Myślę, że malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)powstały grudki. Odstaw do wystudzenia; Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak 6. Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj; 7. Wyłóż masę malinową na biszkopt i wstaw do lodówki; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana; 9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj
Prosty przepis nabiszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki tortowej ,proszek do pieczenia 1 łyżeczka . wykonanie Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 160 -180 st 0k 40 min . Ja ciasto upiekłam z połowy w blaszce 24 na 24 , w książce(...)śmietana kremówki 36 procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje Wyrobydodatku alkoholu. Jest lekki i zawsze znajdą się na niego chętni. Jako kawosz nigdy nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Składniki: 250g mascarpone 400g śmietanki 36% 200g podłużnych biszkoptów Filiżanka podwójnego espresso lub mocno zaparzona kawa rozpuszczalna 1 łyżka amaretto lub rumu (w wersji bez alkoholu aromat migdałowy) Cukier puder do smaku – 3 łyżki lub więcej Gorzkie kakao do posypania(...)Przygotowanie: Kawę zaparzyć. Odstawić do ostudzenia. Dodać amaretto, rum lub aromat migdałowy. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dalej miksować. Na koniec dodać mascarpone, dokładnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w kawie. Uważać, aby za bardzo nie zmiękły. Namoczone biszkopty ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć połowę kremu i posypać kakao. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Wyłożyć pozostały krem
Fabryka pomysłówwykonany przez moją przyjaciółkę Oliwię na specjalną okazję - urodziny jej Taty :) Jak tylko mi go pokazała, stwierdziłam, że takie cudo musi znaleźć się na blogu. W środku znajdziecie puszysty biszkopt, aksamitną masę kokosową i domową konfiturę truskawkową. Mnie ujęła cudowna dekoracja, sami zobaczcie :) Przepis,zdjęcia i wykonanie: Oliwia Poźniak Biszkopt: 4 jajka, 100 g ksylitolu( puder), lub cukru(...)sztuk, łyżka konfitury truskawkowej. Mrożone truskawki gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji dżemu, dodać konfiturę. Cześć masy kokosowej wymieszać z przygotowanym dżemem truskawkowym( będzie do posmarowania biszkoptu). Do ozdoby: świeże truskawki, kwiat bzu, rafaello Biszkopt przeciąć na pół i posmarować masa truskawkowa wymieszana z serkiem. Nałożyć górna cześć i posmarować biała masa kokosowa, przyozdobić dodatkami
Chocolate Muffin Blognią już od dawna. Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku. Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą(...)sobie nawet Ci, którzy od pieczenia na co dzień uciekają. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * jajko – 5 szt PIANKA: * serek homogenizowany naturalny – 500 g * Śmietanka 30% – 400 ml * galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt * wrzątek – 200 ml POLEWA: * czekolada mleczna – 200 g * mleko
Ostra na Słodkowiśnie z odrobiną żelatyny . No tutaj nie mogło już nic pójść nie tak jak trzeba… Chociaż konfitura wiśniowa dość opornie się żelowała, ale to nic przy problemach z samym biszkoptem . W sumie nie wiem jakim cudem efekt końcowy jest tak udany zarówno smakowo, jak i wizualnie. Najważniejsze, że się udało. Nie ma nic gorszego niż klapa przy przygotowywaniu czegoś(...)najskrytszych marzeń w wersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...? Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt
Modern Cave GirlPijana kostka to przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki(...)mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy
Bon appetit mon amieSchłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto do letniej kawusi. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli Masa stracciatella 500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany(...)truskawkowe 1 szklanka wrzątku Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto 20ml spirytusu Dodatkowo: 200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać
Szalona Kuchnia EwelinyTradycyjna włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką. Składniki: /foremka ok.15/30/ 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru ok.300 g biszkoptów podłużnych kakao ok.1 szklanka mocnej kawy 2 -3 łyżki likieru Sambuca Wykonanie: Żółtka z cukrem ubić / na parze/ na gładką, puszystą masę. Połączyć z serkiem mascarpone. Śmietanę(...)ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Kawę wystudzić i połączyć z likierem Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić krem. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie przykryć kremem. Foremkę z deserem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.10 godzin. Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao
Zakamarki mojej kuchniciasta z galaretkami, takie bardziej rześkie, to polecam Wam ciasto Havana. Przepis zobaczyłam kiedyś na blogu mniam...mniam zapisałam i teraz zrobiłam. Dla nas było pyszne, na dole biszkopt i masa z ananasem, później ciasto miodowe, bita śmietana i galaretka z bananami. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień jak ciasto miodowe trochę odda. Polecam, warto zrobić. Miłego weekendu :-) Blaszka(...)24x34 cm Biszkopt: 4 jajka L 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy 3-4 łyżki cukru 100 g masła 1 puszka ananasów
kruche babeczkimaminego zeszytu, trochę pozmieniany. Składniki (blaszka 23/33): blaty miodowe: mąka pszenna 30 dag, miód 2 łyżki, margaryna 15 dag, soda 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier 10 dag, biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: mleko 750 ml, cukier 6 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki(...)pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie przenieść papier na blaszkę. Blaty pieczemy w 170 st.C przez 10-15 min aż będą złociste. Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodajemy proszek
kulinarne odsłony patinaszym cieście. Ciasto włożone do piekarnika nie urośnie, z powodu braku składnika spulchniającego. Będzie zbite i niesmaczne czyli… zakalec. Zbyt szybkie wymieszanie piany z pozostałymi składnikami. Robiąc biszkopt, sernik czy jakiekolwiek inne ciasto oparte na ubitej pianie z białek, musimy pamiętać, aby składniki mieszać powoli i delikatnie. Mas nie ucierać lub dociskać do siebie, a raczej popychać, wkładać jedna(...)między drugą. W przypadku biszkoptu, do piany z białek dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy do ich połączenia. W przypadku sernika i wariacji biszkoptowych np. z masą makową, pianę dodajemy do masy. Najpierw jedną część, aby rozluźnić ciasto, a potem partiami resztę, delikatnie mieszając. Jeżeli zbyt szybko połączymy składniki, lub zbyt długo mieszamy, niestety zniszczymy naszą pianę, ciasto nie będzie
SmartBake.plpomagały córeczki, 5cio i 6cio-latka i muszę przyznać, że szło im bardzo dobrze . Zaletą cakepops-ów jest też ich ekonomiczność. Ja do ich przygotowania użyłam pokruszony i wysuszony biszkopt, który kiedyś zrobiłam nadmiarowo. Jeśli nie masz żadnego zbytecznego biszkoptu możesz, albo zrobić nowy z tego przepisu , albo pokruszyć herbatniki kupione w sklepie. Ciasteczka te można udekorować wedle własnego gustu(...)Prep Time 10 minutes Formowanie i chłodzenie 2 hours Total Time 2 hours 10 minutes Servings 28 cake pops Calories 30 kcal Ingredients Ciasto 3 szklanki pokruszonego ciasta użyłam biszkopt, ale każde inne też będzie dobre 250 g serka mascarpone można dosłodzić (cukrem pudrem) do smaku Polewa z ciemnej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Polewa z białej
SmartBake.plzdrowia na święta. Niech ten trudny czas w jakim się znaleźliśmy da nam jeszcze więcej wiary i siły że to co lepsze jest jeszcze przed nami. Smacznego jajka :-) biszkopt: 6 jaj wielkość M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki(...)łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję
wesoła kuchniaWielkanoc 2019. Taki kolorowy sernik jest doskonały też na inne letnie imprezy, gdzie się chce zjeść coś zimnego i lekkiego. Ten sernik z galaretką ma spód z biszkoptów, jest bardzo minimalistyczny, chociaż wygląd ma ciekawy bo zastygał w ozdobnej formie. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, masa serowa i galaretki szybko tężeją, więc łasuchy po ok. 2 godzinach mogą(...)serek homogenizowany, (może być waniliowy) z wiaderka tez może być, olejek zapachowy 4 jajka 3-4 op. galaretki o różnych kolorach 4 łyżki żelatyny lub 2 galaretki krystaliczne, okrągłe biszkopty na spód formy ½ -1 szklanki cukru pudru Szczypta soli Jak przygotować Wielkanocny sernik na zimno z galaretkami : Formy nie trzeba smarować masłem, biszkopty układamy na dnie formy . Wszystkie galaretki przygotowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię