inne święto, urodziny czy też, jakąkolwiek inną okazję. Torty wypiekam bardzo rzadko i bardzo żałuję bo kocham to robić. Dla mnie idealny tort to tort z pysznym biszkoptem, musi być mocno nasączony -nie ma nic gorszego niż suchy tort!- biszkopt musi być mięsisty i gąbczasty. Jeśli robimy tort śmietanowy to używamy tylko i wyłącznie śmietany(...)konfitura z czarnej porzeczki, wiśni, jagód czy żurawiny. U mnie to konfitura domowej roboty z czarnej porzeczki! Przepyszna! TORT LIMONCELLO z bananami i ptasim mleczkiem! - PRZEPIS NA biszkopt do tortu MASA BANANOWA - 500 ml śmietanki 36% (zimna z lodówki, schładzana minimum 12 godzin) - 250 g sera mascarpone z lodówki - 4 łyżki cukru pudru - 1 dojrzały rozgnieciony banan
SMYKWKUCHNImąki - 4 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe - 4 białka - 150 g cukru - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 150 g wiórków kokosowych biszkopt - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 3 łyżki(...)wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po czubatej łyżce na zmianę ciasto białe i czarne, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Gdy jedno ciasto się piecze przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i całość miksujemy. Gdy już cukier się rozpuści dodajemy mąkę i proszek. Masę delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do wysmarowanej
Zainspirowana w kuchniCiasto pianka to bardzo lekki i delikatny wypiek. Przygotowany jest na cienkim biszkopcie z dodatkiem puszystej masy na bazie galaretki i śmietanki 30%. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno poprawi smak popołudniowej kawy. Ciasto pianka jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też bez obaw każdy z Was może się pokusić o jego wykonanie w swoim domu. Smacznego! PRZEPIS(...)CIASTO PIANKA Składniki BISZKOPT 3 jajka 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka wody MASA 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 2x 400 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru DODATKOWO 2 galaretki truskawkowe Wykonanie BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy kolejno po jednym
Alle Dobre!chyba nie ma drugiego takiego ciasta bez pieczenia, które by wzbudzało takie zainteresowanie. 3 bit na herbatnikach, z mascarpone, z mlekiem w proszku, z budyniem, bez budyniu, na biszkopcie, z dżemem. To tylko kilka z przepisów na super ciasto bez pieczenia. Jak zrobić 3 bit? Zapraszam na prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Przepis na 3 bit bez pieczenia(...)proszku 2 łyżki z brzuszkiem sok z cytryny 2 łyżki Masa III śmietana 30% 200 g cukier drobny do smaku kakao 1 łyżka Oraz: herbatniki 150 g długie biszkopty 60 g żelatyna 4 łyżeczki mleko 1 szklanka folia spożywcza blaszka 20 x 20 cm coś do dekoracji ciasta Moi drodzy, nim przejdę do przepisu chciałam wspomnieć
Dieta moja pasjanagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp cukrem, połóż na niej biszkopt i zroluj roladę. Pozostaw tak do ostygnięcia. Ubij śmietankę na puszysto dodając pod koniec mascarpone. Pamiętaj aby śmietanka i mascarpone były schłodzone. Następnie dodaj dulce de leche i wymieszaj(...)końca. Masa powinna mieć marmurkowy efekt. Rozwiń ostygnięty biszkopt, posmaruj biszkopt kremem i posyp plasterkami banana. Zroluj biszkopt. Posyp roladę kakao i pokrój na krążki o grubości 2 cm. Smacznego The post Pyszne wypieki na Wielkanoc appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki MASA 1 kg sera twarogowego 600 ml śmietany kremówki 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru 500 ml wody GALARETKA 800 ml wody 2 galaretki malinowe DODATKOWO 250 g biszkoptów okrągłych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na blaszce ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Dwie galaretki malinowe rozpuścić(...)wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Pod koniec ubijania wlać schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Połowę masy rozprowadzić na biszkoptach. Następnie ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów i rozprowadzić resztę masy. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę
Przepiski.pldomowych wypieków, oraz macie ochotę na skosztowanie czegoś nowego, ciasto węgielek będzie dla Was idealne! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO WĘGIELEK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 5 jajek 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 180 g masła 1 cukier wanilinowy(...)łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej GALARETKA 1 galaretka malinowa 400 g mrożonych malin DODATKOWO 6 herbatników kakaowych Przygotowanie BISZKOPT Formę 22×32 wyłożyć papierem dopieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, całość przesiać. Do ubitej masy dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć
Przepiski.plłyżki budyniu waniliowego (bez cukru) 3/4 szkl. cukru kostka masła roślinnego 5 łyżek kakao 2 łyżki rumu/spirytusu 2 galaretki zielone lub niebieskie galaretka czerwona pół szklanki orzechów 2 opakowania biszkoptów okrągłych opcjonalnie: wiśnie z syropu Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać gorącym mlekiem, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać zagotowaną wcześniej zimną masę(...)Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, orzechy i wiśnie, a do drugiej 2 łyżki rumu/spirytusu. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance gorącej wody. Moczyć szybko biszkopty i nimi wykładać dół i boki tortownicy. Włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki również rozpuścić w szklance gorącej wody każdą i odstawić do wystygnięcia. Na biszkopty wyłożyć na początku białą później brązową
Wasze Przepisyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z musem brzoskwiniowym to bardzo smaczny wypiek, który można przygotować bardzo szybko. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt z 4 jajek, przygotować masę na bazie sera twarogowego oraz mus brzoskwiniowy. Wszystkie te warstwy idealnie do siebie pasują, dzięki czemu ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto z musem brzoskwiniowym to jedno z ciast, które najszybciej znika z talerza podczas świąt(...)białej masy. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym , które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM Składniki: BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 800 g sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 1 galaretka przezroczysta 4 łyżeczek żelatyny
Przepiski.plKrólowa śniegu to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem ale także smakiem. Jest leciutkie i delikatne jak chmurka. Składniki Biszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona(...)niepełnej szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 500 ml. śmietany Warstwa niebieska: 2 galaretki niebieskie 500 ml wody Przygotowanie Biszkopt: z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem niebieski: ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Poczekać aż przestygnie i poukładać delicje. Krem
Wasze Przepisyprzygotowuję je bardzo często ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Ciasto Chrupek bez pieczenia robi się naprawdę szybko. Wystarczy przygotować masę budyniową i zakupić herbatniki oraz mini biszkopty. Następnie ułożyć odpowiednio warstwy i wstawić ciasto na chwilę do lodówki. Później zostaje nam tylko rozkoszowanie się jego cudownym smakiem. Sama nazwa ciasta wywodzi się z tego, że mini biszkopty(...)mleka 2% 200 g masła 3 budynie śmietankowe 2/3 szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 4 łyżki mąki Dodatkowo 160 g herbatników ciemnych 1 opakowanie mini biszkoptów kakao Przygotowanie 1 l mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałej części mleka rozpuścić budynie oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać
Przepiski.plręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić(...)formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Lime curd: 4 jajka 4 żółtka 300 gr cukru drobnego sok z 6 limonek skórka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki
moj przepis nawiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ(...)słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę(...)wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej typ 450 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Do miski wsypać mąki i kakao, wymieszać, przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek
moj przepis na