bezowy - 1866 przepisów (strona:37/125)

Ciasto „Pani Walewska” 81

cukru pudru 6 żółtek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 słoiczki powideł śliwkowych (około 320 g 1 słoiczek) Składniki na masę bezową: 3 białka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na masę kremową: 500 ml mleka 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć na spód. Posmarować ulubionym dżemem, (ja użyłam 2 słoiczków powideł śliwkowych bez cukru (320 g słoiczek ). Następnie wykładamy masę bezową. Wierzch posypujemy 60 g płatków migdałowych. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier a kiedy białka będą sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z wiśniami bez pieczenia. 317

ściąć. Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami. Uwagi Jeśli szukacie innych przepisów z wiśniami zerknijcie : Pierogi z wiśniami. Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy Sernik z wiśniami Kruche ciasto z wiśniami Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki z serem Ciasto

To co lubię - gotuję i polecam
Frużelina wiśniowa. 144

Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Uwagi Inne przepisy z wiśniami znajdziecie tutaj: Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Pierogi z wiśniami. Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy Sernik z wiśniami Kruche ciasto z wiśniami Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki z serem Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z brzoskwiniami 141

Sernik z brzoskwiniami. Hmmm znowu sernik, ale nic nie poradzę, że uwielbiam serniki Tym razem opcja bardziej klasyczna czyli z brzoskwiniami i bezową pianką. Chociaż kusi mnie znów sernik czekoladowy z owocami lata . Dawno już nie robiłam takiego klasyka i zapomniałam jaki jest pyszny. I nawet ta bezowa pianka mi się udała. Bo o ile z samymi bezami

Relaxtime
KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I BEZOWĄ PIANKĄ 101

Kruchy spód, warstwa kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki i pyszna bezowa pianka. Właśnie takie ciasto upiekłam w miniony weekend. Z blachy znikało w błyskawicznym tempie, więc chyba smakowało ;) Składniki na kwadratową blachę 24 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 250 g masła * 4 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka bezowa

Zrób to smacznie
Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami 80

Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki(...)cukier. Pianę przekładam do szprycy i wyciskam „czapeczki” na upieczone ciasto. Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut. Kiedy ciasto przestygnie, jest gotowe. Smacznego Artykuł Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy) 109

Deser bezowy z truskawkami i wegańsą kokosową bitą śmietaną ! Idealny na upały 🙂 Kto nie lubi takich deserów? Pyszne, lekkie i słodkie, choć truskawki trochę przełamują tutaj tą słodycz 😀 Deser jest w 100 % wegański a bezy zrobiłam Czytaj dalej Artykuł Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy) pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Pavlova z figami 69

solidnym ubiciu piany z białek. Białka to wraz z cukrem podstawia bezy! Piana powinna być błyszcząca i na tyle sztywna, żeby nie rozpływała się na boki, kiedy nałożycie tę bezową masę na papier do pieczenia. Drugą ważną sprawą, jest długie pieczenie, a właściwie powinnam napisać suszenie. Bezy suszymy w niskiej temperaturze, dzięki czemu beza zyskuje grubą , chrupiącą „skórkę(...)figi , zawsze doskonale sprawdzają się truskawki, maliny i borówki amerykańskie. Zapraszam i smacznego! Print Pavlova z figami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Królewski tort bezowy Pavlova z figami! Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe, figi Prep Time 30 minutes Cook Time 1 hour 50 minutes Total Time 2 hours 20 minutes Servings 12 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezy wegańskie 89

spływała ze ścianek. Naczynie i trzepaczki powinny być również suche bez kropelek wody. Jeśli chodzi i kształt bezy to proponuję zrobić maleńkie beziki lub takie jak przygotowałam dziś, czyli bezowe miseczki o średnicy około 8 cm. Bezowe miseczki-gniazdka mają na brzegu ramę, która pozwala na piękne wypełnienie ich kremem. Bezy z aquafaby są dość wrażliwe na wilgotność otoczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegańska Pavlova 86

razu podać. Jeśli zostanie kawałeczek i przechowacie go do dnia następnego, to z pewnością beza zmięknie i zrobi się klejąca. Choć możecie spróbować zamrozić kawałek, będą lody bezowe. Wysuszone i wystudzone bezy można spróbować przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem, choć pewnie następnego dnia beza i tak nabierze trochę wilgoci , ale można temu zaradzić, trzeba ją ponownie podsuszyć . Wystarczy(...)zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać odrobinę zimnej wody lub mleczka kokosowego, albo sok z cytryny tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem przed wyłożeniem na blat bezowy należy schłodzić. Krem najlepiej przygotować wcześniej. Krem klasyczny: W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, wcześniej śmietana powinna być dobrze schłodzona! Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier

SprawdzonaKuchnia.pl
pyszne, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową... 116

szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka, rabarbar 2 sztuki duże, grube pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają(...)wygładzić wierzch piany. Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI 309

Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI – Zapraszam dzisiaj na pyszną roladę z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. Smaki fantastycznie się ze sobą łączą: świeże truskawki, śmietanka, podpieczona beza i podprażone płatki migdałowe, pycha! Rolada cudownie wygląda i jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu. Zamiast truskawek można dać maliny, borówkę czy jagody. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada BEZOWA z TRUSKAWKAMI Składniki: Beza: 6 białek 300g cukru 20g płatków migdałowych Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego 300g umytych truskawek bez szypułek Dodatkowo: około 150g truskawek

Mała Cukierenka
URODZINOWA PYCHOTKA 131

połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy połowę porcji dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową, na wierzch posypać startym kakaowym ciastem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.  Drugi placek (wierzch ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem(...)pozostałą połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy pozostały dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową. Piec ok 30-35 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować

Ciastka - domowe słodkości
Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym 118

Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 0,5 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 100 g mlecznej czekolady Czekoladowe cukierki do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier(...)miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim gniazdka. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i rozpuszczoną czekoladą. Układamy czekoladowe cukierki. Ciastka bezowe chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Beza szwajcarska 76

bezy szwajcarskiej jest najbardziej skomplikowany ze wszystkich bez, aczkolwiek mnogość jej zastosowań wynagradza trud. Z bezy tej możesz przygotować stabilny i pyszny krem maślany , ozdoby w różnych kształtach, lizaki bezowe, makaroniki, desery lodowe, torty bezowe. Poprzez dodanie aromatu nadajemy bezie smaku. Dobrą opcją jest dodanie łyżeczki soku z cytryny do podgrzewanych białek. Nadmiar wody wyparuje, a aromat zostanie. Możesz również

SmartBake.pl