biszkopt - 18139 przepisów (strona:340/1210)

TRUSKAWKOWA KOSTKA 156

Ciasto powstało bardzo spontanicznie a wyszło bardzo smaczne,delikatne, rozpływające się w ustach. Z pewnością będę do niego wracać bo naprawdę warto. Biszkopt kakaowy ( 20 x 30)  6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier,żółtka. Pod koniec wmieszać mąkę z proszkiem(...)pieczenia i kakao - wymieszać delikatnie,tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowaną blachę  i piec ok 30 min w 180 st.C .  Gdy biszkopt ostygnie ściąć wierzchnią warstwę,zostawiając 3/4 ciasta na spód. Górną warstwę pokruszyć,najlepiej zrobić to blenderem.  Masa truskawkowa: ok 800 g truskawek  2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać

Niespełnione zdolności kulinarne
Magiczne ciasto 118

przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe , że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt ? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach . Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej . Jest to bardzo(...)magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂 Print Magiczne ciasto .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Magiczne i smaczme! Course Ciasta Cuisine International Keyword biszkopt Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik na zimno z truskawkami 109

fill: #343434; } Lekki serniczek na zimno. Course Desery Cuisine Polska Keyword truskawki Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 10 sztuk podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 lub 30 % 5 łyżek łyżek fruktozy lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej 3 łyżki żelatyny skórka otarta z 1/2 cytryny(...)dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej. Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie Ciasto z Truskawkami 107

window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki, 6 jajek, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną(...)schłodzenia. Powoli przelewamy żelatynę do ubitej śmietany, ubijając ją na niskich obrotach. Gotowa masa będzie wodnista, taka właśnie ma być! Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę, aby stężała. Biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto

Przepiski.pl
Tiramisu z żelką truskawkową 486

połaczeniu z żelką truskawkową, pyszna słodka poezja smakowa , najlepiej smakuje dobrze schłodzony z filiżanką mrożonej kawy. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki na blaszkę 23/27 cm 500 g biszkoptów savoiardi Krem: 500g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 8 łyżek cukru pudru 4 żółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy(...)mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Na dnie wyłożonej papierem lub folią formy ułożyć   jedną warstwę nasączonych naparem biszkoptów posypać grubo kakao, wyłożyć jedną porcję kremu, wyrównać wylać połowę tężejącej żelki truskawkowej, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę . Na końcu ułożyć ostatnią warstwę

Wanilia i Kardamon
Ciasto z galaretką i mascarpone 187

Składniki: Biszkopt czekoladowy: –  4 jaja (temp. pokojowa) – 3/4 szklanki mąki pszennej – 1/2 szklanki cukru – szczypta soli – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem – 500 g serka mascarpone – 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka – 2 galaretki truskawkowe – ok. 700 g truskawek – 750 ml wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy(...)delikatnie mieszamy łyżką  z suchymi składnikami (dodając je w dwóch – trzech partiach). Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 30 x 25 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Wyciągamy i studzimy. Truskawki płukamy i suszymy, większe kroimy na pół Mascarpone miksujemy

I LOVE LIFE
Lekki biszkopt z rabarbarem 188

Lekki biszkopt z rabarbarem to ciasto, które polecam Wam na letnie popołudnie. I mówię to ja – osoba, która uwielbia ciasta, a za biszkoptami raczej nie przepada. Te jest wyjątkowy – mega lekki, puszysty i orzeźwiający. Jadłam go już w wersji z różnymi owocami, ale ta z rabarbarem zdecydowanie jest moją ulubioną Lekki biszkopt z rabarbarem Składniki na tortownicę(...)wciskaj delikatnie kawałki rabarbaru. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Na koniec po wystudzeniu oprósz go cukrem pudrem. Smacznego Zobacz więcej – ciasta biszkoptowe Artykuł Lekki biszkopt z rabarbarem pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Tiramisu truskawkowe – #1 szybki i prosty deser 145

składniki na foremkę ok. 23×13 cm: 250 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki zaparzonej i ostudzonej herbaty około 20-25 sztuk biszkoptów podłużnych ok. 400 g truskawek + łyżeczka cukru pudru (cukier można pominąć) kakao do przyozdobienia Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki wraz z łyżeczką cukru pudru blendujemy. Jeżeli truskawki(...)będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Deser szykujemy w większym naczyniu o wymiarach ok. 23×13 cm lub szykujemy pojedyncze porcje np. w szklankach czy pucharkach. Deser układamy warstwowo. Biszkopty namaczamy po 1 sekundzie z każdej strony w kawie i układamy na dnie naczynia. Na biszkopty wykładamy 3 łyżki kremu i dokładnie go rozsmarowujemy. Następnie idzie warstwa truskawek, której nakładamy

