bezowy - 1866 przepisów (strona:43/125)

Tort bezowy z kremem kokosowym i owocami 166

każdego cukiernika-amatora, jest trudna w przygotowaniu, ale gdy zrobi się ją dobrze zapewnia niezapomniane doznania smakowe! Warto więc skusić się na jej przygotowanie i stworzyć ten boski torcik bezowy. Ja przygotowałam go specjalnie na imieniny mojej Mamy, polecam także na inne specjalne okazje! :) Do tej bezy dodałam delikatny krem kokosowy, owoce granatu, brzoskwinie i puree z mango, ale świetnie(...)polejemy tort. Gdy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do składania tortu. :) Na paterze układamy 1 łyżkę kremu kokosowego, tak, by przywarła do niego dolna beza. Układamy jeden blat bezowy, wykładamy na niego połowę kremu kokosowego. Na górę kładziemy drugi blat i smarujemy go pozostałą częścią kremu. Pokrojone owoce układamy na kremie, posypujemy całość granatem i polewamy puree z mango

Cooking Monster
Bezowy biały "makowiec" 118

ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny i mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier(...)jedno duże 1 łyżka cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki maku Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników. Nałożyłam na blat bezowy, rozsmarowałam i zrolowałam. Przechowywać w lodówce. Po godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;) Podałam

AZgotuj!
Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier 291

Świąteczne ” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing”: 10g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 60g wody około 350g cukru pudru Lukier ze świeżym białkiem: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego, różanego, waniliowego (można pominąć) Dodatkowo: barwniki(...)spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing: 1. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy i przesiany cukier puder, miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką ( patrz FILM ), aby nie wysychał i zamknąć

Mała Cukierenka
Torcik bezowy 106

Zapraszam na mój pierwszy torcik bezowy. Jestem z niego dumna bo był pyszny i wyglądał wspaniale. Okazuje się, że wcale nie tak trudno zrobić samemu tort bezowy. Polecam  #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: beza: 4 białka jaj 1/2 szkl cukru trzcinowego Dry Demerara 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao naturalnego krem: 330 ml śmietanki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezowe kości na Halloween 154

spaghetti, parówki – mumie, czarne burgery, shoty mózgi, galaretki z duchami, palce wiedźmy.. w internecie jest tego od groma! Ja za to, chciałabym zaproponować Wam proste w przygotowaniu bezowe kości. Wystarczą dwa składniki i mamy rewelacyjną przekąskę na Halloween. Do dzieła, to już jutro (inne pomysły tutaj: Halloween )! Jeżeli chcecie, by bezy miały kolor podobny do prawdziwych kości(...)prawdziwych kości, a nie śnieżnobiałe – wydłużamy czas ich suszenia, lub delikatnie podkręcamy temperaturę w piekarniku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia. Smacznego!   Artykuł Bezowe kości na Halloween pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Sernik mocno kokosowy z dżemem 108

Przepis autorski (mój).   Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam(...)mielonego twarogu  1 szklanka cukru  1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)   4 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wierzch bezowy: 2 białka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy) Przygotować spód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej

Di gotuje
Tort bezowy z granatem i kiwi 166

zostawiamy blaty w piekarniku na ok. 90-100 minut. 3. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier, śnieżkę i śmietan fixy, miksujemy i przekładamy dwa razy przygotowane spody bezowe, posypując na bitą śmietanę również owoce granatu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry kiwi i wysypujemy resztę granatu. Tort bezowy warto przekładać tuż przed przyjściem gości aby beza była krucha

Apetyczna babeczka
Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami. 115

Wielkanocny stół polecam przygotować takie gniazdka bezowe. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam podać je z filiżanką aromatycznej kawy. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Do ich przygotowania użyłam  płatków migdałowych , które otrzymałam od  HELIO . Smacznego :)  Przepis bierze udział -  LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Bezy: 2 zimne białka pół szklanki cukru niebieski barwnik(...)mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. 5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek. 6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Zamiast kremówki można ubić jedną

Izabelawkuchni
,,Pavlova z malinami’’ 161

myślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny chrupiący na zewnątrz piankowy oraz delikatny w środku. Rozpływa się w ustach, przekonajcie się sami! Pyszna beza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty, Frisco, oraz Stovit Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru(...)Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połaczenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, 23 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym

Podróż w kulinaria
Torcik bezowy z bitą śmietaną 168

babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka(...)przygotować torciki migdałowe, wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego (możecie do tego użyć ozdobnej tylki) i wyciskać na papier lub matę formując okręgi. Bezę można też nakładać za pomocą łyżki. Wyrównać lekko górę bezy, robiąc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada bezowa z musem malinowym 167

sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier biały i ciemny, cały czas ubijać masę. Na koniec wlać ocet, chwilkę jeszcze ubijać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec roladę 25 – 30 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i przestudzić. Delikatnie zdjąć papier. Ponownie położyć bezę na papierze. Czysty ręcznik kuchenny zwinąć

Kuchnia Pokoleń
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 138

wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje(...)marakui i wanilią. Gotowym, wysuszonym bezikom ścinamy górną część, którą rozkruszamy na drobne części. Na beziki wykładamy łyżeczką porcję kremu marakujowego, zdobimy porzeczką i na sam koniec posypujemy kruszonką bezową. Do ozdoby można użyć także kwiatów lawendy. Smacznego!   Artykuł Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 125

deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango. Składniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru. Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje(...)pokrój go w drobną kostkę, wrzuć do miski, posyp cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj oba owoce. Owoce przełóż do żaroodpornych ceramicznych kokilek.* Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Przygotuj piankę bezową. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując 100 g cukru.   Kiedy białka podwoją objętość, dodaj resztę cukru i ekstrakt z wanilii. Ubijaj, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty 149

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem jest dla mnie wyzwaniem. Beza (na 2 blaty): 7 białek Szczypta soli 330 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu 10% 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)dodatkiem fixów do śmietanki. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy posiekaną bardzo drobno miętę, mieszamy łyżką. Krem dzielimy na dwie porcje i przekładamy nim blaty bezowe. W środku i na wierzchu tortu układamy pokrojone owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty

VioletoweKucharzenie
Tort bezowo- jagodowy 190

jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy- nie pomyślałam jak zaczęłam piec bezowe blaty, że przecież nie przełożę kremem w sobotę, by na niedzielę był gotowy, bo blaty tak nasiąkną, że zrobi się jedna wielka papka. Dlatego krem jest najzwyczajniejszy, na kremówce, z mascarpone(...)zapraszam na przepis i zaręczam, że tort nada się na każdą okazję, więc nie zwlekajcie do przyszłego roku tylko przygotujcie go już teraz. To był mój debiut w tortach bezowych, ale już wiem, że pojawią się kolejne :) Składniki na tort o śr.ok 18cm Bezy: 6 białek 350g drobnego cukru kryształu 2 łyżki soku z limonki 2 płaskie łyżki mąki

Kuchnia w czekoladzie