dość chłodne nadal. Rozgrzewałam się dopiero po południu w promieniach Słońca, ale i tak przydało się wieczorem zjeść coś energetycznego. Stąd grochówka, która należy do moich ulubionych zup. Zamiast boczku dodaję do niej kiełbasę jałowcową ze względu na smak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziepapryką. Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :) Sposób krojenia papryki do leczo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej "Krakus" Samo urządzenie nie jest skomplikowane - składa się z mocnej sprężyny dociskowej, metalowej pokrywy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie najbardziej smakowało Panu Boczkowi - naszemu Koledze z forum wędliniarskiego. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. Poprzedni przepis na samosy znajdziecie tutaj Składniki ciasta 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki - proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama na kilogram mięsa czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię. Jak tylko w sklepie pojawi się młoda kapusta, moja słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę. W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą. Po wielu próbach najlepiej
Tradycyjna kuchnia inaczejtygryski lubią najbardziej. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie dawno temu i postanowiłam go w końcu przetestować. Polecam szczególnie fanom czekolady na diecie - koktajl jest na kakao, więc w boczki na pewno nie pójdzie. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 500 ml mleka - 2 dojrzałe banany - 4 łyżki kakao - 4 łyżeczki miodu Przygotowanie: Banana kroimy w plasterki i wrzucamy z resztą składników
W poszukiwaniu inspiracjinieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy
Roślinna - blog wegańskiWędliny domowe Domowa biała kiełbasa wieprzowa Czas przygotowania: 2 dni Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy Składniki: 3,5 kg szynki wieprzowej 1 kg podgardla 0,75 kg boczku 90 g soli kamiennej niejodowanej 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego 10 g majeranku 40 g czosnku ok. 350 ml zimnej wody jelita wieprzowe cienkie Wykonanie: Mięso kroimy na 2 cm kawałki
Kulinarne przygody GatityZrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni, do zrumienienia. Polecam. Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemusi mieć niezbyt gęstą konsystencję). Zagotować i chwilę pogotować. Zalać ziemniaki i znowu zagotować. Posypać zieleniną. Myślę,że fajnie by to smakowało z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą razem
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 2 jajka, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany, 9 łyżek mąki, żółty ser, kiełbasa, parówki lub boczek, grzyby, pomidor,olej. Przygotowanie: Jajka,mąkę,śmietanę i majonez wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, takie jak śmietana.Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię i od razu położyć kiełbasę i lekko podsmażone grzyby.Na wierzchu położyć pokrojonego pomidora. Bardzo cienko polać majonezem, wierzch posypać grubo startym
kulinarnajamka.blogspot.commajonezem czy jaj sadzonych na wielkanocnym stole. Tak przyrządzone jaja są leciutkie jak chmurki właśnie i delikatne w smaku, chyba że użyjecie ostrych przypraw. Do jaj chrupiące plasterki boczku i śniadanie gotowe. Jaja w chmurach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego
Proste Potrawynich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera
Pełny talerz