bezowy - 1866 przepisów (strona:38/125)

Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 78

warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie jak spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:) Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki od zaprzyjaźnionej firmy Radix(...)będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.  Czekoladę roztopić. Wylać w formie esów-floresów na zastygniętą galaretkę. Gdy czekolada zastygnie nałożyć wystudzony blat bezowy. Chłodzić w lodówce. Instagram Facebook Twitter ENGLISH: for the cake batter: 1/4 cup of oil, 3/4 cup of milk, 3/4 cup of sugar, 2 tsp of baking powder

Lekcje w kuchni
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2127

świąteczne ciasto, prawda?:) Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Biszkopt i blat bezowy możecie upiec dzień wcześniej. Ja do swojej bezy dodałam o połowę mniej maku niż w tradycyjnych przepisach na to ciasto i uważam, ze taka jego ilość jest wystarczająca. Jeśli chcecie(...)wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na galaretkę. wyrównać. Na kremie ułożyć blat bezowy.  Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, polać bezę (gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej śmietanki lub mleka). Całość schłodzić kilka godzin do stężenia kremu. Layer 'Bishop" Cake Recipe

Lekcje w kuchni
Pavlova z kremem kawowym i borówkami 133

kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli zachwyceni, a dzieciaki wyjadali słodką piankę bezową, krem średnio im smakował, bo był z kawą. Pavlovą robiłam używając ręcznego miksera, i nie wiem czy w przypadku robienia bezowych wypieków nie zostanę przy tym urządzeniu, jest dużo lepsze

moj przepis na
Mazurek 135

krem 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru lub do smaku 2 łyżki soku z cytryny 200 g masła Składniki na bezową pierzynkę 4 białka kilka kropel ulubionego olejku zapachowego   100 g cukru pudru Dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego 80 g rodzynek 80 g suszonej moreli 1/2 szklanki suszonej żurawiny(...)dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły. Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia. Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym

KUCHNIA POLSKA
,,Mazurek bezowy z bakaliami’’ 82

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową masę bezową przekładany równomiernie na wafel, wyrównujemy i nakładamy drugim waflem./ Przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do nagrzanego piekarnika 140 stopniach przez godzinę. Gotowy mazurek bezowy studzimy i polewamy

Podróż w kulinaria
Krucha śliwka 139

ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się(...)kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 122

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 124

mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki(...)pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką. Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty

moj przepis na
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 160

otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 27 cm na 17 cm ale spokojnie możecie robić w tortownicy(...)ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem

moj przepis na
Szarlotka z żurawiną i pianką 123

mojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru(...)Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie

moj przepis na
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 91

przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, pozostawić na blacie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. W tym czasie przygotować masę bezową.   W misie miksera umieścić białka, zmiksować do momentu aż piana będzie prawie sztywna. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna(...)Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach. Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać. Nie muszą być przechowywane w lodówce. Smacznego! Tartaletki

moj przepis na
Bezy 94

słodkiej, aby jeszcze bardziej ją sobie osłodzić. Robimy je zawsze wtedy, gdy zostają nam białka np. po pieczeniu sernika lub drożdżówek. Przepis idealnie nadaje się na małe beziki, torty bezowe lub przepyszną Pavlovą. Składniki na bezy 3 białka 180 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dokładnie oddzielone białka (o pokojowej temperaturze(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę można nakładać za pomocą łyżki, jednak gdy użyjemy rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, bezy będą wyglądały bardziej estetycznie i apetycznie. Przy nakładaniu masy bezowej zostawiać trochę miejsca między bezami gdyż nieco urosną. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 o C ( z termoobiegiem ). Suszyć ok. 2 godziny , sprawdzać patyczkiem, czy masa w środku

niecodziennikpary
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 109

czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami , którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny, a pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. Składniki na tartę jabłkowo-rabarbarową Kruche ciasto: 200 g mąki

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe z jagodami 92

świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 jajko 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość. Kruszonka: W miseczce rozgnieść dłońmi masło, cukier oraz mąkę, tak aby powstały grudki. Bezowa pianka: Pianę z białek przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już pieczone w piekarniku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej

niecodziennikpary
Pani Walewska (Pychotka) 91

łyżki śmietany 18 % Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 3 żółtka Masa bezowa: 5 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Dodatkowo: 1 duży słoiczek dżemu porzeczkowego lub śliwkowego 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto(...)masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, do której stopniowo dodać przestudzony budyń, cały czas miksując, aby masy się połączyły. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dokładnie wmieszać ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Wykonanie Ciasto podzielić na dwie równe

niecodziennikpary