ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim. Jedynym problemem po zrobieniu tego torcika jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły. Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta(...)Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk) 200 g podłużnych biszkoptów Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 750 ml mleka 200 g masła 4 łyżki cukru Mus truskawkowy: 500 g truskawek 3 - 4 łyżki cukru 1 łyżka soku
Kuchcik gotujeSzarlotka królewska to pyszne połączenie biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Smaczna, z dużą ilością jabłek, doskonała do kawki. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a smak??? Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku :) Składniki na biszkopt (blacha 24x26 cm): * 5 jajek * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Białka(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka (u mnie agrestowa) Wykonanie: Jabłka obrać
Zrób to smacznieosłodę. Bardzo jemu i nam posmakował, a szklanki jak widać sprawdziły się idealnie ;-) Deser prosty, dla dzieci. Serek mascarpone wymieszałam z mlekiem, dodałam cukier puder i połamałam do niego biszkopty okrągłe. Jako dodatek maliny. Pysznie było :-) Polecam Wam sklep Tarka i Miarka :-) Życzę również miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml mleka(...)łyżeczka cukru pudru maliny 6 sztuk okrągłych biszkoptów 1. Do miseczki przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego stopniowo mleko i mieszamy (serek ładnie wchłonie nam mleko i stanie się lekki, ilość mleka musimy dopasować do konsystencji jaką chcemy, ja wolałam taką lżejszą więc dałam więcej), dodajemy cukier i mieszamy. 2. Biszkopty okrągłe porwałam na mniejsze kawałki i dodałam do serka
kruche babeczkiBiszkopt jest podstawą wielu wypieków, wbrew pozorom jego wykonanie nie jest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt. Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów. Jak ubiec biszkopt czekoladowy? Składniki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szkanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka
Pani domowawiele czasu i że te wielkie oczęta są jeszcze większe, jeszcze bardziej błękitne, a ich posiadaczka jest całym Światem swoich rodziców. Zapraszam Was na 5 urodziny Oliwki :) Składniki biszkopt (x 2): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Masa z bitej(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Całą sytuację powtarzamy przy drugim biszkopcie, dodając do niego czerwony barwnik spożywczy (powstanie nam różowy biszkopt). Ubijamy zimną śmietanę
ChilliJemymasła 500 g białego sera – przepuścić 2 razy przez maszynkę, lub można użyć gotowego do serników 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń okrągłe biszkopty Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (czyli z połowy wody podanej na opakowaniu). Odstawiam do wystygnięcia. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 375 ml gorącej wody – odstawiam do wystygnięcia. Do miski(...)miksuję. Dodaję tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Nadal miksuję. Tortownicę wykładam folią spożywczą (boję się że masa gdzieś ucieknie ale jeśli macie dobre tortownice ten etap możecie pominąć. Spód tortownicy wykładam biszkoptami. Na biszkopty wylewam masę serową. Wkładam do lodówki do czasu stężania (u mnie wystarczyła 1 godzina). Gdy masa serowa jest już stabilna wykładam na nią połówki brzoskwiń i zalewam tężejącą
MojaQchnia.plmieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Składniki: biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej -pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie(...)jaja i maślanka były w temp. pokojowej a nie prosto z lodówki❗ Inaczej biszkopt nie urośnie masa -2.5 szklanki mleka -1 budyń toffi bez cukru -150 g wiórek kokosowych -3 łyżeczki płatków ryżowych* polewa -3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście) -4 łyżki wody -1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę) -1 łyżka
Zdrowie i pysznie na talerzumiały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe(...)szklanki gorącej wody (500 ml) mus śliwkowy 1 kg wypestkowanych śliwek 2 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie cukier do smaku Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką
Monia miesza i gotujePopularne w sieci ciasto w mojej wersji. Dlaczego w mojej? Bo to mój biszkopt ( pieczony najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie, moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli(...)chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że za sam wygląd je polubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka
Opowieści z piekarnikaczekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany(...)suszonych śliwek 150 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną, jeśli nie lubicie gorzkiej tak jak ja ;) może być też czekolada deserowa ) 100 g masła Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 180 g okrągłych biszkoptów 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła Kasia 3 serki homogenizowane waniliowe, szklanka mleka w groszku (nie granulowanego!) 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy w ok 200 ml ciepłej wody. Namaczamy połowę biszkoptów i wykładamy na spół tortownicy. Jajka(...)wraz z cukrem. Do ubitego masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną, serki, mleko w proszku i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na biszkopty. Pozostałe biszkopty namaczamy w pozostałej kawie i wykłady na masę. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy kakao
Lena GotujeCiasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)mleka i gotujemy na budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do gładkości. Na pierwszy biszkopt wykładamy masę jabłkowa, następnie budyniowa i przykrywamy drugim biszkoptem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby wszystkie masy stężały
Lena GotujeCiasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy śmietanowej, masy z nutellą, herbatników i lekko kwaśnego dżemu z porzeczek. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Składniki: biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa z Nutellą: 2 szklanki mleka(...)masła masa śmietanowa: 600 g śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix dodatkowo: dżem (u mnie porzeczkowy), 2 duże opakowania herbatników, kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej. Mąki przesiewamy wraz
Lena Gotujewielu różnych wersjach i nigdy mnie nie zawiodło. Ta jednak udała się chyba najlepiej; poziomki i delikatna, pomarańczowa nuta w tle, a do tego niebiańsko lekki krem i mięciutkie biszkopty. Mogłabym jeść, i jeść, i jeść... I nigdy by mi się nie znudziło. Tiramisu z poziomkami Składniki: (na 4 porcje) 2 jajka 250 g serka mascarpone 60 g cukru pudru(...)łyżeczki mielonej wanilii 80 g podłużnych biszkoptów 25 ml Cointreau 75 ml soku pomarańczowego 150 g poziomek dodatkowo: listki świeżej mięty Żółtka z cukrem pudrem zmiksować na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone i wanilię, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić, partiami dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok pomarańczowy wymieszać z Cointreau. Maczać w nim biszkopty po kilka sekund
Pożeraczka, czyli raz adobrzemalinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże(...)owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez
Smak mojej kuchni