biszkopt - 18068 przepisów (strona:350/1205)

TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 140

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao   Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2  łyżeczki syropu barmańskiego o smaku(...)wanilii Dodatkowo: 2 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Leśny mech po raz czwarty 158

s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy(...)okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie. Masa 1/2 szkl. wody 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa] 800 g śmietany 30%  1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2 . Galaretkę przelać do innego naczynia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Do umytego naczynia założyć motylek,wlać

Moje domowe kucharzenie
Porzeczkowa pokusa 134

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 420g rurek czekoladowych czerwone perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej

Szalona Kuchnia Eweliny
Fit tort Rafaello z truskawkami 216

wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu.  Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello(...)szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta, ale i na zwykły weekend będzie jak znalazł ;) Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 6 jajka 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część

Healthy food explorer
TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY 153

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao   Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 150 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 ml mleka Nasączenie wiśniowe: 4 torebki czarnej herbaty earl grey 1 torebka czarnej herbaty 200 ml gorącej wody(...)wody sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy można dosłodzić do smaku  Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  1 kg truskawek Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 147

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie(...)masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 147

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie(...)masa stężeje. Idealny deser na upalne dni! Składniki: 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 700 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 100 g biszkoptów podłużnych Dodatkowo: ok. 10 szt. truskawek 50 g białej czekolady Wykonanie: Dno tortownicy (u mnie: 18 cm) wykładamy biszkoptami. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki

Kuchnia MagdaLeny
Sernik Tiramisu na zimno 120

Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ? Foremka 23/28 cm lub mniejsza Składniki: 20 dag okrągłych(...)biszkoptów Poncz: 250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu Masa serowa: 350 ml śmietanki kremówki 40 dag serka homogenizowanego waniliowego 25 dag serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker 4 łyżeczki żelatyny Ciemne kakao do posypania Sposób przygotowania: Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem. Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem

Wanilia i Kardamon
Ciasto z kremem i truskawkami 160

Proste ciacho z truskawkami i kremem budyniowym. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem budyniowy: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 3-4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy skorupkę powstałą podczas pieczenia. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko do mleka dodajemy cukier. Gotowy budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu

kulinarne odsłony pati
TORT JEDNOROŻEC 167

najgorsze mam już za sobą, mogę więc podzielić się z Wami przepisem i radami, które pomogą Wam w zrobieniu własnego jednorożca :). Na początek polecam do wysokiego tortu stabilniejszy biszkopt lub ciasto. Mój zwykły biszkopt nie do końca udźwignął ciężar kremów i dekoracji. Zwracajcie uwagę na jakość śmietanki. Ja dopiero przy musie wiśniowym zorientowałam się, że coś jest nie tak. Kremy(...)kawałek pysznego tortu! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy cukierki z czekoladą w śmietance. Dzień 2: Robimy krem truflowy, mus wiśniowy i oreo, składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień 3: Tynkujemy i […] Artykuł TORT JEDNOROŻEC pochodzi

Słodki Pomysł
Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym. 426

Takie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika.  Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)ubić, dodać mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę. Łyżkę masy śmietanowej, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Następnie powoli przelać do masy śmietanowej, cały czas miksując. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki, do czasu stężenia  musu truskawkowego. Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin

Agusiowe smakołyki
Tort czarny bez 177

wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony i fajnie nasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki(...)czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki czarnego bzu nasączenie: 80 ml wódka czarny bez 120 ml wody przegotowanej zimnej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka

wesoła kuchnia
Orzeźwiający Bananowiec 208

nieba, a ja zapraszam na orzeźwiające ciasto bananowe. Bananowiec doskonale ochłodzi nas w upalne dni. Zapewniam, że kto je upiecze to nie pożałuje, bo ciasto jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa bananowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu bananowego, 150g masła(...)łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 6 bananów, 3 opakowania galaretki bananowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
FRAISIER - TORT TRUSKAWKOWY 228

zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek  ¾ szklanka cukru  ¾ szklanka mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany 36% fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru(...)papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia. Biszkopt przekroić na trzy blaty Śmietanę ubić na sztywno z fixsem oraz cukrm pudrem. Do tortownicy włożyc blat biszkoptu do okoła niego ułożyć przekroione na pół truskawki w środku wyłozyc

RAROSSA
Śmietanowiec 186

więc z przepisem, do którego piekarnik jest najzupełniej zbędny. Śmietanowiec z galaretkami w konsystencji przypomina delikatny sernik na zimno. Do dekoracji wykorzystałam bitą śmietanę i truskawki, spód zrobiłam z biszkoptów. Przygotowałam go w tortownicy o średnicy 24 cm, ale masy jest na tyle dużo, że można zdecydować się również na prostokątną foremkę i podawać pokrojony w kostkę. Jeśli szukacie innych(...)śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 różne smaki galaretki owocowej + ok. 100 g biszkoptów Śmietanowiec – jak to zrobić? Pracę rozpoczynamy od przygotowania galaretek, ponieważ będą potrzebowały czasu na stężenie. 1 paczkę galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (czyli 250 ml). Kiedy galaretki

Ciastkozercy