biszkopt - 18139 przepisów (strona:330/1210)

Wenecka Truskawka 112

rozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów. Forma 24 cm x 24 cm 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        400 g podłużnych biszkoptów ·        ½ szk. mleka ·        1 kg twarogu sernikowego ·        660 ml śmietany(...)cukru pudru ·        ½ śmietany 30% ·          Sposób przygotowania: 1.      Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2.    Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy

Kulinarna Chwila
Łabędzi puch - Ciasto kokosowe 115

Składniki: (szklanka  250 ml) (blaszka 23x33 cm) Biszkopt: Jajka 5 Mąka pszenna 3/4 szklanki Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki Cukier 3/4 szklanki Krem: Bułka kajzerka 2 Mleko 3 szklanki Cukier 1/2 szklanki Wiórki kokosowe 100 g Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku(...)krem zgęstnieje. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego przestudzenia. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce kremu kajzerkowego cały czas miksując. Tak postępować do skończenia składników. Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. (Miksujemy aby cukier zdążył się

Kulinarne przygody
Czekoladowy torcik z rabarbarem 108

wilgotne i pyszne. Jeśli jednak miałabym wskazać fajne ciasto z rabarbarowym musem, z pewnością byłoby to właśnie to z poniższego przepisu. To taki niewielkich rozmiarów torcik, przygotowany na kakaowym biszkopcie. Dalej mamy dwie warstwy musu rabarbarowo-truskawkowego, w tym jedna z dodatkiem czekolady. Inspirację na to bardzo fajne, lekkie i orzeźwiające ciasto znalazłam na blogu KuchniaMniam. Biszkopt: 2 jajka(...)miękkości. Miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Olewamy 3/4 szklanki, pozostałą masę schładzamy. Tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy wylewamy na biszkopt w formie. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Odłożony wcześniej mus umieszczamy w miseczce, którą stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą (poza palnikiem; woda ma być zagrzana, powinna parować

Smaki Na Talerzu
Sernik na zimno z rabarbarem 111

galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze.  Składniki  (tortownica o średnicy 21 cm): Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa) szczypta soli 2 łyżki(...)wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i wrzucić galaretką truskawkową, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki

Healthy food explorer
Owocowy deser w pucharkach 151

kremem i owocami w galaretce nabierze zupełnie innego oblicza, kiedy przygotujecie je w takich mini pucharkach. Każdy będzie miał swoją porcję, na dodatek odpada problem z krojeniem i wysychaniem biszkoptu.  Będą nie tylko fajnie smakowały, ale też cieszyły oko. Kto się skusi i przygotuje taki poczęstunek dla najbliższych? Podzielcie się swoimi małymi dziełami sztuki oznaczając mój profil na Instagramie(...)ktoś korzysta z różnych źródeł może tych głosów oddać więcej ;) Za każdy jeden, bardzo dziękuję! Głosowanie odbywa się tutaj --> https://basiazsercem.pl/konkurs/wypiek/3701# Składniki na ok 8 pucharków Biszkopt: 2 jajka 50g drobnego cukru 45g mąki Basia tortowej orkiszowej 20g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 125ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200g

Kuchnia w czekoladzie
TORT Z MUSEM MALINOWYM – Shimmer i Shine 116

czerwonej porzeczki. Tutaj ograniczają nas tylko upodobania małego solenizanta :). Polecam wpis: jakie kremy wybrać do tortu. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy ganache do kremu czekoladowego. 2 dzień: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym i dekorujemy wydrukiem na masie(...)dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 18 cm) – biszkopt z olejem: 4 białka (ok 148 g) 144 g drobnego cukru 4 żółtka 3-4 łyżki oleju 152 g mąki pszennej Oddzielamy białka

Słodki Pomysł
Kolorowe ciasto dla Mam 113

Kochane Mamuśki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :) Składniki: biszkopt - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 0,5 litra soku czerwonego typu Kubuś - 1 budyń waniliowy oraz - 400 ml kremówki - 1 galaretka ananasowa - 1 galaretka blucuracao  - 1 galaretka porzeczkowa Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 C. Gdy biszkopt się piecze możemy przygotować masę. Do garnka wlewamy sok, odlewamy pół szklanki w której mieszamy proszek budyniowy. Sok zagotowujemy, wlewamy do niego rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy budyń do zgęstnienia. Przestudzony budyń wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Rolada biszkoptowa z galaretką z rabarbaru 141

porze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo ( klik! ). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny. Składniki : Biszkopt   5 jajek  szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki  płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżka wody 2 łyżki oleju skórka starta z połowy cytryny (wcześniej(...)wodę, olej i skórkę z cytryny. Zmiksować.  Do masy żółtkowej dodawać stopniowo białka i delikatnie mieszać.  Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę.   Piec biszkopt ok. 12-15 minut na złocisty kolor.  Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru.  Położyć biszkopt na czystej ściereczce wierzchem do dołu. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Biszkopt kakaowy z masą budyniową i frużeliną wiśniową 143

Przed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej

Smaki Na Talerzu
Z cytrynową pianką i owocami 124

Lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką. Truskawki możecie wymienić na maliny lub zrobić z samymi borówkami.  Składniki blaszka 23/33: Biszkopt : jajka 4 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka cytrynowa: śmietanka 36% 350ml, mascarpone 250 g, cukier puder 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Ponadto(...)malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Do nasączenia: herbata czarna 0,5 szklanki,  cukier waniliowy 0,5 opakowania,  sok z cytryny 1 łyżeczka,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem

kulinarne odsłony pati
Ciasto z kremem serowo-makowym 140

przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj . Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy

Domowe ciasta
CHARLOTTE SERNIKOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I OWOCAMI + KONKURS! 97

przepisu wykorzystałam Śmietankę UHT Łaciata 36% – wspaniale się ubija na puch – co w przypadku tego sernika jest bardzo ważne! Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI: SPÓD I BOKI: * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * biszkopty podłużne – ok. 20 szt WARSTWA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 600 g * śmietanka UHT Łaciata 36% – 400 g * cukier(...)truskawki świeże * zioła * bezy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia na spodzie oraz robimy wyższy rant z boku – żeby dobrze zabezpieczyć. Na spodzie układamy okrągłe biszkopty, a na bokach podłużne (jeśli nie chcą się trzymać możemy delikatnie podkleić masłem do boków). WARSTWA SEROWA: Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Ser biały ucieramy z cukrem oraz

Ostra na Słodko
Tort z kremem czekoladowym, galaretką i owocami 122

kremem czekoladowym, dużą ilością owoców i galaretką. Użyłam mrożonych borówek, ale będą do niego pasować każde owoce. Galaretka jagodowo-jeżynowa nadała fajnego niebieskiego kolorku, dlatego całość pięknie się prezentuje. Biszkopt jest bezglutenowy oraz nie zawiera cukru. Krem to śmietanka, mascarpone i gorzka czekolada, nie trzeba dodawać żelatyny, bo całość wychodzi gęsta. Na koniec mnóstwo owoców i mamy wspaniały torcik idealny(...)weekendowy deser. Składniki  (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki ksylitolu Krem : 150 ml śmietanki kremówki 100 g serka mascarpone 65 g gorzkiej czekolady u mnie 50% kakao 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, w zależności od preferencji i tego jakiej czekolady użyjemy) Warstwa owocowa: 3 galaretki

Healthy food explorer
Biszkopt z masą jogurtową i malinami 173

lekkie ciacho do kawy. Można w nim użyć różnych owoców, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające a więc super sprawdzi się jako deser w cieplejsze dni. Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu naturalnego 2 galaretki(...)przezroczyste 1-2 łyżki cukru pudru ok 300 g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto

Smakołyki Asi
Ciasto śliwka w czekoladzie 113

Coś słodkiego na niedzielne, przedpołudniowe rozpieszczanie. Śliwki i czekolada - wzrost poziomu endorfin gwarantowany. CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Składniki: (forma20x30cm) biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szkl mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 g czekolady(...)szkl.wody) dodatkowo:  2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki   Przygotowanie: śliwki: Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej). Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy

Bon appetit mon amie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję