Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na biszkopt: 160 g mąki 40 g kakao 8 jajek (białka oddzielone od żółtek) 280 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy(...)szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na ciasto z prince pollo: 150 g wafelków prince pollo, pokruszonych 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g wiórek kokosowych 6 białek
Domowy Smak JedzeniaDzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki(...)porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj po żółtku. teraz
Raj dla Podniebieniajako dodatek użyłam świeżych truskawek. Ciasto to powinno każdemu się udać, ponieważ jest bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm. Składniki: 120 g biszkoptów okrągłych 200 g śmietanki 36% 2 duże gęste jogurty naturalne 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 70 dag truskawek 2 galaretki przezroczyste (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Truskawki umyć(...)obrać z szypułek. Pozostawić na sicie. 2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać biszkopty. Część osuszonych truskawek poukładać na biszkoptach. 3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawić do przestudzenia. 4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodać jogurt i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać. Wylać do przygotowanej formy z biszkoptami
Danka Pichciwychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm. Co potrzeba na spód: 200 g biszkoptów okrągłych, 100 g masła miękkiego Co potrzeba na masę: 100 g wiórek kokosowych, 250 g masła, 3 jajka, 1 niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu spirytusowego 10%, 1 łyżeczka ekstraktu(...)waniliowego Wykonanie: Masło na masę (250 g) roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Biszkopty mielimy w blenderze, przesypujemy do miski, dajemy miękkie masło (100 g), mieszamy łyżką dokładnie, aż składniki utworzą mokrą masę, którą wykładamy spód blachy do tarty. Dokładnie uklepujemy podnosząc nieco boki. Do miski dajemy jajka i cukier, ucieramy na pianę, dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy
Bułka z Chlebemmasła orzechowego :) Solenizant był mile zaskoczony i bardzo zadowolony a tort wszystkim bardzo posmakował :) Masa z masła orzechowego ma bardzo ciekawy smak a orzeszki przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Biszkopt: 120g zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 1/2 szkl cukru pudru 1,5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Masa: 200 g miękkiego masła 2 budynie waniliowe z cukrem(...)mleka 2-3 łyżki cukru pudru (wg uznania) 200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 2/3 słoiczka dżemu porzeczkowego tabliczka białej czekolady Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Orzechy, mąkę i kaszę manną wymieszać a następnie łyżką połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać
Smakołyki Asiorzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo: 1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia okrągłe biszkopty Sposób wykonania: 1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem(...)180st.C. 3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada 5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
Kuchnia domowa AniGłosów:0 Średnia:0/5] składniki na biszkopt: 80 g mąki 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka 200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki) olejek migdałowy do smaku
Domowy Smak Jedzeniapierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 150 g czekolady (użyłam mlecznej
Słodki sentymentSernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto. Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt orzechowy: 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - rozpuścić i ostudzić. szczypta soli Wkładka serowa(...)cukru wanilinowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub deserowej 4 łyżki śmietany 30% + siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu Sposób wykonania: Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej. 1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy
Kuchnia domowa AniPrzepis od teściowej Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi to jedno z tych ciast, których wykonanie jest bajecznie proste i szybkie. Idealnie nadaje się na każdą okazję czy to na święta czy też zwykłą popołudniową kawa. Połączenie masy serowej z wiórkami kokosowymi tworzy idealny smak, który zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)się rozpuścił. Do naszego twarogu dodajemy kostkę masła (musi być w temperaturze pokojowej – miękkie) i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec mieszania dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i na pierwszą połówkę równomiernie rozsmarować naszą połową masy. Następnie przykrywamy ciasto drugą połówką biszkoptu i ponownie smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi (około
Blog kulinarny S9.PLżółtek (użyłam wiejskich, prosto od kury ) ok. 70 g cukru (lub do smaku) 250 ml mocnej kawy, schłodzonej, bez cukru 3 łyżki amaretto lub whisky ok. 24 szt. biszkoptów podłużnych kakao do oprószenia wykonanie: Kawę mieszamy z alkoholem. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopty maczamy(...)kawie i układamy warstwę np. w naczyniu żaroodpornym (20×20 cm). Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Wykładamy równomiernie pozostały krem, wyrównujemy. wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy w kwadraciki
Domowy Smak Jedzeniamasło lub margaryna * 5 jajek rozm. L * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 5 łyżek wody * 3 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 40 okrągłych biszkoptów * marmolada Na krem: * 1 masło 20 dkg * 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy * 0,5 l mleka do budyniu * 3 łyżki cukru Na polewę: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek(...)dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto. Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty. Ciasta może
Pieprzyć z FantazjąWłoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej. Składniki na 6 dużych(...)pucharków: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego naparu z mocnej kawy espresso 90 ml amaretto Kakao do oprószenia Sposób wykonania deseru: Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek. Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania
Wanilia i Kardamon