biała czekolada - 5588 przepisów (strona:175/373)

Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 261

masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich 150 g białej czekolady (posiekana na ok. 3-5 mm kawałki) Wykonanie: Zmiksować cukier (2 rodzaje) z masłem. Dodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek

IMPRESJA SMAKU
Gulasz pomidorowo - paprykowy z chorizo po meksykańsku. 227

usłyszałem rano. Jak miło;) Żona Ma od rana krząta się po kuchni w przygotowaniu tortu dla mnie, a ja między kąpielą wodną białej czekolady, a ubijaniem śmietany działam z dzisiejszym szybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka

BaRepas
Tort bezowy 232

ochotę na Tort bezowy?" Składnika:8 białek (wielkość M)300 g cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej400 ml śmietanki 30%2 łyżeczki cukru pudrumały granat1 tabliczka białej czekoladySposób przygotowania:Białka ubijamy do białości, stopniowo dodając cukier. Gdy Masa będzie zwarta dodajemy ocet i mąkę ziemniaczana, mieszamy.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na środek(...)cukier puder i ubijamy na sztywno. następnie przykrywamy folią spożywcą i wstawiamy do lodówki.Granata rozcinamy na ćwiartki i skrupulatnie wydrążamy ziarenka, tak aby były one oczyszczone z błony.Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej

Słodkie Przyjemności
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 211

delikatnie i przyjemnie piecze w język, trwa to dosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów

Szefowa kuchni
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 156

opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :)karmelizujemy cukier palnikiemNastępnym razem zrobię wersję z rabarbarem, może z malinami oraz z białą czekoladą a potem z ciemną czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 254

deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych dostępnych ludzkości spożyłam. Jadłam nawet kiszonego śledzia, na szczęście miałam zapalenie zatok i sparaliżowany

ladykitchen
Piernik z suszoną śliwką 221

mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskichWYKONANIEZ łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku

W kuchennym oknie Ewy
Sernik makowy bez pieczenia 1610

cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu1/2 łyżki (10g) masła1 łyżka cukru z waniliąziarenka z 1 laski wanilii4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny6 łyżek wody2-3 kostki białej czekolady Wykonanie:- mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć

Smakołyki Bereniki
Rafaello 373

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać budyń i ½ szklanki mleka – wszystko zmiksować (fot.1). Pozostałe mleko

Świat Ciasta
Pralinki Amanda 169

Składniki na jasny krem Gianduja:150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekoladyAmanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania

Świat Ciasta
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 346

Rafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla Was kolejny przepis na moje ulubione ciacho!Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie!Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów

Ostra na Słodko
SMAKI DZIECIŃSTWA – CHLEB W JAJKU 207

 Zaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa …Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej

Ostra na Słodko
Śnieżno - kokosowe muffinki 235

foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem

Szefowa kuchni
Muffinki z bananami i czekoladą 194

ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut

upichcic