pieprz i zioła prowansalskie trochę letniej wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam
Kuchnia po mojemusmacznego tu nie było, więc trzeba to szybciutko zmienić. Myślę, że szarlotka z tego przepisu się nada. Wprawdzie wiosna idzie i najwyższa pora się zabrać poważnie za swoje boczki, ale przecież nie trzeba jeść samemu. Można tylko zrobić i karmić gości. Tym bardziej, że szarlotka nie jest wymagająca i czasochłonna, a smakuje pysznie. Łakomczuchom i lubiącym karmić innych polecam
Kuchnia po mojemuzupy. Gałązkę lubczyku można zastąpić nacią selera, a natkę pietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania
Gospodyni Miejskaciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje. Masa wersja I: 150 g białych pianek Marshmallow 125 ml mleka 3.2% 50 g białej czekolady 80 ml likieru
maniapieczeniaDziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków
Mama Gotujedomowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego grilla. ,,, Ale,na dobry początek: Szaszłyk drobiowy SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 cebula 1 cukinia kilka pieczarek kilka plasterków boczku przyprawa do grilla, oliwa z oliwek z czosnkiem Wszystkie produkty należy umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, następnie wsypać do jednej miski. Przyprawić przyprawą do grilla i polać czosnkową oliwą
MarciochaKucharzypieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna
MarciochaKucharzyjednak się da :) Pizza na spodzie z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 jajka ser żółty boczek pomidory mozarella papryczka chili sos pomidorowy sól, pieprz, przyprawa włoska Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z niej sok. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki
MarciochaKucharzycieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory i gotować przez ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawiać solą, pieprzem
MarciochaKucharzyuformowany spód pizzy nałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Był też 3 smak pizzy: boczek, cebula, papryczka chilli i oliwki ... na specjalne zamówienie:) Smacznego
MarciochaKucharzytakie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać
MarciochaKucharzynich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży
Ostra na Słodkolubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6-8 szparagów (+sól, cukier i masło
Moje Qulinariawpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej
Kulinarne Inspiracje