Jabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem(...)Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek
wesoła kuchnialikieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony
W mojej kuchnijest kawowy, ale nie przesadnie tylko z taką nutką ! Podczas każdego kęsa kawa jest wyczuwalna, ale delikatnie, co sprawia, że chce się jeść więcej. Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej. Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :) Składniki tortownica 15- 16 cm: Spód: biszkopty podłużne 100 gram kawa(...)łyżeczka kawa rozpuszczalna 1/2 szkl. (z 1 łyżki) Wierzch: śmietana kremówka 150 ml. kakao do oprószenia cukier puder 1 łyżka Metoda: Spód: Kawę rozpuścić w wodzie. Każdy biszkopt zanurzyć w kawie, ale nie za długo (aby nam się nie rozwalił). Biszkopty wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Twaróg zmielić. Dodać żółtka, masło i zmiksować. Dodać pozostałe
Kuchnia Paulettesświątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych(...)może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy z tej firmy, bo ma naturalny i intensywny śmietankowy smak *** w dowolnej proporcji BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Dzięki temu nie przebijemy piany. Kiedy całość będzie już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy
Kuchnia od dwojgaktórych da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki(...)laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut
To co kochamjabłka, to pozostałe składniki zawsze się znajdą. Składanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest na ciepło, po ostygnięciu biszkopt robi się wilgotny i smakuje jeszcze lepiej. Składniki: • 5 dużych jabłek np. szara reneta • 1 cukier wanilowy • 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka(...)trochu cukru cały czas ubijając. • Wbijać po jednym żółtku, mieszając do wchłonięcia się każdego żółtka. • Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką. • Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię. • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę
To co kochamjeść od razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych(...)ekspresu lub rozpuszczalną. – Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru – W blaszce prostokątnej odpinanej ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie. – Wyłożyć połowę powideł śliwkowych na biszkopty i delikatnie rozsmarować. – Na biszkopty z powidłami wyłożyć połowę masy serowej. – Czynność powtórzyć, powinny
To co kochamSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)kostki) 250 mililitra mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem
Ciastka - domowe słodkościtort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki(...)kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem
słodki bratekwierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy
Szczęśliwa kuchniatylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy(...)inki (u nas zwykła rozpuszczalna) - 5 łyżek pudru (u mnie trzcinowy) - 1-1,5 opakowania biszkoptów (są różnej gramatury...) - ok. 140g herbatników - masło do przesmarowania tortownicy lub papier do wyłożenia W misie miksera umieszczamy kremówkę z mascarpone, dodajemy kawę, puder i cukier z wanilią, Wszystko RAZEM ubijamy aż masa zgęstnieje. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny
Smaczne Zdrowetort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować
Zakątek rozkoszy kulinarnychrodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY(...)łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
Kuchenne zapiski Edytykilku chwilach oczekiwania można już spożywać. Zapraszam do komentowania. Bananowy song 3 banany 2 opakowania galaretki żółtej lub pomarańczowej pół kostki margaryny pół szklanki wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki agrestowej Do garnka dać margarynę i wlać wodę. Zagotować i czekać aż margaryna się roztopi. Dodać galaretki żółte i wymieszać aż galaretka się roztopi. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć namoczonymi okrągłymi biszkoptami. Przygotować galaretkę agrestową jak podano na opakowaniu. Banany "rozplaszczyć" i wymieszać z masą galaretkową. Wylać na biszkopty. Następnie na masę bananową wyłożyć znów biszkopty. Zalać lekko tężejącą galaretką agrestową. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Gotuję Testuję