bezowy - 1866 przepisów (strona:38/125)

Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 132

mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki(...)pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką. Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty

moj przepis na
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 169

otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 27 cm na 17 cm ale spokojnie możecie robić w tortownicy(...)ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem

moj przepis na
Szarlotka z żurawiną i pianką 130

mojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru(...)Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie

moj przepis na
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 97

przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, pozostawić na blacie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. W tym czasie przygotować masę bezową.   W misie miksera umieścić białka, zmiksować do momentu aż piana będzie prawie sztywna. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna(...)Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach. Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać. Nie muszą być przechowywane w lodówce. Smacznego! Tartaletki

moj przepis na
Bezy 108

słodkiej, aby jeszcze bardziej ją sobie osłodzić. Robimy je zawsze wtedy, gdy zostają nam białka np. po pieczeniu sernika lub drożdżówek. Przepis idealnie nadaje się na małe beziki, torty bezowe lub przepyszną Pavlovą. Składniki na bezy 3 białka 180 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dokładnie oddzielone białka (o pokojowej temperaturze(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę można nakładać za pomocą łyżki, jednak gdy użyjemy rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, bezy będą wyglądały bardziej estetycznie i apetycznie. Przy nakładaniu masy bezowej zostawiać trochę miejsca między bezami gdyż nieco urosną. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 o C ( z termoobiegiem ). Suszyć ok. 2 godziny , sprawdzać patyczkiem, czy masa w środku

niecodziennikpary
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 117

czerwonych łodyg. Główny składnik już mieliśmy i pozostało zastanowić się, co z niego upieczemy. Pomysłów było dużo, ostatecznie zdecydowaliśmy się na tartę z rabarbarem i jabłkami , którą zapiekliśmy pod bezową lekką kołderką. Nasz wybór okazał się trafiony i bardzo smaczny, a pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. Składniki na tartę jabłkowo-rabarbarową Kruche ciasto: 200 g mąki

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe z jagodami 101

świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 jajko 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość. Kruszonka: W miseczce rozgnieść dłońmi masło, cukier oraz mąkę, tak aby powstały grudki. Bezowa pianka: Pianę z białek przygotować dopiero wtedy, gdy ciasto będzie już pieczone w piekarniku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej

niecodziennikpary
Pani Walewska (Pychotka) 100

łyżki śmietany 18 % Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 3 żółtka Masa bezowa: 5 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Dodatkowo: 1 duży słoiczek dżemu porzeczkowego lub śliwkowego 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto(...)masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, do której stopniowo dodać przestudzony budyń, cały czas miksując, aby masy się połączyły. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dokładnie wmieszać ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Wykonanie Ciasto podzielić na dwie równe

niecodziennikpary
Mini torciki bezowo jagodowe 96

cukru. Są to jagody w swoim soku. Słodkie koszyczki przełamane są kremem który nie jest słodki, dzięki czemu beza nie jest przesłodzona. Można wykorzystać jagody mrożone. składniki koszyczki bezowe: 1/2 szklanki białek tj 125 ml 200 g cukru drobnego szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 ml jagód ze słoika(...)sokiem 2 łyżeczki żelatyny płaskie płatki migdałów uprażone 125 ml jagód bez soku do dekoracji Koszyczki bezowe:   Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze jak będą miały temperaturę pokojową. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje

wesoła kuchnia
Ciasto jak chmurka z bananami, ananasem i mandarynkami 133

Delikatne, nie za słodkie ciasto. Idealne na specjalne okazje. Ja zrobiłam je dla mojej kochanej mamuśki na 88 Urodziny. Polecam bardzo. Zaczynamy od masy bezowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę z białek. Na górę wysypać płatki migdałów. Ubijanie masy bezowej w thermomix nałożyć motylek, wlać białka i szczyptę soli, bijać obroty 3,5, czas 4 minuty ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier ubijać jeszcze 30 sekund obroty 3 wylać masę na blaszkę i obsypać płatkami migdałów Pieczenie masy z białek

Kuchnia Pokoleń
Trzy propozycje menu (obiad + deser) na Walentynki 148

kaczki podana z sosem truskawkowym:  http://ugotowac.blogspot.com/2017/06/pieczona-piers-z-kaczki-podana-z-sosem-truskawkowym.html Deser czekoladowy (dietetyczny):  http://ugotowac.blogspot.com/2016/07/deser-czekoladowy-dietetyczny.html ZESTAW 2 Karkówka z warzywami pieczona w rękawie: http://ugotowac.blogspot.com/2018/04/karkowka-z-warzywami-pieczona-w-rekawie.html Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym: http://ugotowac.blogspot.com/2019/06/tort-bezowy-z-kremem-smietanowym-i-musem-truskawkowym.html ZESTAW 3 Ryż smażony z kurczakiem i warzywami (po chińsku): https://ugotowac.blogspot.com/2020/01/ryz-smazony-z-kurczakiem-i-warzywami-po-chinsku.html Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami: http://ugotowac.blogspot.com

Ugotować
Lizaki bezowe 135

Dzisiaj witam Was lizakami bezowymi. Takie lizaki będą świetną dekoracją tortu. Robią lizaki możemy zrobić też mini beziki i ja tak zrobiłam. Oczywiście kolory dowolne, jakie tylko chcecie. Wystarczy podzielić pianę i odpowiednio zabarwić na różne kolory. A potem kwestia czy wyciskamy kolory osobno czy łączymy je ze sobą. Sekretem dobrych bez jest dokładne ubicie białek i rozpuszczenie się cukru(...)bezy nie będą dobrze upieczone a potem wysuszone. Tak więc tu liczy się czas i cierpliwość. A potem to już z górki. A teraz zapraszam po przepis. Lizaki bezowe

Ewa w kuchni
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 99

dosypujemy make ziemniaczaną, cynamon i miksujemy – delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową. Za pomocą szpatułki kształtujemy w miarę zgrabny kopczyk. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 °C z termoobiegem. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy

Tajemnice Smaku
Malinowa chmurka 10113

słodyczy bezy i kremu śmietanowego oraz lekkiej świeżości malin i galaretki malinowej. Malinowa chmurka jest ciastem, który wymaga większej ilości pracy, ponieważ wcześniej należy upiec blaty kruchego ciasta i bezowy, dodatkowo należy poczekać, aż będą one dobrze schłodzone. Dodatkowo najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki przejdą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – Składniki Składniki na kruche ciasto 3 żółtka(...)mogą spowodować, że krem się nie ubije bądź zwarzy się. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera do momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch nałożyć bezowy blat. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej przez całą noc. Ciasto malinowa chmurka będzie dobre w lodówce jeszcze około 3 dni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta

To Musisz Wiedzieć
Pani Walewska - kruche ciasto z bezą i konfiturą z czarnej porzeczki 153

bardzo ciężko wygospodarować czas na takie pieczenia (7 miesięczny maluch daje już "popalić"😅). Z tego co pamiętam poniższe ciasto robiłam przed dwa dni: w nocy upiekłam kruche spody, bezową warstwę i ugotowałam budyń. Na drugi dzień przygotowałam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i idealnie słodko-kwaśna w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie smakuje(...)pszennej (300 g) 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 kostka masła (200  g) szczypta soli bezowa warstwa 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść posiekanych orzechów włoskich krem budyniowy 2 szklanki mleka (0,5 l) 1 i 1/4 kostki masła

Ugotować

Proponowane wyszukiwania