boczek - 14002 przepisów (strona:755/934)

Domowy pasztet 159

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej

Gosia gotuje
Pierogi z fetą i szpinakiem 128

opakowanie sera feta 30% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła pieprz, sól do smaku gałka muszkatołowa Dodatkowo: kilka kawałków fety szczypiorek świeże listki szpinaku skwareczki z boczku Sposób przygotowania: Na patelnie wrzucić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i  czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i  chwilę poddusić.  Dodać pokruszony

Gosia gotuje
Krokiety ziemniaczane faszerowane żółtym serem w sosie z borowików 168

Kolejne po Kotletach ziemniaczanych i  Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na  krokiety : 700 g  ziemniaków 1 średnia  czerwona cebula 2jajka

Gosia gotuje
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu 217

myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z  kopytkami  okraszonymi boczkiem czy słoninką, lubię jako dodatek do mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem

Gosia gotuje
PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA 321

jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki.  Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe :)) Ja zawsze zajadam leczo z pieczywem, mąż natomiast woli ... z ryżem. Składniki: 3 duże ceb ule 2 ząbki czosnku 1 kg czerwonej

Walijskie Pichcenie
Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami 185

wytrawne śniadanie z patelni. Jajka i pomidory w towarzystwie aromatycznej szynki, czosnku i oregano. Niecodzienne wydanie dobrze znanego jajka sadzonego dla tych, którzy nie przepadają za wersją z boczkiem. Niecodzienny i naprawdę przepyszny pomysł! Składniki 200 g pomidorów z puszki lub 3 duże mięsiste 1 ząbek czosnku 100 g szynki/kiełbaski 2 jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej

Chocolate Muffin Blog
Spaetzle z gulaszem warzywnym 148

kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać

vegetanie
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 275

Klasyczne podejście do misz-maszu w garnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie

vegetanie
Barszcz mieszany z ziemniakami 255

Barszcz biały w proszku można zastąpić 250 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub kupnego . Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor. Ziemniaki należy

Gospodyni Miejska
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 539

wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam

SzczyptaSmaQ
Fasolka po bretońsku 209

fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy kilka ząbków czosnku, zgnieć je 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Namocz fasolę ,najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet idealny 213

aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna

My Culinary Art
Bigos 157

płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania

W SMAK
KUGIEL 251

Najważniejsza w tym wszystkim  jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki

pieprzny smaczek
Zapiekanka Ziemniaczana Z Sosem Serowym 241

nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO!  P.S. Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA

Luźna Kuchnia