawa do wieprzowiny ketchup sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych
Kuchnia Beatyprzekładam do garnka Dodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składników Zabielić śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce , ziemniacznej na boczku i ogórkowej Do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki - mieszamy. Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy do momentu wymieszania się mąki z kapustą Doprawiamy pieprzem i papryką Można jeszcze dodać trochę podsmażonego boczku, smak będzie wówczas bardziej wyraźny. Uwielbiam taką kapustę! Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comodmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową , pieczarkową , ziemniaczaną na boczku , ogórkową , pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com