Relaxtime
Ciasto bananoffee 149

choć nie muszą być przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :) Składniki na formę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka ²/₃ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem kajmakowy: 400g śmietany(...)duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie, już

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z truskawkami, pysznym kremem i galaretką. 108

Ciasto pycha, zawsze ma powodzenie i najszybciej znika. Polecam. Truskawki umyć osuszyć i obrać z szypułek. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Blaszka o wymiarach 35 x 25 cm Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać serek mascarpone, serek waniliowy, esencję waniliową, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać odrobiną zimną zimnej wody. Musi(...)truskawek. Połączyć masę truskawkową i sernikową razem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać już bardzo delikatnie. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na zimny biszkopt. Rozłożyć umyte i oczyszczone truskawki. Wstawić do lodówki.   Przygotowanie galaretek – galaretki zalać wrzącą wodą, wymieszać. Jak już zacznie gęstnieć wylać na truskawki i ponownie do lodówki. Zostawić

Kuchnia Pokoleń
Rabarbarowa delicja 120

Smaczne warstwy i czekolada. Nie za słodka i mięciutka – taka jest właśnie rabarbarowa delicja. Polecam, bo sezon na rabarbar nie trwa długo i warto go dobrze wykorzystać. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana(...)czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy: ¾ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżeczek ksylitolu 250 g masła 1 łyżka wanilii 1 łyżka cukru

Słodki sentyment
Truskawkowy sernik na zimno 329

sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram 4 galaretki truskawkowe 200 gram podłużnych biszkoptów, możemy zastąpić okrągłymi lub herbatnikami, wg upodobań 4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia, śmietanę ubijamy na sztywną(...)truskawkowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników, na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty, na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, truskawki blendujemy

Blog kulinarny S9.PL
Tort brzoskwiniowy 134

upiekłam tort brzoskwiniowy z śmietankowo serowym kremem. Tort jest delikatny i rozpływający się w ustach. Idealny na takie okazje jak chrzest czy komunia. Polecam jest pyszny :-) Składniki(blaszka 23/33): biszkopt (składniki na 1 blat): jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 100 g, mąka ziemniaczana 40 g, krem twarożkowy z brzoskwiniami: ser twarogowy 600 g, śmietanka(...)pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuszczamy z 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Ser twarogowy dwukrotnie mielimy, a następnie miksujemy go z cukrem pudrem oraz

kulinarne odsłony pati
TORT ORZECHOWY 144

Tort orzechowy to pyszne połączenie biszkoptu orzechowego z kremem orzechowym. Orzechowy tort przełożyłam powidłami, aby przełamać smak kremu orzechowego. Do kremu orzechowego możemy dodać trochę wódki, ale tylko wtedy gdy nie będą go jadły dzieci! Uwaga! Dekorowanie tortu za pomocą szablonu nie jest trudne, ale krem maślany musi być dobrze schłodzony przed dekorowaniem, aby krem nie rozmazywał się pod szablonem(...)sucho. Ale bez problemu można taki barwnik rozpuścić w odrobinie spirytusu i malować na mokro. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy krem orzechowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym z kajmakiem. 4 dzień: Tort orzechowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje

Słodki Pomysł
Tęcza wiosenna s. Anastazji 163

zdecydowałam się je zrobić na mniejszej blaszce ( 22 x 25 cm) dlatego proporcje składników są zmniejszone w stosunku do oryginalnego przepisu. No to do pieczenia Słodziaki ! < 3 Biszkopt: 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno(...)oczkach. Prażymy z cukrem. Dodajemy suchą galaretkę. Lekko studzimy. Kokos: 80 g wiórków kokosowych 1 ½ łyżki cukru ½ łyżki masła Składniki mieszamy i prażymy na patelni na złoty kolor. dodatkowo: biszkopty okrągłe ( ok. 20 sztuk) 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml gorącej wody WYKONANIE: biszkopt masa jabłkowa ½ kremu biszkopty galaretka  ( ciasto odstawiamy z galaretką do lodówki na 1 godz

Domowe ciasta