trochę owoców. Muszę przyznać, że jest to zaskakująco udane połączenie; kto nigdy nie próbowałam malin z kawą, powinien jak najszybciej nadrobić braki! Delikatny, puszysty krem, mocno nasączone kawą biszkopty, orzeźwiające całość maliny i odrobina kakao zamiast wisienki. Jest pysznie! Deser jest banalnie prosty, więc może skusicie się i przygotujecie taki na Walentynki...? Bo w końcu kto ma czas na przesiadywanie(...)kuchni w środku tygodnia... Tiramisu z malinami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 żółtka 2 białka 60 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej, ostudzonej kawy 250 g malin 2 łyżki likieru malinowego 2 łyżki kakao Maliny zalać likierem, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z innymi mąkami. Mnie zależało na tym, by były bezglutenowe, dodatkowo miały być także Low FODMAP, dlatego tym razem nie dodawałam ksylitolu. Użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, ksylitol niestety przy SIBO odpada. Z poniższych ilości wyszły(...)blaszki z piekarnika pysznych, lekko chrupiących biszkoptów. Szczerze, to nawet nie myślałam, że będą aż tak pyszne. Co dość istotne, błyskawicznie się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają... Dosłownie chwila i było po nich. Polecam :-) Składniki: - 2 jajka osobno białka i żółtka - 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać zwykły lub ksylitol) - 60g mąki ryżowej - 20g skrobi z tapioki
Smaczne Zdroweupamiętnienia tego dnia wraz z bliskimi Wam osobami takim torcikiem, który "jest bez niczego" a jednak robi wrażenie wizualne i smakowe 😉💜 Składniki: Wegański biszkopt (śr: 15 cm)* -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -100g miękkiego oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju(...)orzechów ziemnych -80ml syropu klonowego -4 łyżki kakao -100ml mleka roślinnego Lub krem orzechowo-czekoladowy Choconutto ( recenzja ) Dodatkowo -maliny, kumkwat i rozmaryn (do ozdoby) WEGAŃSKI BISZKOPT Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę
Candy PandasSKŁADNIKI : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku
Dziś Ja gotujebardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :) Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki(...)śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Smakołyki AsiPachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa(...)śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon zielone perełki cukrowe Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na deser. Składniki: Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa(...)śmietanowo - brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 400ml wrzątku 500ml śmietany 36% Dodatkowo: 400g masy krówkowej – kajmak 150g łuskanego słonecznika Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinybalowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit . Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixsy starta czekolada do posypania oraz ok 200 g herbatników ok 120 g krakersów 1 puszka masy kajmakowej (510 g) Przygotować biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać mąki wymieszane
Monia miesza i gotujeSuper smakołyk dla naszych pociech. Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę(...)śnieżka) 1 opakowanie Galaretka pomarańczowa 1 szt. Sok pomarańczowy 100% 1 litr Wykonanie masy: Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony biszkopt i zalać gorącym budyniem. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na zastygnięty na biszkopcie budyń. Wstawić
Tradycyjna Kuchniaolejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku wanilii 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie(...)Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta. Następnie przykryć drugim
Ciastka - domowe słodkościniedzielne południe polecam przepis na pyszne ciasto Malinowa chmurka. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, masy malinowej, masy śmietanowej oraz chrupiącej bezy z płatkami migdałowymi. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 100g cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka proszku(...)łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fixu, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Beza: 3 białka, ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia KasiBabci i Dziadka. Przyrządza się go szybciej niż torty z masą na bitej śmietanie i nie trzeba go tak długo schładzać. Zarówno domownicy jak i goście byli zachwyceni smakiem :) biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone(...)mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: czerwona sparzona pomarańcza do ozdoby 2 łyżki płatków migdałów do posypania opcjonalnie puder truskawkowy lub makaroniki do ozdoby Przygotowujemy biszkopt. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy
Mienta blogrolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek i wycinamy foremką serduszka. Biszkopt- białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i ciągle miksujemy. Wlewamy żółtka i olej, mieszamy, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy
Kulinarne Fantazje Mariolipieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu(...)niżej przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilości składników, dopasowując ją do typowej wielkości blaszki. Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm (najlepiej użyć blaszki z wysokim, pionowym rantem): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego, zmielonego sera 260 g cukru 260 g masła (lub margaryny) 9 jajek
Trzeci talerz