wzmocni organizm oraz przyczyni się do poprawy wyglądu, zanim pierwsze, ciepłe promienie wiosennego słońca bezlitośnie obnażą nasze zimowe zaniedbania w diecie. Przygotowując kanapkę nie żałujcie sobie zielonych składników: szpinaku, ogórka, szczypiorku, ale przede wszystkim awokado. Ten niepozorny owoc pełen jest witamin, związków mineralnych, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. Doskonale usprawnia działanie układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu(...)przygotowujcie się do wiosny? Składniki: 2 kromki ulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo kilka plasterków świeżego ogórka szczypiorek lub dymka sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Na kromkach pieczywa ułożyć umyty, delikatnie osuszony szpinak. 2) Następnie awokado pokrojone w plasterki, ugotowane jajko i ogórek. 3) Całość
Fitsweet.meczęsto się spotykamy. Nie wiem jak u Was, ale dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :) Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem(...)ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać do awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku ułożyć na bułce Smacznego
Gotowanie z pasjączęsto się spotykamy. Nie wiem jak u Was, ale dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :) Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem(...)ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać do awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku ułożyć na bułce Smacznego
Gotowanie z pasjąTaki sos możecie serwować z różnymi daniami indyjskimi lub pierożkami. Bardzo dobry ten sosik. Łagodzi smak pikantnych potraw. Ogórka obrać ze skórki, przeciąć na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki wyciąć gniazda nasienne. Wyrzucić je. Następnie pokroić ogórka w kostkę. Do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego ogórka, posiekaną mięte, sok z cytryny wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo
Kuchnia PokoleńSałatka surimi z sosem czosnkowym Przepyszna sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, którą tak naprawdę można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś polecam wersję z dodatkiem ogórka, kukurydzy, jajek i sosu czosnkowego. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego bardzo smaczna Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego 200g (cieniutkie, przeźroczyste nitki ) 1 opakowanie paluszków krabowych surimi 300g 4 jajka(...)świeży ogórek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej gorący bulion lub woda 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cukru *** Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Paluszki surimi kroimy w krążki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie
Blog z Apetytemdużą miskę: 2 zupki chińskie (łagodne, o smaku kurczaka) + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża, czerwona papryka 1/2 długiego ogórka 200 g szynki 3 łyżki majonezu ewent. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Makaron pokruszyć. Zalać wrzącą wodą i wsypać do niego jedną saszetkę(...)przypraw z zupki chińskiej. Odstawić, aż do wchłonięcia wody przez makaron. W międzyczasie paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę. Do makaronu (ewentualny nadmiar nie wchłoniętej wody należy odlać) dodać paprykę, ogórka, kukurydzę, natkę pietruszki, wędlinę
Ugotowaćodsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina(...)cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory 3-4 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym nożem w kratkę (ostrożnie
Passions hobbies lifekiszone - pęczek szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej
Różne smaki w kuchniogórki 1 czerwona cebula czarne i zielone oliwki ser feta oliwa z oliwek suszone oregano ocet winny Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy i następnie kroimy je w ósemki. Ogórek musimy obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę. Cebulę kroimy w niezbyt grube krążki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączone oliwki, ja dodaję zawsze oliwki
CookMagwłaściwości prozdrowotnych m.in. poprawia pracę mózgu, chroni serce, działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i pracę układu trawiennego, jest korzystne dla kobiet w ciąży a nawet chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki lub koperku 50 g czerwonej cebuli sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 10 g oliwy z oliwek(...)oleju MCT lub większa ilość oliwy 5 g soku z cytryny 5 g octu jabłkowego opcjonalnie orzechy, migdały , słonecznik itp. Ogórka obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki lub koperek posiekać drobno. Do powyższych przygotowanych składników dodać sól, wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut
Ola la LCHFłyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku 1 małe jajko sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula 2 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 6 łyżeczek musztardy chrzanowej 6 plasterków boczku wędzonego (ok. 100g) mąka pszenna do otoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy(...)części a z każdej uformować kulkę, którą następnie należy bardzo spłaszczyć (jak na płat zrazu). Każdy płat mięsa (zraz) posmarować łyżeczką musztardy, nałożyć plaster boczku, paseczek papryki, paseczek ogórka oraz kilka kawałków cebuli pokrojonej w piórka. Następnie zwinąć boki zrazów do środka i uformować zamknięty, podłużny klopsik z nadzieniem. Kolejno każdy zraz otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej
Kulinarne Przebojedoszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo ciekawy, korzenny smak(...)Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały ogórek gruntowy 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oleju rydzowego Sól, pieprz Przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość polej olejem
Programista w kuchniJedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie(...)przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki
PatiGotujeZapewne wiecie, że ogórki małosolne można robić na mokro, ale i na sucho. Dzisiaj podzielę się przepisem, który dostałam od Anny. Ania to taka kobietka, która lubi kuchenne wynalazki, bo lubi gotować, piec, pichcić, mieszać. I naprawdę robi to doskonale! A jak zrobi coś ciekawego i smacznego, to przyniesie i podzieli się nie tylko jedzonkiem, ale i przepisem. Potrzebujemy
Tylko pysznieZdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól(...)Cukinie oraz botwinkę również umyj, obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do buraków, gdy będą już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów i gotuj jeszcze przez około 5 minut
Fit&Fast Kitchen