bezowy - 1866 przepisów (strona:48/125)

bezowy przekładaniec z jagodami 145

Bezowy przekładaniec z jagodami Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając  do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy na dwie(...)się żelatyny. Garmek z jagodami zostawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do niego jogurt i całośc wstiamy do lodówki aby stężała ( z rególy ok 1,5 godziny)  Przestudzony bezowy spód kładziemy na płaskim naczyniu ( paterze lub dnie od tortonicy),nakładamy na niego zteżałą masę jagodową, nakrywamy drugą beza całość wastawany jezce na godzinę do lodówki po czym podajemy

Miód i pieprz
Tort bezowy z lemon curdem 130

białek i stwierdziłam, że z tym fantem trzeba coś zrobić. A, że bezy są w naszym domu rzadkim gościem, to od razu wiedziałam co zrobię. Możecie oczywiście zrobić ten bezowy tort z mniejszej ilości białek. Musicie jednak proporcjonalnie zmniejszyć ilość cukru. A do przygotowania mojego tortu bezowego potrzebujemy: 17 białek 500 g cukru szczyptę soli lemon curd z TEGO przepisu

Marder&Marder Manufacture
Jak odczarować lato porzeczką 140

serów. Jak tylko nasz mini krzaczek wyprodukuje wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce idealnie przełamują słodycz ciasta- przekonajcie się sami jakie rasowe ciasto wyszło. TARTA Z BEZĄ I PORZECZKAMI (wg "Ciasta Domowe" wydawnictwo Buchmann) tłuszcz do wysmarowania formy 200g mąki(...)się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę

les mirabelles
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 130

roste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny

Food Square
Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 124

kursie z pieczenia Bez mama postanowiła od razu wykorzystać swoją wiedzę i upiekła torcik bezowy. Idealny na 4 duże porcje lub 6 mniejszych. Miał zostać na niedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki(...)pokroiłśmy od razu na 4 części, można na więcej zależy jakie duże porcje chcecie mieć (to duże uproszczenie dzięki temu potem będzie wam łatwiej kroić później tort bezowy i nie będzie się bardzo kruszył). Tak pokrojony blat ułożyłyśmy na masie, na środek dałyśmy resztę masy, udekorowałyśmy pozostałymi truskawkami i polałyśmy pozostałą 1/4 rozpuszczonej czekolady

Lili w kuchni
Bezowa rolada lodowa 138

beza bardzo się kruszy). Jednak że ona zdecydowanie uważa że nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko posiadać odpowiednie narzędzia i wiedzę. Tak więc poszła ją zdobywać. Bezowej rolady lodowej co prawda na kursie się nie uczyła, nauczyła sie jednak przygotowywać bezę na roladę. Dzięki temu zrobiła nam najwspanialszą na świecie roladę bezową z lodami

Lili w kuchni
Sernik "Złota Rosa" 781

łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1 szkl. mleka  1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Bezowa pianka z rosą: 6 białek 1 szkl. cukru Przygotowanie:  1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek(...)Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu. Jeśli sernik za szybko się rumieni, należy przykryć go z góry folią aluminiową. 3. Bezowa pianka z rosą: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.  4. Po około 45 minutach pieczenia sernika

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowy sernik wg siostry Anatazji 346

resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe

na moim stole...
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 141

Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca a cukier całkowicie rozpuści się. Delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około

maniapieczenia
SERNIK ZŁOTA ROSA 221

kontrastowo - dość mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"?  Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej  w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem(...)smakuje nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto: 2,5 szk l. mąki 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki

Walijskie Pichcenie
Mini Pavlova z Kiwi 146

zrodził pomysł na Banoffee Pavlovą ale dzisiaj mam dla Was jej mniejszą wersję ze śmietankowym kremem i orzeźwiającym kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania

Made By Mom And Son
Mini Pavlova z Kiwi 175

zrodził pomysł na Banoffee Pavlovą ale dzisiaj mam dla Was jej mniejszą wersję ze śmietankowym kremem i orzeźwiającą kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania

Made By Mom And Son
Pavlova 125

Słynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażalniku zbędne białka dla fanów deserów bezowych

Mania Wypiekania
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 186

Upiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2  łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić

O kuchni z uczuciem
pani walewska vel pychotka 209

płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu

chili & sugar