biszkopt - 17572 przepisów (strona:335/1172)

KAWUŚ 142

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino np. amerykańskiego Brownie 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka Dodatkowo(...)opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z jagodami na zimno 236

Sernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato. Tym bardziej, że nie wymaga pieczenia, a przygotowanie go jest bardzo łatwe. 140 g podłużnych biszkoptów 1 kg Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président 3/4 szklanki cukru 600 g jagód leśnych 4 łyżki żelatyny(...)szklanki zimnej wody 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 galaretki jagodowe woda do rozpuszczenia galaretek Biszkopty wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę jagód (300 g) zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Połączyć

https:KKuchniaMniam
Ciasto Korona 146

Cytrynowo - owocowe letnie ciasto z biszkoptami. Składniki: 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki cytrynowe, 100 g borówki amerykańskiej, 50 g czerwonej porzeczki, 100 g malin, kilka sztuk winogrona, 5 - 6 połówek brzoskwiń w syropie, 8-10 okrągłych biszkoptów, 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 22 sztuk) Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody(...)zacznie się robić piana, następnie lekko zmniejsz obroty i dodawaj jogurt partiami. Miksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj maliny, borówkę porzeczkę - wymieszaj. Na dno okrągłej formy wyłóż biszkopty. Podłużne układaj dookoła formy - można delikatnie ściąć końcówki od wewnętrznej strony - będą wtedy stabilniej się trzymać. Ostrożnie wylewamy masę. Na wierzchu układamy brzoskwini przekrojone na ćwiartki oraz przekrojone na pół winogrono

Lena Gotuje
Torcik malinowy 139

Torcik malinowy Tort z kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy  – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina(...)malinowa – 200 g Dekoracja maliny jeżyny listki mięty PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń

Kuchnia Danusi
"odwrócone" mini serniczki z sezamkami,śliwkami, galaretką... 151

wiaderko, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana gęsta 18% 200 gram, kawa rozpuszczalna 4 łyżki, sezamki 5 sztuk opakowanie 30 gram, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, śliwki dojrzałe 40 dag małe, biszkopty mini 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie Użyłam pojemniczki po jogurtach,śmietanie, do każdego pojemniczka pokroić wypestkowane śliwki 3 do mniejszego 5 do większego. Galaretki pomarańczowe wymieszać(...)najwyższych obrotach połączyć składniki, następnie wlać resztę wystudzonej pomarańczowej galaretki i szybko na średnich obrotach połączyć składniki. Pojemniczki wyjąć z lodówki, na śliwki nakładać masę sernikową, wsypać mini biszkopty (są bardziej chrupiące od tradycyjnych), lekko je dłonią przycisnąć do sernika, na biszkopty wylać prawię stężałą wiśniową galaretkę, schować do lodówki najlepiej na całą noc. Wąski dłuższy nóż włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa pianka na biszkoptach 158

Pyszna, delikatna pianka.  Idealna na letnie upały.   Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów  miękka marmolada wieloowocowa Warstwa I: galaretka wiśniowa 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru Warstwa II: 4 białka galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru pudru Warstwa III:   4białka galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia(...)foremki wykładamy biszkopty. Smarujemy cienka warstwą marmolady. 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby równomiernie się połączyła z pianą. Od razu wykładamy do foremki z biszkoptem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki. Następne 4 białka ubijamy z cukrem

Pyszności Słodkości
TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 138

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao   Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2  łyżeczki syropu barmańskiego o smaku(...)wanilii Dodatkowo: 2 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Leśny mech po raz czwarty 153

s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy(...)okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie. Masa 1/2 szkl. wody 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa] 800 g śmietany 30%  1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2 . Galaretkę przelać do innego naczynia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Do umytego naczynia założyć motylek,wlać

Moje domowe kucharzenie
Porzeczkowa pokusa 126

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 420g rurek czekoladowych czerwone perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej

Szalona Kuchnia Eweliny
Fit tort Rafaello z truskawkami 211

wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu.  Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello(...)szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta, ale i na zwykły weekend będzie jak znalazł ;) Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 6 jajka 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część

Healthy food explorer
TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY 146

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao   Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 150 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka Nasączenie wiśniowe: 4 torebki czarnej herbaty earl grey 1 torebka czarnej herbaty 200 ml gorącej wody(...)wody sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy można dosłodzić do smaku  Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  1 kg truskawek Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 140

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie(...)masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 140

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie(...)masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki

Kuchnia MagdaLeny
Sernik Tiramisu na zimno 113

Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ? Foremka 23/28 cm lub mniejsza Składniki: 20 dag okrągłych(...)biszkoptów Poncz: 250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu Masa serowa: 350 ml śmietanki kremówki 40 dag serka homogenizowanego waniliowego 25 dag serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker 4 łyżeczki żelatyny Ciemne kakao do posypania Sposób przygotowania: Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem. Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem

Wanilia i Kardamon
Ciasto z kremem i truskawkami 154

Proste ciacho z truskawkami i kremem budyniowym. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem budyniowy: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 3-4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy skorupkę powstałą podczas pieczenia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko do mleka dodajemy cukier. Gotowy budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania