biszkopt - 18139 przepisów (strona:336/1210)

Torcik truskawkowo -kokosowy 110

Mój urodzinowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną z kokosami ❤🎂🥳 Przepis na tortownicę o średnicy 25cm. SKŁADNIKI: Biszkopt : 5 jajek 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju ORAZ: 10 łyżek dżemu truskawkowego 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki wiórek kokosowych woda z cytryną(...)nasączenia biszkoptu truskawki do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i p roszek mieszamy razem i przesiewamy. Dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 170 st.C. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt

Przepisy mojej mamy
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 122

przesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam je w całości z mąki orkiszowej, nawet dodatek biszkoptów do masy jest orkiszowy- błyskawicznie upiekłam swoje biszkopty... Jak już robić własne, to porządnie...💪 I choć zupełnie nie miałam ich w planach 🙈, mam już na blogu podobne rogale, to gdy tylko(...)już zmielony, z pewnością byłyby u nas częściej.... Inspiracją był ten przepis , wprowadziłam tylko małe zmiany, m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik na zimno 102

ciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka(...)Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę

królestwo garów
TORT ORZECHOWO KAWOWY 121

Tort orzechowo – kawowy to przepyszny tort z orzechowym biszkoptem, frużeliną wiśniową i kremem z kawą. Tort orzechowy z kremem kawowym był moim słodkim prezentem dla mamy męża. Muszę powiedzieć, że ten tort najlepiej mi smakował 2 dni po tynkowaniu! Przekładałam go kremem kawowym w piątek. W sobotę dekorowałam, a w niedzielę podaliśmy go na stół. Był pyszny, ale dopiero(...)poniedziałek smaki się super przegryzły. Dlatego nie polecam pośpiechu z tym tortem :). Polecam również tort orzechowy. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę wiśniową. 2 dzień: Robimy krem kawowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort orzechowo – kawowy podajemy

Słodki Pomysł
tort z kremem michałkowym i malinowym 165

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na biszkopt: 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 165 g cukru 120 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)ok.170 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy razem z foremką z ok. 30 cm. Odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na cztery blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Następnego dnia przekroić i przełożyć kremami, schłodzić w lodówce przez noc i kolejnego dnia tynkować i dekorować. składniki na kem z michałków klasycznych: 150 g cukierków michałków

Domowy Smak Jedzenia
Tort Szwarcwaldzki (Czarny las) 176

Kakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić Najlepiej upiec dzień wcześniej. Frużelina Wiśniowa Wiśnie przełożyć do garnuszka  zasypać cukrem, zagotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę wymieszać

Andzia Pichci
Szybkie Ciasto z Kremem Śmietankowym 114

słodkiego. Ciasto jest niby proste i banalne a wygląda bardzo ciekawie i co najważniejszej świetnie smakuje! Sprawdźcie sami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KREMEM ŚMIETANKOWYM Składniki BISZKOPT 4 jajka 1 szklanka cukru 60g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia * do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty MASA 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny szklana(...)grzałka góra/dół. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszamy, aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije, dolewamy żelatynę i łączymy, delikatnie mieszając. Biszkopt smarujemy marmoladą, a następnie nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim biszkoptem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Kremem Śmietankowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
KOLOROWY JOGURTOWIEC 108

Pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :) SKŁADNIKI: 30 dag okrągłych biszkoptów 1 l jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 5 dowolnych galaretek mini biszkopty do dekoracji starta czekolada WYKONANIE: Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy(...)Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy.   Blachę o wym. 25/25 cm wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. Układamy biszkopty (możemy je nasączyć mlekiem lub kawą) Wlewamy jogurtową masę z galaretkami. Wygładzamy i posypujemy mini biszkoptami oraz startą czekoladą. Chłodzimy parę godzin w lodówce

Pani na deser
BISZKOPT ORZECHOWY Z MASĄ ORZECHOWĄ + FILMIK 122

Biszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis.  SKŁADNIKI :  6 jajek  6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szklanki mielonych orzechów włoskich 1,5 szklanki mleka 3/2 % 1,5 kostki masła  1,5 szklanki cukru pudru  ( 3 kieliszki wódki ) niekoniecznie  PRZYGOTOWANIE :  Na biszkopt białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym

Kulinarne Fantazje Marioli
Delicja kawowa z kawą Parallel " 36 - Przyjaciele Kawy 159

Producent: Przyjaciele Kawy Region pochodzenia: Ameryka południowa, Ameryka środkowa Średni stopień palenia Kraj pochodzenia: Litwa Rodzaj ziaren kawy: 100 % Arabica    Delicja kawowa: Składniki: 3 pojedyncze opakowania podłużnych biszkoptów 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 g sera z wiaderka waniliowego 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 szklanka mocnej  kawy Parallel"36 z ekspresu 7 łyżeczek żelatyny(...)Następnie ciągle mieszając delikatnie wlewamy mleko oraz żelatynę rozpuszczoną w kawie. Naczynie żaroodporne wykładamy przezroczystą folią spożywczą,  Zaparzamy 220 ml kawy i dodajemy cukier. Dosłownie na chwilkę wkładamy biszkopty, szybko wyciągamy żeby nie rozmokły, wykładamy szczelnie dno naczynia. Na biszkopty wykładamy cześć masy, można posypać ją zmieloną kawą. Następnie zamaczamy w kawie biszkopty i powtarzamy czynności do wykończenia składników

Sama słodycz i szczypta chili
Jesienna Dolina Rozkoszy 175

zapraszam na pyszne jesienne ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku(...)Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik Wszystkiego Najsłodszego ! 158

dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant.  Biszkopt czekoladowy: 5 jaj ¾ szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } WYKONANIE: biszkopt + nasączenie + 4 łyżki frużeliny   1/2 masy czekoladowej   biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny   1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie +polewa czekoladowa dekoracja ze słodkości p { margin-bottom

Domowe ciasta
Rolada czekoladowa 116

Biszkopt : 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżki kakao, 6 łyżek mąki pszennej tortowej, sól, krem : 2 białka, 150 g cukru, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki rumu, 1/2 dużego mango, ewentualnie chilli w proszku lub nitki chilli Biszkopt : jajka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie(...)Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek. Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać. Połączyć z bezą lekko ubijając. Następnie dodać rum. Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli. Na kremie rozłożyć pokrojone mango. Zwijać

królestwo garów
Wafelki serowe toffi 117

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami.  Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie!  Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa:  100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło

Kuchnia MagdaLeny
Wafelki serowe toffi 118

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami.  Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie!  Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa:  100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło

Kuchnia MagdaLeny