biszkopt - 18139 przepisów (strona:371/1210)

Torcik chałwowy z kremem śmietanowo-budyniowym 134

jakie miałam pod ręką, czyli głównie chałwa, kremówka i budyń. Goście nie szczędzili pochwał i zachwytów, więc nie będę was dłużej przekonywać, że był naprawdę pyszny.     Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Masa chałwowa 200 g chałwy 200 g serka(...)śmietany 30% 1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru   Do przybrania: uprażone orzechy włoskie i czekolada   Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao, delikatnie mieszając

Jadło i czytadło
Ciasto Banoffee na biszkopcie 983

Piątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt(...)cukru Dodatkowo: 3-4 banany kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości )  kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki kakao do posypania sok z cytryny Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia

kruche babeczki
PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO 163

BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera  330 ml śmietanki 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru cytrynowa galaretka ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa) sok z cytryny WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.  Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Na spód układamy(...)biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy

Pani na deser
Torcik biszkoptowy z jeżynami 140

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami(...)/tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania

Pieguskowa Kuchnia
Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami 183

zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody   1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki(...)serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem  cukru  1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru  do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki  wody 2 łyżki soku z malin około 1 szklanki wiórek kokosowych 7 Raffaello   6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki tortownica o średnicy

Sama słodycz i szczypta chili
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 199

Składniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)   4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka(...)dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować puszkę masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
Tort z masą orzechową 208

razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)masła orzechowego (wedle smaku) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki dowolne dekoracje mocny napar z czarnej herbaty, lekko dosłodzony Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie

Kuchnia domowa Ani
Bardzo prosty tort! Naked Cake z Nutellą, kremem mascarpone, czekoladowymi kulkami, borówkami i truskawkami 207

Urodzinowy torcik dla mojego najmłodszego braciszka. Delikatny, niezbyt słodki pomimo użytej Nutelli. Lekki i smaczny. Właściwie bardziej letni niż jesienny. Taki jak lubię.  Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej  8 jaj  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  4 łyżki cukru  Krem: 500 gram mascarpone  300 ml śmietany(...)dodawaj żółtka do ubitej piany cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą.  Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden

Mango Papaja
deser na zimno borówkowo-truskawkowy... 137

Składniki: biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty borówki zmiksować z jogurtem(...)żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Lambada 157

Składniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu

Dziś Ja gotuje
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 457

łyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka  cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki(...)blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić. Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto wylać do wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy 183

grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru.  Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru kryształu 67 g czekolady gorzkiej 25 g masła 67 g mąki pszennej(...)mniejszych proporcjach): 30 g masła 60 g cukru pudru 15 g glukozy w płynie 30 g soku np. pomarańczowego odrobina barwnika 30 g mąki pszennej typ 500 Przygotowanie: biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem. Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzona czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy

Bon appetit mon amie
Pigwowiec z galaretką z pigwy 242

Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka(...)łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego dekoracja: melisa perełki Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem

wesoła kuchnia
Ciasto Lambada 742

Składniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu

Dziś Ja gotuje
CIASTO KREMOWE- CZEKOLADOWO- KAWOWE 216

Podobne KREMOWE CIASTO  robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz  kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki(...)minut do suchego patyczka. Szklankę mleka zagotowujemy razem z kawą rozpuszczalną oraz cappuccino i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do  lodówki.  Gdy biszkopt już wystygł, ściągamy z niego skórkę, zapobiegnie to odklejaniu się ciasta od budyniu, nasączamy kawą lub herbatą. BUDYŃ : Szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy razem z margaryną i połamaną na kawałki czekoladą. Jajka

Pani na deser