zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Sheridan’s 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 100 g malutkich biszkoptów Puder z suszonych jagód Przygotowanie: Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych obrotach. Żółtka powinny(...)zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki
Życie zaczyna się w kuchnilepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku(...)cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek kaszki manny 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 400 ml mleczka kokosowego 91 % posypka kokosowa: 50 g wiórek kokosowych Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już
wesoła kuchnia25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem. Upieczone biszkopty wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, ostudzić. Ostudzony jeden blat biszkoptu włożyć do blachy. Krem: Brzoskwinie odcedzić na sicie, zlany syrop, przelać do garnka dodać cukier, zagotować. Proszek budyniowy wsypać(...)zgęstnienia budyniu, ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksować do wyczerpania składników. Tak przygotowany krem, podzielić na dwie części, jedną część kremu wyłożyć na biszkopt. Delicje lekko zanurzać w kawie, układać na kremie, przykryć resztą kremu, wyrównać. Drugi blat biszkoptu, ułożyć na kremie, lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić, ułożyć na cieście. Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić
Kuchnia Danusidlatego tiramisu wzbogaciłam konferencjami w karmelu na bazie syropu klonowego. Całość wyszła fenomenalnie! Bardzo Wam polecam ten deser! PRZEPIS NA TIRAMISU Z GRUSZKAMI i czekoladą Goplana około 25 biszkoptów podłużnych (u mnie włoskie) czekolada gorzka Goplana 3 żółtka 5 łyżek cukru kokosowego 2 opakowania serka mascarpone 150 ml śmietanki 36% 2 espresso na bazie kawy Arabica(...)porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej - połącz ze sobą masy i wymieszaj - zaparz w ekspresie podwójne espresso, przelej je do miseczki dodaj likier Amaretto, namaczaj w płynie biszkopty za nim je ułożysz w formie Gruszki: 2 gruszki konferencje 3 łyżki syropu klonowego łyżka masła Gruszki obierz, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię podlej 4 łyżkami wody i duś
SMYKWKUCHNIMocno bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie najbliższych. Składniki: 150g podłużnych biszkoptów Masa bananowa czekoladowa: 2 galaretki bananowe 3 banany 1 łyżeczka soku z cytryny 50g deserowej czekolady 200g śmietany 30% 350g serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)Wierzch ciasta: 4 banany 2 galaretki bananowe Wykonanie: 1. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą biszkoptów. 2. Masa bananowo-czekoladowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem
Szalona Kuchnia Ewelinynieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne! Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy 1/2 szklanki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180 o C w formie
Słodki ZakątekŚmiało mogę powiedzieć że to jest najlepszy jabłecznik jaki jadłam. Jabłka dodane są surowe, nie smażone i starte na tarce. Na biszkopcie orzechowym z migdałami, orzechami laskowymi i śmietaną. Czego chcieć więcej, chyba że kolejnego kawałka. biszkopt orzechowy: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem aż będą puszyste i geste. Mąkę pszenną przesiewam i dodaję z mąka orzechową i proszkiem do pieczenia w dwóch turach, mieszam
wesoła kuchniasernik gotowany. Przepis znalazłam w swoich zapiskach, kiedyś prowadziłam zeszyt ze sprawdzonymi przepisami. Sernik przygotowany jest w pół godziny, potem już tylko musi odstać trochę w lodówce. Spód z biszkoptów, gotowany sernik a na wierzchu owoce i galaretka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka(...)jajka * 1 szklanka cukru * 200 g masła * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 budyń śmietankowy * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * biszkopty na spód * 2 galaretki truskawkowe * 600 ml wody * owoce do dekoracji (użyłam truskawki i borówki amerykańskie) Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia, potem zimną galaretkę wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Na spód
