biszkopt - 18139 przepisów (strona:372/1210)

Mała Pyzia 121

BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI: - 1,2kg jabłek - 1 galaretka pomarańczowa - 1 łyżka masła - 2 łyżki cukru WYKONANIE: Masło roztopić(...)grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć. Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty. =>MASA JOGURTOWA SKŁADNIKI: - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja) - 1 galaretka brzoskwiniowa - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody

Dziś Ja gotuje
Ciasto Lambada 149

Składniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wy konanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu

Dziś Ja gotuje
Letnia Tęcza 155

BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

Dziś Ja gotuje
Leśny mech 158

dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki(...)śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem

Różne smaki w kuchni
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 336

robi wrażenie na gościach (bez jajek, mleka, sera, a takie dobre?!?!?!). Koniecznie trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji.     Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta

Qlinarnie i Qlinarnie
Porzeczkowy tort z glazurą 225

mala ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek(...)jogurtu greckiego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki obranej porzeczki glazura 1 szklanka musu z czerwonej porzeczki 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo

wesoła kuchnia
Rolada z kremem bazyliowym i porzeczkami 194

zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową.  Rolada prosta, szybka i zaskakuje smakiem. Koniecznie spróbujcie. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić(...)minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade.  Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto arbuzowe z galaretką 297

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt:  Białka(...)jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno kwadratowej formy (21x21cmcm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć

Smakołyki Asi
Tort kokosowa delicja z malinami 234

jest dla miłośników kokosu, malin i delicji. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste ale efekt przepyszny. Sezon malinowy sprzyja wypróbowaniu owej kompozycji ... Polecam :) Tort kokosowa delicja z malinami Składniki : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szczypt soli krem mascarpone 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietany(...)wiórek kokosowych dodatkowo: 1 słoiczek konfitury malinowej 2 opakowania delicji malinowych 350 g malin 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort lodowy jagodowo- kokosowy (bez glutenu, cukru, laktozy) 347

formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba, że macie 30'C to nie gwarantujemy długiej trwałości(...)Składniki: Jagodowy biszkopt (śr: 19cm) -2 jajka -1 białko -70g ksylitolu -60g mąki ryżowej -30g skrobi (np. z tapioki) -ok 5-7 łyżek soku z rozmrożonych jagód -sok z ½ dużej cytryny Lody kokosowo-jagodowe -160g ryżu jaśminowego -1200ml mleka migdałowego i kokosowego -ksylitol -śmietanka kokosowa z jednej puszki 400ml -ok 100g mrożonych jagód Pralinki kokosowe

Candy Pandas
Morelowo malinowa pokusa 158

wyglądem i smakami. Malinowy pocałunek z morelami i malinami. Ciasto lekkie lekko kwaskowe za sprawą jogurtu. Do kawy w sezonie letnim idealne. Mogą je jeść osoby uczulone na gluten. biszkopt: 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru Polski Cukier Biały 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej warstwa morelowa: 1 kg moreli 600 g jogurtu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe(...)śmietany 30 % 350 g malin 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Diamant wierzch: 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki perełek do dekoracji 50 g malin melisa Biszkopt: Bo miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i dalej ubijam aż się rozpuści. Potem kolejna łyżka cukru i tak stopniowo.Jak piana będzie błyszczącą i lśniąca dodaję

wesoła kuchnia
Princessa z karmelem 166

Karmel, kokosowe wafelki,  delikatny krem budyniowy,  wiórki kokosowe, dżem wiśniowy  - to wszystko znajdziesz  w pysznym cieście o nazwie  Princessa z karmelem. Składniki: Biszkopt: 6 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g cukru 50 g płatków migdałowych  szczypta soli 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda)   Krem budyniowy: 6 żółtek 2 szklanki mleka(...)cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g margaryny Kasia   Dodatkowo: dżem wiśniowy opakowanie podłużnych biszkoptów puszka masy krówkowej (400 g) 2 batony Princess kokosowa (po 37 g każda) Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.  Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki

Pyszności Słodkości
Morski tort 197

się niebieski, urodzinowy tort Percego na szesnaste urodziny. Nigdy wcześniej nie korzystałam z barwników i nigdy nie robiłam nic z masy cukrowej, dlatego też upiekł mi się za ciemny biszkopt :-) Za to końcowy efekt okazał się niesamowity. Tort jest nie tylko pyszny, ale również prezentuje się imponująco. Gorąco polecam ten przepis! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli(...)łyżki cukru pudru Diamant 2 łyżeczki żelatyny + 40 ml wody szczypta błękitnego barwnika w proszku (lub do uzyskania odpowiedniego koloru) Dekoracja: biała masa cukrowa lub marcepan WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając

Passions hobbies life
Pianka porzeczkowo czekoladowa 305

Ciasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek.  biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody zimnej dekoracja: śmietana kremówka 1 galaretką owoce leśne 20 dkg porzeczek groszki czekoladowe melisa Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana jest lśniąca

wesoła kuchnia
TORCIK TRUSKAWKOWY 154

Dzień dobry :) Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co jak co ale owoce te idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach :) SKŁADNIKI : BISZKOPT : 8 jaj  1 szkl. cukru 6 łyżki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wlewamy(...)czas mieszamy. Gotową gęstą masę studzimy.  Masło ucieramy z drugą połową cukru na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku cały czas miksując. Krem wylewamy na nasączony biszkopt ( ja dodatkowo posmarowałam go dżemem truskawkowym). Przykrywamy 2 biszkoptem i wylewamy lekko ścięty mus. Można dodatkowo ozdobić wiórkami czekolady, kokosa, lub migdałów.  MUS TRUSKAWKOWY  500 g świeżych truskawek

Marcepanowa kuchnia