boczek - 14002 przepisów (strona:748/934)

Sernik z rabarbarem 250

coś na wzór mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, masę herbatnikową przekładamy do tortownicy i następnie bardzo dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię (można jeśli się chce zrobić "boczki" - czyli wyłożyć boki formy do połowy masą herbatnikową). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał.           MASA SEROWA : 1 kg sera półtłustego

Jedzeniomania
Szparagi w cieście francuskim 192

białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość! Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem

Moje Qulinaria
Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej 207

Jeśli szukacie czegoś do pochrupania, spróbujcie takich chipsów. Zdrowsze są od tych ziemniaczanych :) Oszukany bekon, czyli chipsy z drobiowej szynki, smaczna przekąska , dużo zdrowsza od tłustego boczku.  Można je wykorzystać jako dodatek, np. do obiadu, z jajkiem sadzonym smakują wybornie!  Polecam szczególnie tym, co na diecie ;)  Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej  5 plasterków szynki drobiowej

Takie tam pichcenie
Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 295

spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy) sól pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy

Bon Ton Italia
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 168

ogień gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego

kgwjanczewo
smalec domowy z boczkiem, cebulą i czosnkiem 136

Przedstawiam Wam ciekawy przepis Produkty: 1,2 kg słoniny 0,8 kg surowego boczku bez skóry 1 cebula 3 zabki czosnku 1 jabłko sól

Ugotujmy Coś
Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 256

Błyskawiczny pomysł na efektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C.  Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.  Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie

wyzwania kuchenne
Jajka sadzone z pomidorami 176

moich ulubionych śniadań. Jajka sadzone na szynce z pomidorami. To danie ma wiele twarzy można dodatkowo dodać ser żółty, szczypiorek, kapary, ser kozi, pieczarki a szynkę wymienić na boczek... Sycące śniadanie doda sił i energii. Dla 1 osoby Potrzebujemy : 1-2 jajka masło do smażenia 2 plasterki szynki 3-4 plasterki pomidora S&P Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Babeczki śniadaniowe 189

tylko wygląd. Dla osób lubiących wytrawne śniadania, danie idealne. Składniki jakie dodamy do jajek mogą być różne: ser, ser kozi, pomidory, pomidory suszone, szczypiorek, grzyby, salami, szynka, szynka prosciutto, boczek, cebulka, szpinak, mozzarella... Co nam będzie potrzebne to forma na muffinki lub silikonowe foremki do babeczek. Na 2 osoby: Potrzebujemy: 4 jajka 4 plastry pomidora 3 pieczarki 1/2 cebuli starty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Frittata ze szpinakiem 186

oczywiście smakowicie wyglądać. Jeżeli macie już dość jajecznicy, jajek na miękko lub jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
pasztet z gęsi domowej roboty 142

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 kg surowego boczku bez skóry 1 kg wątróbki drobiowej 1 gęś 3 cebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu pieprz do smaku 2 łyżki minimum 10 słoików

Ugotujmy Coś
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 170

brakuje mi na nią pomysłów. Dzieci lubią, ale tylko z sosem, mięskiem i ogórkiem kiszonym. Mąż podobnie. Ja też nie odmówię, ale wolę kaszę samą. Tylko z cebulką lub boczkiem, a do tego szklanka zsiadłego mleka.  Czasami zapiekę z warzywami... Ostatnio spróbowałam zrobić nawet czekoladowe ciasto gryczane z książki z Lidla (tej świątecznej, za naklejki). Ale niestety, zakalec wyszedł

bistro mama
Sałatka Mamusi z dodatkiem liści rzodkiewki 278

sałatką uraczyła mnie moja mama, kiedy wróciłam do domu głodna jak wilk... W tle również kanapeczki z boczkiem ze świnki, która niedawno chrumkała u pewnej pani na polku.Chcecie być FIT, to pomińcie boczuś. Ja zjadłam wszystko do ostataniego okrucha, bo darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Skupmy się na sałatce. Dokonałam jej pełnej analizy, składniki dobrane do perfekcji, miłość

Z Kuchni Do Kuchni
Dieta 1200 kcal: Dietetyczne Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja V 1876

Posiłek na ciepło czyli tradycyjna  jajecznica lub jajka sadzone. Z tą różnicą, że zapominamy o boczku czy kiełbasce.   Wykaz szczegółowy  surówek  możecie znaleźć tutaj,  korzystajcie z niego a nuda i monotonnia wam nie grozi,  pamiętajmy tylko o  kaloryczności porcji  -  50 kcal .   Koniecznie proszę zapoznać się o informacji na temat kiełków

IzaGotuje
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 235

sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy  robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki na bokach formy tak do połowy wysokości lub wyżej. Owijamy blaszkę formą aluminiową bardzo dokładnie (aby nie było szansy dostania się wody w kontakt z blachą

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania