biszkopt - 18139 przepisów (strona:328/1210)

TORT KOT – tort z kremem kinder bueno 222

zrobiłam. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki Kinder Bueno w śmietance. 2 dzień: Robimy krem kinder bueno, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort(...)dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 22 cm) – biszkopt z olejem: 6 białek (ok 220 g) 200 g drobnego cukru 6 żółtek 5 łyżek oleju 250 g mąki pszennej Oddzielamy białka

Słodki Pomysł
Ciasto euforia 297

Znacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha! Składniki blaszka 23 /33: biszkopt: jajka duże 5 szt, cukier 1 szklanka,  mąka pszenna 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, Krem: śmietanka 36% 500 ml, śmietanka(...)cukier 2 łyżeczki,  sok z cytryny 2 łyżeczki,  Polewa: śmietanka 30% 100 ml,  czekolada gorzka 50 g,  czekolada mleczna 50 g,  Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Malinowa góra lodowa 159

zakładał, że będzie to mieszanka różnych letnich owoców, ale zanim przystąpiłam do jego realizacji na krzakach zostały tylko maliny. Postanowiłam spróbować z ich dodatkiem i wyszło całkiem fajnie.  Biszkopt:   6  jaj 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej  2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta solil Ubijamy białka z solą, a następnie stopniowo dodajemy(...)łyżce budyniu.  Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 500 g malin  Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia   Dodatkowo:   opakowanie okrągłych biszkoptów do nasączenia: niepełna szklanka wody z sokiem cytrynowym Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolną część  nasączamy  i smarujemy połową kremu, wyrównujemy. Na kremie układamy równą warstwę malin, którą zalewamy

Cynamonowe szczęście
Tort urodzinowy bez pieczenia z malinami i białą czekoladą 100

malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc   Składniki: (na średnicę 16 cm) ok. 50 g biszkoptów 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (8 g) 100 g jogurtu naturalnego 50 g białej czekolady 200 g malin Do dekoracji(...)dwóch turach, mieszaj delikatnie żeby nie zniszczyć ubitej śmietany Tortownicę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki Na dno tortownicy wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów Masę śmietanową podziel na dwie części Na biszkopty wyłóż kilka łyżek masy, następnie w masę powtykaj połowę malin Przykryj resztą pierwszej części masy Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów Powtarzając czynności

Słodki Blog
JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY 102

Składniki: Biszkopt cynamonowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka  4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki(...)cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: ok 50 g startej gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem cynamonowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Smerfuś 94

Ciasto Smerfuś to idealna propozycja na domowe uroczystości. Na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru 5 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam. W osobnym naczyniu miksuję żółtka z proszkiem(...)swoją objętość i być mocno spienione. Następnie jednym ruchem wlewam ostudzone galaretki i miksuję na najwyższych obrotach do połączenia składników. Wrzucam galaretkę pokrojoną w kostkę i mieszam. Wlewam na biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem. Do lodówki. Wierzch: 1 śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 śmietan-fix jagody / borówka amerykańska 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody Schłodzoną śmietanę ubijam

Wasze Przepisy
Ciasto kajmakowe 103

Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto kajmakowe czyli ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z migdałami. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, jak i na specjalne okazje. Ciasto kajmakowe na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Oprócz tego że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się(...)stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto kajmakowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE Składniki Biszkopt: mąka – 3/4 szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 3/4 szklanki kakao – 1/2 łyżki proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki budyń o smaku toffi bez cukru – 1 opakowanie (40 g) szczypta soli Masa: śmietana kremówka

Alle Dobre!
Cytrynowiec 113

miłośników cytryny dzisiaj ciacho intensywnie cytrynowe z ananasami. Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Składniki: blaszka 23/33 : Biszkopt: mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, Krem cytrynowy: cytryny 3 szt,  żółtka 3 szt,  budyń śmietankowy 2 szt,  mąka pszenna 1,5 łyżki(...)składniki wymieszać w oddzielnym naczyniu, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w 170st.C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć delikatnie z wierzchu łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Krem cytrynowy: Cytrynę dokładnie umyć i wycisnąć z niej sok. Uzupełnić wodą

kulinarne odsłony pati
TĘCZOWY ŚMIETANKOWIEC 122

Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Śmietankowiec: 3 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml) 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku mango 3 kubki gorącej wody każdy po 500 ml 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy-  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Kinder mleczna kanapka 87

Kinder mleczna kanapka do smaczna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przepis został zainspirowany tradycyjną mleczną kanapką, którą z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Kakaowy biszkopt w połączeniu z puszystą pianą to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO KINDER MLECZNA KANAPKA Składniki Blacha 25cm(...)połączeniu się składników odstawić do całkowitego ostudzenia. Utrzeć masło. Następnie stopniowo (na 3-4 razy) dodawać mleczną masę miksując mikserem. Do masy dodawać jogurt naturalny zmiksować na najmniejszych obrotach. Biszkopt przekroić w poziomie. Na biszkopt wyłożyć krem, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem, docisnąć. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Artykuł Kinder mleczna kanapka pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
CIASTO Z JAGODAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I GALARETKĄ 89

przygotowaniu, jedynie co to trzeba poczekać aż stężeje galaretka. Jednak zapewniam, że warto czekać ;) Ciasto z jagodami, kremem śmietankowym i galaretką - składniki na blaszkę 25 x 30 cm: Biszkopt: * 6 jajek * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 500 g serka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na pół. Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije

Zrób to smacznie
Lekki torcik z galaretką i malinami 103

ziś mam propozycje na wspaniały, lekki torcik sernikowy z malinami i galaretką. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, biszkopt jest bezglutenowy, ale można również użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze.  Składniki  (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa(...)żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu Dodatkowo: ok 250 g malin 2 galaretki malinowe Wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do przestudzenia. Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki

Healthy food explorer
Ciasto BANANOWIEC-pyszne i orzeźwiające+FILM 125

Jest bardzo łatwe do zrobienia, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam po przepis  Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe(...)śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody DODATKOWO -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe -3 banany  Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach.  Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto pianka z malinami na orkiszowym biszkopcie FIT 99

przygotowaniu. Spróbujcie! Przepis na tortownicę o śr. 21cm z której wychodzi 10 kawałków. Jeden kawałek to ok. 170kcal, B: 7,5g, T: 5g, W: 22,6g. Składniki na biszkopt: – 50g mąki orkiszowej – 50g erytrolu – 2 duże jajka – ekstrakt waniliowy Składniki na piankę: – 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%, schłodzone – 300g malin – 2 galaretki(...)poziomkowe + 350ml wrzątku BISZKOPT: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z erytrolem na sztywno. Dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i przesianą przez sito mąkę – delikatnie mieszamy. Formę tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę do formy i delikatnie rozprowadzamy, by wierzch był równy. Pieczemy przez ok. 15 minut. Po upieczeniu studzimy i odrywamy od papieru. Formę wykładamy nowym papierem

Be Fit Be Strong
Kremowa czekoladka 112

Dziś mam dla Was takiego z pozoru prostego przekładańca. Czekoladowy biszkopt, kwaskowaty dżem i do tego budyniowy krem czekoladowy, a na górze herbatniki i polewa czekoladowa. Całość nie dość, że smakuje fantastycznie i trudno przestać po jednym kawałeczku to jeszcze prezentuje się pięknie. Biszkopt 5 jajek  3/4 szklanki cukru  3 łyżki ml oleju  1 szklanka mąki pszennej(...)łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) herbatniki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu, na której rozsmarowujemy pozostały krem. Krem z kolei przykrywamy równą warstwą herbatników

Cynamonowe szczęście