Rolada biszkoptowa nadziana musem jabłkowym to pomysł na lekkie ciasto do kawy. Rolada jest słodko-kwaśna, ponieważ kwaskowaty mus jabłkowy idealnie pasuje do lekko słodkiego biszkoptu. Wbrew pozorom rolada to ciasto, które jest szybkie do przygotowania, natomiast najwięcej czasu zajmuje stężenie masy jabłkowej. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm: rolada biszkoptowa 3 jajka(...)wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym lekko stężonym
Ugotowaćróżne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego skórka otarta(...)pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTorcik czekoladowy Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt(...)cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca
Blog z ApetytemMoje ulubione! Siostra Anastazja nie ma sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl(...)Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Śliwki osączamy z rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy
Smaki Na TalerzuBardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne. Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw. Wykonanie ptasie mleczka – mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego. Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę wsypać(...)żelatynę, ale ciągle musi być lejąca. Dokładnie wymieszać i wstawić masę do lodówki. Teraz trzeba pilnować żeby masa nie zgęstniała. Jak już zacznie gęstnieć wylać masę na zimny upieczony biszkopt. Na górze rozłożyć wypestkowane wiśnie. Ponownie wstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. jak już galaretka zacznie gęstnieć wylać na wiśnie i wstawić
Kuchnia PokoleńStaromodny tort czekoladowy. Tradycyjna czekoladowa masa na żółtkach. Dużo czekolady, dużo masła. Jeśli jesteście na diecie to nie polecam :). Biszkopty możecie upiec zupełnie zwykłe lub wykorzystać te z dodatkiem migdałów. Przepis jest na duży tort z prostokątnej blachy. Jeśli potrzebujecie mniejszy okrągły torcik to spokojnie możecie zrobić z polowy składników. Dla kogo : dla fanów tradycyjnych smaków dla czekoladoholików(...)cukrem, powoli dodawać żółtka. masa powinna stać się puszysta i jasna. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Upiec 4 biszkopty na prostokątnych blachach lub dwa i przekroić je na pół. Pieczemy ok. 30-40 min w temp. 170 stopni. Wykonanie masy: Masło utrzeć na pulchna masę. Jajka ubić
Mania Wypiekaniaforemkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder
Kuchnia domowa Anicena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek gorącej wody 18 dag cukru drobnego kryształu(...)wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy, przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Uwaga ten biszkopt wychodzi dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek
Cynamonowe szczęścieLekki pieczony serniczek, osadzony na moich ulubionych biszkoptach z kakaowym środkiem. Żeby nie był zbyt słodki przełamałam go galaretką z czerwonej porzeczki. Zaskoczyłam gości takim połączeniem, bo okazało się nowością. I to bardzo smaczną. Serniczek idealny na wiosnę. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka biszkoptów z kakaowym środkiem 1 kilogram sera na sernik z wiaderka 5 jajek szklanka cukru(...)szklanki oleju 2 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml czerwonej porzeczki w kompocie (może być z puszki) galaretka truskawkowa Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Wyłożyć na biszkopty. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podobne ciasto na biszkoptach już kiedyś robiłam i wszystkim bardzo smakowało. Dziś szybsza wersja bez pieczenia, na herbatnikach. Lekkie, nie za słodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350 g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki(...)trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty. BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy
Pani na deserskładniki na biszkopt: 3 jajka 55 g mąki 75 g cukru 20 g kakao 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia dodatkowo: ok. 250 ml mocnego naparu kawy, wystudzony i posłodzony z dodatkiem wódki do smaku 160 g biszkoptów podłużnych ok. 4 kostki czekolady mlecznej składniki na krem czekoladowo kawowy: 150 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, suchej wykonanie: Do ok. 100 ml kremówki dodajemy kawę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt szpinakowy: Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenna tortową) Olej 2/3 szklanki Cukier 3/4 szklanki jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać
Kulinarne przygodynieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków. Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 30 g gorzkiego kakao 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń kawowy: 3 szkl mleka 200 g masła 3 łyżki(...)cukru 2 budynie śmietankowe 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa śmietankowa: 800 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać
Smakołyki Asizwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem budyniowy : Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
RAROSSA