drobnej tarce 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3 jajka 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Polewa: 2 białe czekolady 6 - 7 łyżek mleka dowolny barwnik (u mnie pomarańczowy w proszku) Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Czary - gary w kuchniEdytuj) Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży- istna poezja, ucieszyłabym się więc, gdybym mogła to odtworzyć w domowym zaciszu. Do tego syrop z dużą zawartością witaminy C, odpowiedni na mijający
Mała Cukierenkamikrofalówki. Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodać do ubitej kremówki i szybo ubić oraz wylać na wierzch ciasta, szybko i sprawnie rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ciasto posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi
Jadło i czytadłolitr śmietanki kremówki 200 g kokosu + łyżka do dekoracji 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 150 ml ajerkoniaku 1,5 łyżki żelatyny 3-4 łyżki wiórek z białej czekolady Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej) 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady dodatkowo: 12 -14 pralinek kokosowych ok. 1/2 szklanki dżemu ok. 70 g wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni wykonanie: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy
Domowy Smak Jedzeniasernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód: Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i przez chwilę zagniatamy rękoma. Następnie mieszamy mikserem, aż powstanie kruszonka. Tortownicę o średnicy
Moje-pitraszenietortownicę 26 cm Składniki na masę: ½ kg masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniaopakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie: 1 dowolny budyń firmy Delecta lub po: 16 gram budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecta, 16 gram budyniu czekoladowego z belgijską czekoladą Delecta i 16 gram budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią Delecta 500 gram mleka 35 gram cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców
Smiling Shrimpsprężysty na wierzchu. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta
The Sweet Damselpapierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Masa jogurtowo - czekoladowa: masa kajmakowa do udekorowania 160 g białej czekolady 125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej wyłożyć jogurt na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Zgromadzoną wodę odlać. Odcedzony jogurt (w temperaturze
The Sweet Damselpieczenia 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorącego mleka aromat rumowy 2 łyżki skórki pomarańczowej garść rodzynek polewa HELIO o smaku czekolady białej opcjonalnie kolorowa posypka do dekoracji Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie siekamy (lub ugniatamy ręką) aż uzyskamy grudki wielkości ziarenek ryżu. Jajka ubijamy z cukrami, pod koniec
Cynamonowe szczęściemigdałowego 4 jajka (w temp. pokojowej) 150 g masła 150 g cukru łyżeczka cynamonu 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki letniego mleka 100 g białej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania babki migdałowej: Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę
Słodkie Przyjemnościuzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową
Pyry na Gazbyła ona przegadana, jak to zwykle ma miejsce. Deser Zwieńczeniem tej wspaniałej kolacji był deser. Pianka z płatków róży z truskawkami, podana na kruchym ciastku z białą czekoladą była niezwykle przyjemna, słodka i kusząca. Fajnie komponowała się z orzeźwiającą salsą z kiwi i mięty, dzięki której nie można było doznać przesłodzenia. Deser absolutnie do powtórzenia w domu. Słowo
Food Squarebył zbyt gęsty – wystarczy go ogrzać do temperatury pokojowej. Ajerkoniak jest także podstawą innych likierów. Możemy otrzymać likier czekoladowy, dodając do ajerkoniaku tabliczkę rozpuszczonej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady (w przypadki słodkich czekolad można zmniejszyć ilość cukru). Likier kawowy otrzymamy dodając kawę w proszku lub mocne, podwójne espresso. Prosta, ale pyszna jest wersja kakaowa – wystarczy utrzeć żółtka
Poezja smaku