Zrób to smaczniejeśli nie macie specjalnych zdolności cukierniczych, spróbujcie przygotować taki tort dla dziecka – obiecuję że jest warto! PRZEPIS NA TORT NA PIERWSZE URODZINY Składniki na tort na pierwsze urodziny: biszkopt z 5 jaj – tutaj przepis lekki krem jogurtowy – tutaj przepis dekoracje: lukier maślany 1 porcja – tutaj przepis kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego posypka cukrowa zielona – żółta(...)niebieska cukierki lentilki kolorowe Jak zrobić tort na pierwsze urodziny: Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce 40x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy całkowicie. Możemy upiec go już dzień wcześniej wtedy będzie się lepiej kroił. Biszkopt przecinamy na dwa blaty ciasta by przełożyć go kremem. A teraz wedle instrukcji ze zdjęcia przecinamy go na pół i jedną z połówek pod skosem
Dorota Smakujesię znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 1 galaretka(...)czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa) biszkopty Przygotowanie: Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę
Kocham..lubię..gotuję..serka mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 200 g podłużnych biszkoptów np. „ladies fingers” 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wystudzonej kawy 4 łyżki likieru Cointreau lub innego dobrego likieru pomarańczowego 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, wtedy zacząć stopniowo dodawać serek mascarpone, a na końcu 1 łyżkę likieru oraz(...)skórkę pomarańczową. Kawę wymieszać z resztą likieru. Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy, w której będzie zrobione tiramisu i nasączyć je kawą z likierem i posypać jedną łyżką kakao. Na biszkoptach rozsmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, posypać kakao i rozsmarować resztę sera. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao
Gotujemy i jemyWitajcie :) Ostatnio jest bardzo gorąco więc na ochłodę polecam pyszny sernik z jogurtami, biszkoptami i galaretką.Prosty i szybki w wykonaniu. Zapraszam :) Składniki: 1 kg dobrego sera z wiaderka 450 g jogurtu o smaku truskawkowym 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku truskawkowym +500 ml przegotowanej wody 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3 galaretki Winiary o smaku(...)Blaszka o wymiarach 24/30 cm Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia. Sernik mieszamy mikserem z jogurtami, cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy galaretkę. Blaszkę wykładamy biszkoptami, wylewamy ser, biszkopty powinny namoknąć serem i delikatnie unieść się do góry, jak na zdjęciu. Sernik odstawiamy do zastygnięcia. Galaretkę o smaku lemoniady rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i lekko tężejącą
Sama słodycz i szczypta chilikilku lat, odkąd go zobaczyłam na blogu Gotuję, bo lubię. Sernik może nie wyszedł tak idealny jak pani Kasi, ale był pyszny.Polecam. SERNIK Z MALINOWĄ WKŁADKĄ Składniki: biszkopt: 3 jajka 2/3 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 2/3 szkl mąki masa serowa: 500 g sera białego 200 g mascarpone 200 g śmietany(...)cukru pudru 4 łyżki żelatyny wkładka malinowa: 500 g malin 2 łyżki cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka malinowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach
Bon appetit mon amiedeser staje się jeszcze słodszy. Jest idealny dla wszystkich, którzy lubią od czasu do czasu osłodzić sobie dzień. Bananowiec nie należy do najtrudniejszych ciast. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego masą bananową z dodatkiem galaretki i pokrojonych bananów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek(...)przegotowanej zimnej wody 5 płaskich łyżek cukru Składniki na masę: 1 kostka masła 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek (ale ich nie wyrzucamy). Białka w dużej misce ubijamy z cukrem. Natomiast żółtka dodajemy do oddzielnej miski. Następnie do nich dodajemy łyżeczkę przegotowanej zimnej wody. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTiramisu bez jajek Tiramisu bez jajek Składniki : 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów filiżanka mocnej przestudzonej kawy kakao czekolada Tiramisu bez jajek Wykonanie: Schłodzoną śmietanę 30 procentową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Na spód pucharków układamy biszkopty namoczone w przestudzonej kawie. Na biszkopty nakładamy(...)pierwszą warstwę kremu. Krem posypujemy wiórkami z czekolady i kakao. Na krem nakładamy drugą warstwę biszkoptów i jeszcze jedną warstwę kremu. Tiramisu bez jajek Kremu wystarczy na 6 mniejszych pucharków lub 4 większe porcje. Artykuł Tiramisu bez jajek pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia